Д-р Людмила Емилова пред "Труд": Силата на лекаря е в неговото сърце

Снимка: Васил Германов
Д-р Людмила Емилова

 

Лечебното гладуване е въпрос на дисциплина

Насилственото затваряне има сериозни последици върху децата

Трябва да намерим начин да изхвърлим отровите от организма

Храненето с един тип храна се превръща в зависимост

Жени, опитвали инвитро, забременяват след няколко дълги гладувания

На 5 май клиниката на доктор Емилова за лечебно гладуване навършва 28 години. Над 48 000 души от цял свят са минали през нея и през сърцето на най-обичания и най-оспорвания български лекар.

Д-р Емилова не е от лекарите, които са „на първа линия“ (странна квалификация, родена по време на пандемия! Като че ли добрият лекар може изобщо да е на втора линия - б.а). Тя не е от лекарите, които работят по здравни пътеки. Не е от лекарите, които някоя фармацевтична компания би ангажирала за реклама на поредната грипна ваксина или хранителна добавка. Не е от лекарите, които си подбират пациенти и веднага забравят имената им. Тя е от онази стара школа български лекари, които помнят не само медицинските, но и житейските истории на своите пациенти. Следят живота им извън клиниката и винаги вдигат телефона си, дори през нощта. От онези лекари, които лекуват със сърце и душа, не само с наръчници и рецепти. А пациентите й са десетки хиляди. 

Д-р Емилова е прекарала целия си съзнателен живот в клиники. Детството й е минало в туберкулозния санаториум в Св. Константин и Елена, където, в общежитието за персонала, са работили и живели родителите й. След като завършва медицина, работи в санаториума на МВР, пак в този любим курорт. А през 1993 г. напуска добре платената си работа като кардиолог и ревматолог и отваря частен кабинет за консултации и лечение по метода на Лидия Ковачева - омекотено гладуване с плодове и чай. Самата тя се е спасила с няколко дълги гладувания от болести, обявени за нелечими. Вече 28 години д-р Емилова се прибира всяка вечер (с изключение на отпуските) не в дома си, а в хотелската стая на клиниката- стандартна хотелска стая с вази, пълни със свежи цветя, купчина книги и бележки на бюрото, купа с плодове и снимки на любимите й хора.  

Преди няколко години луксозното списание Т magazine, издание на New York Times, разказа за пет от най-добрите уелнес клиники в света. Сред тях е и клиниката на д-р Емилова - едно от местата, в които човек може да остави стреса и грижите и да си почине пълноценно. 

Д-р Емилова скоро ще навърши 78 години, 52 години от които са непрекъсната лекарска практика. Въпреки че цял ден преглежда пациенти, тя лично води сутрешната гимнастика 4-5 дни в седмицата. Нейните знаменити лекции, оцветени от тънкото й чувство за хумор, са отворили очите на хиляди болни хора, дали са им надежда, път и посока. „Силата на лекаря е в неговото сърце“, обича да казва д-р Емилова, цитирайки Парацелз, швейцарски лекар, учен и философ. 

- Д-р Емилова, колко точно хора са минали през Вашата клиника за тези 28 години? Колко килограми излишно тегло са оставили, образно казано при вас? 
- За тези години - 48 100 души, а много от тях идват често от пет, десет, петнадесет години. Имам и пациенти, които повече от 20 години идват за профилактично гладуване и захранване в клиниката. В кръга на шегата, вероятно са оставили стотици тонове излишно тегло при нас, но по-важното е, че оставят болестите си, измъкват се от старата си „кожа“ и придобиват един нов поглед към света, нови знания за здравето. Но лечебното гладуване не е вълшебно хапче, което заменя другите хапчета. То е въпрос на дисциплина, осъзнатост, постоянство, то е път, който трябва да се извърви. 

- Каква беше последната година за вас?
- Тежка и непредсказуема. При първото затваряне на клиниката през март 2020 при нас имаше много чужденци и българи от чужбина. Някои бяха току-що дошли, а се наложи да си тръгнат веднага. Ситуацията се повтори през ноември. Страхът и тази несигурност спряха и много българи да дойдат при нас. Но ние не прекъснахме връзката си с наши дългогодишни пациенти от чужбина, благодарение на приложението Healee, което дава достъп до медицински услуги онлайн. Така можем да наблюдаваме състоянието на наши пациенти с хронични заболявания, с наднормено тегло, да ги насочваме към изследвания, да анализираме резултатите, да им даваме хранителни режими. Чрез стрийминг те могат да „присъстват“ на китайската гимнастика или цигун, на кулинарното училище, на семинари, лекции, събития. 

- Как се промени профилът на вашите пациенти през тази година?
- Пандемията спря чужденците, но доведе цели български семейства с деца при нас. Родителите им имаха възможност да работят онлайн, а децата - да учат по този начин. Имаше и доста деца с наднормено тегло, а някои от тях бяха започнали да вдигат кръвно. При други деца стресът и карантината доведоха до преддиабетно състояние. Това насилствено затваряне в къщи има сериозни последици за децата. 

- Могат ли да гладуват децата на плодове и чай? Колко дни? Гладуват ли вашите внучки?
- Децата до пет години могат да гладуват до пет дни, с пет дни захранване. При строг лекарски контрол! С всички необходими изследвания и всекидневно следене на показателите. Те могат да се хранят с повече плодове на ден и не е необходимо да спазват винаги двата часа между чая и плодовете. Децата понасят много по-лесно програмата от възрастните и имат по-добри резултати.  Най-често се повлияват благотворно ангини, простудни заболявания, заради които децата често вземат антибиотици. С природосъобразно хранене, физическо натоварване и профилактичен режим на плодове и чай от време на време децата забравят изобщо антибиотиците, почти не боледуват, израстват здрави. Моите внучки, близначките Весела и Людмила,  отиват на училище с плодове в чантата си, не с вафли и чипс. Направиха първото си гладуване на три години, когато през лятото останахме заедно на плодове три дни. Следващата година направихме заедно цели четири дни. И така до днес, когато са седмокласнички - имат си дни на плодове и чай, знаят какво е да се хранят здравословно. 

- Пандемията засегна най-силно хората с метаболитни заболявания - високо кръвно, исхемична болест на сърцето, диабет втори тип… Според Световната здравна организация в света има 415 млн. хора с диабет, 90 % са с диабет втори тип, свързан с начина на живот. А прогнозата е през 2030 г. те да бъдат 630 млн.! Защо според Вас има такова голямо увеличение на хората с метаболитни заболявания и в частност с диабет тип две? 
- Много учени прогнозираха, че диабет тип две ще се превърне в черната чума на 21 век. Чумата, покосила милиони и обезлюдила цели градове в Европа през 14 век, е била причинена от гризачи. Днес причинителят на пандемията от диабет е в самите нас - безконтролното ядене, безразборното консумиране на преработени и храни боклуци, с високо съдържание на трансмазнини и глюкозен сироп, на бяло брашно и захар, сол, консерванти и всякакви химикали. В комбинация с обездвижване и стрес тази храна съсипва финия метаболитен механизъм на тялото, задръства го с отрови. Страни, в които са се хранили оскъдно, без месо и преработени продукти, като Индия и Китай, днес отбелязват истински бум на такива заболявания, защото хората вече се хранят по западен образец. Болестите са логична последица, ако човек не се грижи за тялото и душата си и не намери начин да преработва и изхвърля отровите. Лечебното гладуване е именно такъв начин за разтоварване и разграждане на отровите. Точно затова имаме най-сериозен успех при метаболитните заболявания. Високо кръвно, запушени кръвоносни съдове, висок холестерол и триглицериди, омазнен черен дроб, инсулинова резистентност, диабет втори тип - всички тези сериозни състояния се повлияват отлично още от петия ден нататък. Хора, които са на много хапчета, нормализират само с плодов режим кръвното налягане и кръвната захар. И се убеждават, че природните методи са по-ефикасни от много лекарства. Това обаче трябва да става само и единствено под стриктен, ежедневен лекарски контрол, както е при нас. Не при самозвани „лечители“ без медицинско образование или при лекари без опит в холистичната медицина. Защото това може да доведе не само до по-лоши резултати, а и до фатален край.

- Лечебното гладуване е начин за обновяване на клетките в организма, а това рестартира имунната система. Какви са вашите наблюдения върху пациентите ви, които са се сблъсквали с коронавируса? Какво е вашето отношение към ваксините?
- Много от нашите пациенти са го прекарали у дома си - аз бях във връзка с тях, съветвах ги, споделях тревогите им. Онези, които стриктно спазват принципите на здравословното хранене с растителна храна и отказ от животински храни и които правят периодични разтоварващи дни на плодове, са прекарали много леко коронавируса. Нямаме пациенти, които са правили скоро нашата програма и са прекарали тежко болестта.
Убедена съм, че човек трябва да работи усърдно да повиши своя собствен естествен имунитет с разумно и пълноценно природосъобразно хранене и периодични разтоварващи режими, а не да разчита на хапчета и ваксини. 

Със спорт, с емпатия към околните, с лекота в сърцето и положителна нагласа и оптимизъм. Това са важни неща, но непрекъснатото повтаряне малко ги обезцени. 

- Програмата природосъобразно хранене при вас е с изцяло веганска храна. Може ли човек да се храни цял живот само с растителна храна?
- В света има милиони хора, които се хранят с растителна храна и не ядат никакви животински храни. Но е много е важно каква точно храна яде един веган. Ако се храни еднообразно, да речем предимно със сурова салата от спанак от близкия супермаркет, и обилно я полива с олио, това в никакъв случай няма да го направи здрав. А ще го направи недохранен с липса на ключови за метаболизма и здравето витамини и минерали в организма. Или ако прекалява със сладкиши, с които се опитва да си набави липсващата енергия. Здравето при веганите се опира на две ключови понятия - разнообразие и цялостни растителни храни. По-здравословно е да овкусим салатата със смлени слънчогледови семки  или пасирано авокадо, което съдържа ценни ненаситени мазнини, отколкото с олио. Цялостна растителна храни е пълнозърнестия ориз, кълновете, брашно, в което има и трици - пълнозърнесто брашно.  

Хората, които при нас са обърнали хода на някое свое хронично заболяване с лечебно гладуване - диабет тип две, хипертония, сънна апнея, гастрит и т.н, са продължили у дома да се хранят вегански. Това им препоръчваме и това е сигурният начин да бъдат здрави. 

- Има хора обаче, които стигат до крайности. Какво мислите за това нездравословно пристрастяване само към здравословни храни, наречено от медицината орторексия? И анатемосването на храни като бургерите и пържените картофи, без които, честно казано, животът не си струва? 
- В рамките на шегата животът не си струва без много вредни храни, но здравето си струва да се лишим от тях. Орторексията също е една крайност, който не води към здравето. Пристрастен към идеята за абсолютна чистота на храната, човек започва да изключва голяма част от храните и храненето започва да губи смисъл. Храненето само с определен тип храна се превръща в зависимост. Достатъчно е да имаме здравословен режим на хранене и ако от време на време хапнем нещо, което не е здравословно, но ни доставя наистина голямо удоволствие - било сладолед или пица, то не бива да се обвиняваме и наказваме за това. Постоянно се наказват и се самообвиняват само хората с хранително разстройство от типа на анорексията и булимията. Лекували сме успешно много такива момичета и аз съм наблюдавала страданията им. Една наша пациентка с анорексия разказва историята си във филма на Стилиян Иванов „Рецепти за щастие“. Сега е щастлива майка на две прекрасни деца. 
- Ако бяхте министър на здравеопазването, кое щеше да бъде първото нещо, което щяхте да направите?
- Ако бях министър на здравеопазването, здравните заведения нямаше да са търговски дружества. Реформите в здравеопазването не стимулират лекарите да се грижат за пациентите си. Напротив - колкото по-болни са, толкова повече пари по здравни пътеки се получават. Щях да направя така, че заплащането на лекарите да е свързано с броя на ИЗЛЕКУВАНИТЕ ПАЦИЕНТИ, а не на миналите по някакви здравни пътеки хора. Преди векове в Китай домашният лекар е получавал заплащане от семействата само ако членовете им са били здрави. 
И щях да създам система за здравно обучение в училищата, която да промени здравната ни култура. Защото аз мисля, че тя е на много ниско ниво. Ние сме на едно от първите места в света по смъртност и то най-вече от инфаркти и инсулти. А преди сто години сме били на едно от първите места в света по столетници. Вече сме в челните редици на починали от ракови заболявания. Това е резултат от съчетаването на ниска здравна култура с ниско ниво на здравеопазване. 

Преди време бях поканена от Министерството на образованието в консултативен съвет за храненето на учениците. Предложих да обуча безплатно доброволци, които да показват на децата в училище как да се хранят, за да бъдат здрави. Нищо не беше направено. Но аз продължавам да мисля, че трябва да започнем от децата, от техните родители, от младите хора, които планират да бъдат родители. При нас идват жени, които не са успели да забременеят дори и с многократни инвитро процедури. След няколко дълги гладувания много от тях забременяват и раждат деца. Прекрасни деца са, рядко боледуват, защото майките им да изчистили тялото си преди да заченат и са ги кърмили дълго.  Техните снимки са над бюрото ми и на шега ги наричаме „гладните бебета на д-р Емилова“. 

- Д-р Емилова, колко важни са хормоните на щастието за човешкото здраве?
- Изключително важни са! Стресът е една от причините за сериозни заболявания, особено ако е постоянен и не може да бъде овладян. А хормоните на щастието са антистрес терапия. Хората, които са влюбени, не боледуват, нали? Любовта е тяхната броня, тяхната имунна защита. Любовта, която носим в сърцата си, любовта в най-широкия смисъл на думата, която стига и до най-малкото стръкче трева, е пътеката, по която минава здравето.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта