Дерматологът доц. Весела Райкова пред „Труд“: Появата на косопад след COVID-19 е голям проблем

Голямо количество от космите спират да растат, навлизат във фаза на покой-телоген за 2-4 месеца и отнема доста време преди да се събудят отново

Лятото е в разгара си, но вместо за ваканция, днес чрез медиите ни внушават да се тревожим от две неща - ще има ли България редовно правителство и ще настъпи ли в края на сезона поредната вълна на COVID-19. Ако говорим за правителството, трябва да си спомним максимата, че ако нещо зависеше от изборите, щяха да ги забранят. Колкото до пандемичната криза, виж, тук нещата зависят много и от нас. Пренебрегването на опасностите, които носи пандемията, могат да бъдат фатални за мнозина. Между другото и слънчевите лъчи, покрай хубавите морски плажове също могат да бъдат фатални. За тези проблеми говорим с един огромен специалист - доц. Весела Райкова.

- Българите се успокоиха, че пандемията си е отишла. Може да се върне, може и да не се върне, но останаха много преболедували, които страдат от последиците на коронавируса. С какви проблеми се среща един дерматолог в подобни случаи, доцент Райкова?
- Хората, които се разболяват от COVID-19, имат голямо разнообразие от кожни симптоми като се стартира със съдово засягане предимно на крайниците, обриви тип алергия по цялото тяло, и се стигне до прекомерна чупливост на ноктите. В последно време обаче все повече са лицата, които се оплакват от силен косопад.

- На какво се дължи това?
- Загубата на коса, която се наблюдава след COVID-19, е поради нарушаване нормалния цикъл на развитие на косъма. След инфекцията, която е съпроводена с висока температура, и която е причина за стрес в развитието на косъма, се наблюдава т. н. телогенен ефлувиум. Характерно за него е внезапност на появата, от скалпа отпадат цели кичури, често по време на сресване или след душ. Голямо количество от космите спират да растат, навлизат във фаза на покой-телоген за 2-4 месеца и отнема доста време преди да се събудят отново и да дадат нов подраст.

- Как се борим с подобна реакция?
- Подходящо за тези случаи е приложението на препарати през устата, които да съдържат нужните за изграждане на нов косъм структурни блокчета и молекули. Те могат да се комбинират с процедури за стимулиране на кръвооросяването на зоната. А още по-силен ефект на стимулиране активността на косъма би се получил и от добавянето на ензими, микроелементи, витамини и растежни фактори локално под формата на мезотерапии. Разбира се не може да се разчита на моментално действие или получаване на ефект от една процедура. Хората трябва да са постоянни и търпеливи и да знаят, че при полагани на правилните мерки в рамките на 3-6 месеца косата ще се съживи и ще върне своите характеристики.

- Това е доста време. Сега обаче е време за плаж. Знаете, че българите рядко се подчиняват на предупрежденията да се пазят от слънцето. Точно обратното - когато е най-опасно, тогава се препичат на плажа. Кога се появява рак на кожата?
- Най-често ракът на кожата се среща при хора над 50-годишна възраст и при такива, които са имали продължително излагане на слънце. Хипотетично обаче, ракът на кожата може да засегне всеки. Това е състояние, което не зависи от възрастта. Рискът с напредване на годините обаче се увеличава. Причина за това е, че с времето кожата ни се излага все повече на действието на слънчевите лъчи от една страна, а от друга - че кожата ни помни тези преминали вече срещи. УВ лъчения водят до отделянето на свободни радикали в кожата, а те повлияват структурата на генома на епителната клетка. И, когато се натрупат множествени промени, клетката започва да работи по различен начин. Превръща се в предракова или в ракова. А хората, които са с по-сериозен риск от развитие на рак на кожата са тези със светъл фототип и склонни към изгаряне, или тези чести и сериозни изгаряния в периода на детството. Друга група са лицата, използвали солариум, тези с множестевни бенки или вродени пигментни образувания.

- Лечим ли е този вид рак?
- Добре е да се знае, че ракът на кожата може да бъде излекуван, при условие че се диагностицира и лекува навреме. Ракът на кожата не изчезва, ако бъде пренебрегнат. Ако му бъде позволено да се развива, може да причини обезобразяване, усложнения и дори смърт в случай на някои. Ето защо е правилно човек поне веднъж годишно да бъде преглеждан от дерматолог за проследяване на кожните образувания. А междувременно в домашни условия всеки може да потърси и проследи конкретни признаци, които да дадат информация до колко едно образувание е проблемно или не. Моята препоръка е да се наблюдават онези кожни образувания, които променят цвета, размера и/или формата си; изглеждат различно от останалите; характеризират се с асиметрия или имат неравни граници; които са са груби или грапави на пипане, кървят, секретират или имат разнороден цвят. Грешно е да се смята, че безболезненото образувание е безвредно. При съмнения винаги трябва да се търси консултация с дерматолог или дерматохирург. Начинът да се предпазим от кожни образувания е да спазваме правилата за излагане на слънце и използване на слънцезащитни продукти.

- Споменавате слънцезащитни продукти. Напоследък много популярни станаха тези терапии с вливане на витамини интравенозно с ползи за кожата, как помага това? 
- Интравенозните бустери, известни още като витамин инфузионни терапии, са коктейли за венозно приложение, които съдържат различни комбинации от витамини, микроелементи, антиоксиданти, имуностимулатори, аминокиселини, биомимитични пептиди и др. Тези терапии набират все по-голяма известност поради множество причини.

- Каква е разликата с традиционните добавки?
- При инфузиите се избягва приемът на вещества през устата, метаболизирането им през черния дроб и едва тогава насищане на кръвта с тях. Важните за метаболитните процеси молекули се доставят директно до кръвния поток, а чрез него и до всички тъкани и клетки на тялото. Друго тяхно предимство е високото ниво на усвояване на полезните вещества без организма да изразходва енергиен ресурс. Някои от коктейлите могат да се комбинират. Но изборът на продукт следва да стане след консултация с лекар. Според нуждите на конкретния индивид може да се приложи един или друг вид коктейл. Честотата на вливанията зависи от приложените разтвори, нуждите на тялото, желаната за постигане цел. А резултатите, които може да се очакват включват детоксикация, повишаване функционалната сила на тялото, дълбока и дълготрайна хидратация, засилване на имунитета, антиейдж за еластична и сияйна кожа, като има и коктейли за по-бързо възстановяване след преболедуване, махмурлук, изгаряния или сериозни физически натоварвания.

- Какви грешки правим през лятото, които вредят на тялото ни? 
- Лятото е сезонът, в който радостта от свободата да сме навън, допирът до водата и срещата със слънцето са причина да се чувстваме щастливи, но, за да бъде и тялото ни в комфорт, в това число и кожата ни, трябва да положим някои по-специфични грижи. Много хора прилагат един тип обгрижване на кожата, независимо от сезона. Почистването на лицето сутрин и вечер за студените месеци е напълно достатъчно. Летните температури обаче предизвикват разширяване на съдовете, на порите, променят активността на мастните и потните жлези. Натрупват се повече замърсявания. Ето защо в летния сезон е подходящо лицето да се почиства поне 3 пъти дневно. Често допускани грешки през лятото са тези, свързани със слънцезащитата - недостатъчно нанасяне като количество и честота на слънцезащитните продукти или приложението на неподходящи текстури, както и ползването на детски фотопротектори от възрастни и обратно. 

- Това са класически грешки, но вероятно като специалист сте забелязали и други?
- Още една грешка в летния сезон е продължаване приложението на продукти със силно избелващ ефект. Ексфолирането с тях наистина има чудодеен ефект. Но новопоявилите се кожни слоеве са неподготвени за срещата с по-силното влияние на УВ лъчи през лятото. Това може да е предпоставка за развитие на фоточувствителност, хиперпигментации, увреждане на колагена и еластина, което да доведе до състаряване на кожата, нейното повяхване, а точно това не искаме. Това не означава обаче, че не бива да ексфолираме кожата на лицето или тялото. Напротив през летния сезон тя е подходяща процедура, но с неагресивни продукти и такива, които да я правят чувствителна на ултравиолетовите лъчи.

- Как да защитаваме кожата през лятото, ако имаме проблеми - суха, мазна кожа, акне, зряла? 
- Всички знаем колко важно е да защитаваме кожата през лятото. Причината са УВ-А и-В лъчите. UVA-лъчението има дължина на вълната 315-400nm, То прониква в дермата и е отговорно за стареенето на кожата и появата на бръчки, поради промяна в ДНК на клетките. UVA лъчите присъстват през цялата година, независимо от времето и могат да преминават през стъкло. UVB лъчите, са отговорни за видимото увреждане след излагането на слънце. UVB-лъчение с дължина на вълната 280-315nm влияе само на епидермиса и може да причини слънчево изгаряне и зачервяване на кожата. Слънчевите изгаряния са резултат от излагането на UVB лъчи без необходимата защита. Те могат да доведат до трайни последици и често са виновни за появата на повече бенки, лунички както и на злокачествени кожни образувания.

- Вашите препоръки?
- Най-важните неща, които трябва да имаме предвид, за да предпазим кожата от вредното влияние на слънцето, са няколко. Ултравиолетовите лъчи са най-силни и вредни за кожата в обедните часове. Препоръчително е да се избягва директно излагане на слънце в периода между 11:00-16:00 часа, а ако все пак се налага, използването на слънцезащитни продукти и хидратанти е задължително. Не бива да се подценява ефектът на водните повърхности, които допълнително отразяват слънчевите лъчи и водят до получаването на двойна доза от тях. Препоръчително е, особено за тези, които са любители на водните спортове, да се използват дрехи със слънцезащитен фактор. Не забравяйте, че са нужди и шапки и очила. Така се предпазва не само кожата на тялото или лицето, но и скалпа, косата и очите. Слънцезащитните продукти трябва да се прилагат дори в облачно време. Облаците не могат да спрат УВ лъчение и то, макар и невидимо за нас, продължава да оказва своето действие. Хората със слънчеви алергии месец-два преди старта на топлия сезон трябва да подготвят кожата за последващото u излагане на слънце. Това става чрез използването на специални терапии с облъчване, които се съобразяват с типа кожа, нейната реактивност и водят чрез всекидневно увеличаване продължителността на лъчението до постепенно изграждане защита, който да гарантира ниска реактивност и добра поносимост в активния сезон. Рискът от увреждане на кожата от УВ лъчи зависи до известна степен цвета на кожата, но в действителност всяка кожа може да изгори. Сухата и атопична кожа е чувствителна, лесно раздразнима, с променен микробиом. При нея се налага използването на продукти, осигуряват високо ниво на хидратация, възстановяване на нормалната флора и регулираща отделянето на на възпалителни молекули. Хората, страдащи от полиморфна светлинна ерупция, трябва да използват продукти, които да неутрализират свободните радикали, причинени от ултравиолетовите лъчи. За тях важи и правилото да проведат предварително курс профилактична светлинна терапия-десенсибилизация. При тази процедура кожата постепенно се излага на ултравиолетови лъчи, за да се изгради поносимост към слънчевата светлина. Не малко са и хората, които имат преканцерози от типа актинична кератоза или други кожни образувания, които изискват по-високо ниво на защита. За тях продуктите трябва да осигуряват максимална защита от оксидативен стрес, причинен от UVB-UVA лъчи, видими и инфрачервени лъчи.

- Могат ли витамините, антиоксидантите и хранителните добавки да неутрализират вредното влияние на слънцето? 
- В нашето тяло протичат редица химични процеси. Един от тях е окислението. При този процес се отделят свободни радикали. Тези радикали могат да са причина за развитието на болестни състояния, които стартират като неправилно делене на някои клетки, увреждане на генетичния материал на други. Постепенното натрупване на подобни събития в тялото води възникване на мутации, рак, атеросклероза, стареене и др. Причини за по-високи нива на свободни радикали в организма са тютюнопушенето, неправилното хранене, стресът, както и изгарянията след излагане на слънце. От своя страна антиоксидантите са вещества, които се борят със свободните радикали, намаляват образуването им или ги неутрализират. Пример за антиоксиданти са: витамин А, витамин С, витамин Е, ликопен, флавоноиди, омега-3 и омега-6 ненаситените мастни киселини. Тях по естествен начин може да си ги набавим чрез консумация на цитруси, ядки, боровинки, домати, зелен чай, риба. Ето как начинът ни на хранене може да окаже директно влияе върху на възникването или намаляването на възпалителните процеси в тялото.

Нашият гост
Доц. Весела Райкова е дерматолог в Amber Beauty Club. Има над 10 години клинична практика по дерматология и близо 20 - по микробиология. Преподава в Медицинския университет в София - доцент е към Катедра “Медицинска микробиология” и завежда лаборатория по полово предавани болести.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта