Главният редактор на "Труд news" Петьо Блъсков: Докладът на ДАНС е първата крачка да се отървем от тази измама, наречена машинно гласуване

Искам да поздравя тези момчета от ДАНС, че направиха тази операция. Тя е първата крачка от това да се отървем от тази измама, наречена машинно гласуване, каза главният редактор на "Труд news" Петьо Блъсков пред ПИК ТВ.

От един такъв доклад не може да се иска да е пълен с някакви сложни умозаключения. Просто и ясно е казано - влязъл юнакът, преписал си кодове. Което застрашава, както те са написали, правилността на избора. Това е положението, посочи Блъсков.

Това не е пропаганда, това е съобщаване на едно събитие като опасно за националната сигурност, за най-важния акт на  демокрацията - изборите, добави той - Виждам един държавен орган, който си свърши работата и си оправда името - агенция за национална сигурност.

Хората са си дали един документ и са го дали там, където трябва - президент, председател на парламент, министър-председател. Чудесно са си свършили работата, оттук нататък започнаха едни политически спекулации, каза още Блъсков.

Цяла Европа изхвърли машините и ги даде за скрап - или ще сме хора европейци, или ще сме си нашенци, призова той.

Не е функция на ДАНС да казва как да гласуваме, това е функция на ЦИК, добави Блъсков.

30 години водим битка с т. нар. мъртви души в списъците, които дават огромни възможности за манипулации. Това не го казва Блъсков, експерти по изборния процес като проф. Михаил Константинов го казват - че има над милион мъртви души в списъците, посочи главният редактор на "Труд news".

Второ, трябва да се работи, но сериозно, от цялата политическа дружина, за действията на правоохранителните органи - полиция и нейните подразделения. Не да се активират в 59-ата минута - една-две седмици преди изборите. А постоянно да действат, агентура да имат, призова Блъсков.

Всичките тези приказки - на премиера и на други - това е намеса в работата на други органи. Сега ще го сменим този зам.-шеф на ДАНС - защо, попита той.

Това е хубав момент, катарзисен момент, да се преодолеят тези тенекии, наречени машини. И те не са принтери, а както обяснява експертът Теодор Тодоров - те имат всички компоненти на един компютър.

Второто важно, които казва той - българинът можело да си вземе бележката и да си сравни. Но ако машината извади бележка не спрямо вота на избирателя, Изборният кодекс не позволява да се поправи. И какво - отива в кофата, посочи Блъсков.

И още нещо, което също е в основата на събитията - за какво са тия близо 20 министерства на тая грешна държава. Това са едни смукала на пари, раздават си едни поръчки. Толкова работа има прокуратурата, че не се знае откъде да почне, призова Петьо Блъсков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта