Дават 200 милиона лева за туристически атракции

Безплатното финансиране е до 50% от стойността на проектите

За евтини кредити могат да кандидатстват общини, Министерство на културата и вероизповедания

Общините, Министерството на културата, вероизповеданията и техни юридически лица ще могат да кандидатстват за 200 милиона лева. Европарите са от Оперативна програма “Региони в растеж” (ОПРР), съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Средствата под формата на нисколихвени кредити и безвъзмездно финансиране ще са за туристически проекти за консервация, опазване и популяризиране на културното и религиозното наследство с национално и световно значение. Това е и първата схема по ОПРР, която е изцяло с комбинирано финансиране - чрез кредит и субсидия, тъй като проектите по нея ще реализират приходи. Половината от осигурените 200 милиона лева ще се финансират чрез финансов инструмент, посредством финансови посредници, избрани от Фонда на фондовете. Останалите 100 млн. лв. - чрез безвъзмездни средства по процедура “Развитие на туристически атракции” на ОПРР.

Одобрените проекти от финансовите посредници ще могат да получат максимално 50 на сто от бюджета на предложението си като безвъзмездна помощ. Какъв ще е точно делът й ще се решава след анализ на бизнес проекта и на риска и ефектите за постигане на икономическа активност и заетост, обясниха от регионалното министерство. От ведомството допълниха и, че ще бъдат подкрепяни интегрирани проекти, затова освен консервация и опазване на културните обекти ще бъдат финансирани и дейности по популяризирането и развитието им, така че да се привлекат повече туристи.

 

Зам.-министър Манолев:

Бизнесът има достъп до 1,9 млрд. от ЕС

Бизнесът може да кандидатства за близо 1,9 млрд. лв. по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК), което надхвърля 75% от общия й бюджет. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев по време на публичното представяне на процедурата “Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите” в София. “Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е близо 72 млн. лв. Очакваме средствата да са достатъчни за финансирането на над 70 проекта в трите категории - микро, малки и средни предприятия”, съобщи зам.-министър Манолев. По думите му нейната основна цел е да се увеличат малките и средни предприятия, прилагащи мерките за ресурсна ефективност, което да намали себестойността на продукцията им и да повиши конкурентоспособността им.

“Процедура с подобна насоченост не е имало до момента”, допълни зам.-министърът. Процедурата “Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите” беше обявена на 23 ноември 2017 г. и проектните предложения могат да бъдат подавани до 16:00 часа на 23 април 2018 г.

Към днешна дата общият размер на разплатените средства по ОПИК надхвърля 588 млн. лв. “Разчетите показват, че вече около 1500 компании са се възползвали от финансирането по програмата, а ако запазим това темпо до края на програмния период се надяваме да обхванем около 3 хил. предприятия”, каза зам.-инистърът на икономиката Александър Манолев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции