Галя Щърбева пред "Труд news": Това, което правя в момента, е най-смисленият етап в професията ми

Снимки: Анита Иванова
Водещата определя себе си като "ходещ пътеводител"

Журналистът Галя Щърбева посрещна колеги, приятели и телевизионни герои, за да представи официално своя пътеводител - "Да хванеш гората", по заглавие на поредицата ѝ, в която среща зрителите с хора, решили да заменят големите градове или завърнали се в България, но избрали за свой пристан малките населени места и устроили живота си именно там. 

Част от тези герои пристигнаха за премиерата на книгата. Сред тях бе и семейство от Англия, избрало живот в кюстендилското село Раненица.

Ники Кънчев, Ники Дойнов, Ана Мария-Конова и още колеги уважиха премиерата, а синоптикът Ники Василковски влезе в ролята на водещ на събитието и това не бе никак случайно, тъй като самият той пътува много из различните потайности на България.

Самата Галя довери, че в тази поредица са включени 30 истории и вероятно ще предстои и втора част.

Тя определи себе си като един "ходещ пътеводител" и е решила да напише книгата, за да улесни много хора, които като решат да тръгнат някъде да знаят къде отиват и на кои места е хубаво да спрат вниманието си.

"Книгата е разпределена в 6 района на България, така че където и да хванете, все ще има къде да отседнете и да изкарате страхотно. Това не е книга за мен или за моето предаване. Това е книга за всички невероятни хора, които срещнах на местата, на които се намират. Освен че създават среда, те променят средата около себе си. Вярвам, че този пътеводител е една врата към тези прекрасни места в България", каза още Галя.

- Галя, как Ви дойде идеята за заглавие на тв поредицата "Да хванеш гората"?

- В момента, в който спря "Комбина" и се преляхме на работа преди време в съботно-неделния блок "Събуди се", тогава аз започнах да снимам интересни истории. Снимах една "Мис България", която беше хванала гората в едно село и реших, че това е много интересно, защото тя ми каза за още такива хора и в един момент стана една поредица.

- Обикновено най-трудната задача за един журналист е как да си намери интересни истории. В началото, по какъв начин откривахте именно такъв тип хора?

- В началото ми беше трудно, но впоследствие тези, които снимам започнаха да ми казват за други такива хора. След това предаването стана по-разпознаваемо и започнаха да ми пишат хора в интернет и да ми дават идеи, и така се завъртя колелото. 

- Ще има ли някакво продължение "книжната" поредица?

- Надявам са да има. То ще наблегне на фермите, на малките производители, на хора, които съм снимала и не са свързани толкова с туризъм, а с продукти, които произвеждат на местно ниво.

- Коя е историята, която Ви е докоснала?

- Има най-различни случаи, в които хората решават да направят тази крачка към гората и са вълнуващи, защото всеки в даден етап от живота си преживява нещо драматично, някой минава през болест дори, а други през бърнаут... Тези моменти, в които взимаш това решение, са най-искрени и човешки, и са ми били "черешката на тортата".

- Какъв е мотивът на хората, които решават да заменят големия град с живот извън него?

- Забелязала съм, че са много интелигентни професии, хора с психологически стрес и натовареност, които в един момент искат сами да ръководят живота си, а не да бъдат функция на нечии други желания, независимо дали ще бъде на шеф, работодател, организация или каквото и да било. Това са хора, които осъзнават, че идва момент в живота, в който трябва да почнеш сам да взимаш своите избори, а не да си част от една голяма машина, която повече ти взима, отколкото да ти дава. 

- Кой е любимият Ви район в България?

- Всичките са много красиви, със свой собствен уют и възможности. Може би Родопите е едно от най-магичните места и винаги ми е на сърце, когато отида в тази планина. Със сигурност това е едно от местата, които ме зареждат страшно много. 

- Била сте репортер, после водещ на централна емисия новини, сега лице на тази поредица. Кое Ви дава най-голямо удовлетворение от готовия продукт накрая?

- Определено това, което правя в момента, е най-смисленият етап в професията ми, защото е най-зареждащият етап, тъй като да разказвам истории на хора, които харесвам и ме вдъхновяват, които ми дават добавена стойност дори за моя собствен избор е най-ценното. 

- Виждате ли разлика в новините, които се правеха преди 10 години и тези, които се поднасят сега на екран?

- Разбира се. Най-малкото технологията се сменя постоянно. Мога да кажа, че съм работила с едни от най-големите професионалисти и те сега надграждат нивото.

- Бихте ли съчетавала някога поредицата и новините?

- Не знам доколко е възможно, защото и двете са достатъчно отнемащи време и по-скоро бих се фокусирала само върху едното, но никой нещо не знае. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта