Георги Мамалев получи “Златен век” с огърлие

Георги Мамалев получи най-високата степен - “Златен век” с огърлие от Министерството на културата след премиерата на “Мнимият болен” от Жан-Батист Молиер. Наградата му се присъжда за изключително голям принос за българската култура и по повод 40 г. творческа дейност.

Възторжената публика на премиерата на “Мнимият болен” в Народния театър в събота вечерта тъкмо мислеше, че не може да пляска по-силно, когато беше обявено, че изпълнителят на главната роля Георги Мамалев получава отличието “Златен век” с огърлие. То му се присъжда по повод юбилея му като актьор - 40 години творческа дейност.

Избухнаха бурни аплодисменти. Когато овациите постихнаха, Мамалев благодари за честта. Той обяви, че вече е сбъднал своята детска мечта - да се реализира като актьор. “Тепърва обаче ми предстои да търся и съвършенството в моята професия, дайте ми още 40 години и ще го постигна”, добави актьорът и залата избухна в смях.

Най-високата степен на наградата на Министерството на културата - “Златен век” с огърлие, се връчва за изключително големи заслуги за развитието и популяризирането на българската култура и изкуство.

Комедията “Мнимият болен”, в чиято главна роля е Георги Мамалев, е поставена на Голямата сцена на Народния театър “Иван Вазов” от режисьора Владлен Александров. В спектакъла участват още Михаил Петров, Албена Колева, Ева Тепавичарова, София Бобчева, Владислава Николова, Павел Иванов, Христо Чешмеджиев, Христо Терзиев, Сава Драгунчев, Валентин Балабанов, както и студенти от програма “Театър” на НБУ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура