Как се организира „Бягство от Крим”?

Димитър Христов, Светослав Нахум, Иван Есенски, Н. пр. Виталий Москаленко – посланик на Украйна в България.

Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Но един вариант на многото отговори читателят ще открие в новия сборник с разкази на Светослав Нахум, който представи книгата си „Бягство от Крим” (2019) на 17 април в галерия-книжарница „София-прес”. Събитието беше уважено от писатели, преводачи и от представители на украинската общност у нас, начело с Н. пр. Виталий Москаленко – посланик на Украйна в България.

Премиерата беше замислена като една среща-разговор за призванието и ролята на литературата като съпротива срещу всички форми на насилие и агресия, в името на свободата на словото и свободата на съвестта.

Н. пр. Виталий Москаленко сподели впечатленията си от прочита на разказите, включени в сборника: „Тази книга ми напомня разкази на Калин Донков, също ме навежда към творби на Хемингуей – една висока естетика, постигната с прости средства. Всички разкази са изключително интересни – за Босна, Барселона, Прага, Ню Йорк.

„Бягство от Крим” разкрива страшните събития, която ние преживяхме в Украйна – тази престъпна окупация на Крим. Събитията са описани с талант, по художествен начин е внушена правдата, никой не би останал безразличен към описаното. Признателен съм на Светослав Нахум за неговото майсторство! Тази окупация поражда и съвременни алюзии с други държави. Благодаря на Министерство на културата и на Съюза на българските писатели, които са помогнали посланието да стигне до много български читатели! Това е една сериозна, тежка със своето значение книга”.

Сюжетът на разказа се движи от емоцията в спомените на украинката Таня, която след началото на войната е намерила спасение на българска земя, но нараненото й съзнание я връща непрекъснато към ужаса на окупацията и мириса на смърт. Виждаме нечовешко отношение към украинците, които на референдума в началото на войната гласуват против руската намеса на суверенна Украйна. Способите на принуда напомнят терора на Сталин, който всички ние мислехме, че отдавна е в историята и никога няма да се повтори.

Събитието се водеше от поета Димитър Христов, а колегата му Иван Есенски направи анализ на белетристичните похвати и стилистични особености, характерни за автора. „Бягство от Крим” е издание на „Мултипринт”, което е финансирано по програма „Помощ за книгата” на МК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура