Даниел Панов, кмет на Велико Търново пред „Труд“: Старата столица посреща 1 милион туристи годишно

- Г-н Панов, какъв туристически сезон очаква Велико Търново?

- Имаме всички основания да очакваме поредна успешна година за туризма и за Велико Търново. През 2017 година отчетохме 13% ръст, 1 милион туристи посрещаме вече годишно. Работим по цялостна стратегия години наред и днес резултатите са налице – Старата столица е доказан, утвърден и популярен център на културния туризъм, целогодишна туристическа дестинация.

Сериозен е ръстът на чужденците – те се увеличават с 26%. Велико Търново и Арбанаси привличат все повече румънци, британци, французи, испанци, германци, австрийци, американци, посетители от азиатските държави и дори много австралийци.

Поставили сме фокус и върху близките край България страни от Югоизточна и Централна Европа. Общинската агенция по туризъм представи успешно Велико Търново на големите туристически борси в Букурещ и Будапеща, сключени бяха нови партньорски договори с десетки туроператори. Голям интерес има и от страна на Китай.

Продължаваме да работим както за опазването на нашите знакови забележителности, така и за създаването на нови туристически обекти, атракции, за подобряването на инфраструктурата. С възстановяването на крепостта Трапезица, Велико Търново разполага с най-големия музеен комплекс на открито на Балканите. Интересни за нашите гости са също реставрираната Шишманова баня и паркът с миниатюри „Търновград – духът на хилядолетна България”, който вече очаква своя десетхиляден посетител.

Чакаме отварянето на ОП „Региони в растеж“ за паметници на културата от национално и световно значение ще кандидатстваме за нова реставрация на крепостите Царевец и Трапезица, за разширяване на музея с фигурите на царе и бележити българи и др.

- В момента градът е голяма строителна площадка. Докога ще продължат ремонтните дейности и на каква стойност са тези инвестиции?

- Действително, започна активна строителна дейност в централната и старата градска част на Велико Търново. Там обновяваме близо 40 улици и площадни пространства, положени ще бъдат 8 километра нови водопроводи, предстои реконструкция на улици, тротоари, осветление, ново озеленяване и в квартал „Чолаковци”. Само по големия проект за градска среда по ОП „Региони в растеж” инвестицията е за 11 милиона лева, още 4,5 милиона лева са осигурени от републиканския бюджет за новите водопроводи. По ОП „Региони в растеж” и със съфинансирането от общинския бюджет предстои модернизация на три училища и три детски градини – близо 9 милиона лева е само тази инвестиция. Още 2 милиона лева ще бъдат вложени в обновяването на Западната промишлена зона. Толкова е стойността и на изграждането на Кризисния център за лица – също проект, финансиран по ОП „Региони в растеж”.

Предстоят строителството на нова детска градина в кв. „Зона В” за 120 деца, както и реконструкцията на улици и подходи към кварталите. Цялата инвестиционна програма на Велико Търново за 2018 година е за 31 милиона лева и съм уверен, че ще я изпълним успешно.

Знам, че цялата строителна дейност е свързана с временни трудности и неудобства за жителите и гостите на Велико Търново, но нека проявим търпение и разбиране. Всичко, което правим, е за по-доброто бъдеще на нашия град.

- Вижда ли се краят на процедурите за терена на Старото военно училище? Кога можем да очакваме напредък по планирания нов градски център?

- На финал са подготвителните процедури, предшестващи реализацията на проекта за новия градски център върху терена на старото военно училище. Спазваме стриктно всяка буква на закона, затова се създава усещането, че нещата се случват бавно. Съвсем скоро предстои да обявим международен конкурс за проектиране. Най-добрите класирани концепции ще бъдат представени пред обществото. Предвиждаме новия градски център да бъде създаден на три етапа. По ОП „Региони в растеж“ имаме финансиране за изграждане на мултифункционална конгресна зала и инфраструктурата в първата зона. Реалните строителни дейности могат да стартират през следващата година. Подобен по мащабите си проект в България досега не е реализиран.

- Какви по-големи проекти предстоят още в близко бъдеще?

- В процес на разработване са седем нови проекта за близо 30 милиона лева. Финансиране ще търсим както по ОП „Региони в растеж”, така и чрез други финансови механизми – например Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България. Част от големите проекти са за интегриран градски транспорт, където имаме индикативно финансиране от 10 милиона лева. Сред предложените мерки ще бъдат изграждането на буферни паркинги, закупуване на електрически автобуси, модернизация на основна пътна инфраструктура, създаване на съвременни информационни системи за градския транспорт и паркирането. И за новия градски център имаме индикативно финансиране по ОП „Региони в растеж” – за строителството на конгресна зала и инфраструктура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта