Кметът на община Антоново: Създаваме работни места, но държим на екологията и туризма

За по-малко от година начело на общината новият кмет успя да стартира важни социални проекти.

Хайредин Мехмедов- кмет на община Антоново, област Търговище от юли 2017 г.Завършил е стопанско управление и магистратура по регионално развитие. Работил е като строителен техник и ръководител на Районната пътна служба. Бил е общински съветник, а от 2007 г. започва в Община Антоново, като директор на дирекция "Проектна дейност и строителство". Бил е зам.-кмет, а от 2011 до 2017 г. председател на Общинския съвет. Кметският пост зае на частични избори миналата година, след като дългогодишният кмет Танер Али стана народен представител.

- Г-н Мехмедов, какви са амбициите Ви и какво успяхте да реализирате за 11 месеца като кмет?

- Първото, което обещах на жителите на общината, е да започне регулярно почистване на всички зелени площи, паркове и улици. Затова побързахме с осигуряването на хора, които да са ангажирани с тези дейности и с техника. Назначаваме безработни, които ще имат доходи и ще са ангажирани в общополезни дейности. Знаете, че населението ни в много от селата, а те са 59, плюс града и два квартала, в голямата си част е застаряващо. Имаме и много хора зад граница, но хубавото, че те инвестират парите у дома, а не малко млади решиха да останат тук.

- Казвате, че гурбетчиите инвестират в Антоново и селата, явно поддържат жива връзката с града си.

- Да, затова обещах и интернет на възможно най-много места в общината. Преди време осигурихме такъв в по-големите села. Не е шега, че вечер около кметствата и кръчмите е пълно и с възрастни хора, баби, които са в интернет от телефоните, за да се свързват с децата в чужбина. Често тук на техните грижи остават децата и държат да имат връзка непрекъснато. Сега се надяваме да успеем да получим финансиране по европейската програма за безплатен интернет, за да разширим мрежата. Сред първите 10 общини сме, които се включиха в кандидатстването.

- В последните години качествено се промени пътната инфраструктура на общината, която, както казахте е с много и отдалечени населени места, какво правите за уличната мрежа?

- Хубавото е, че всички идеи на администрацията се посрещат с пълна подкрепа от Общинския съвет, където има три партии и работим съвместно за общината. Сега с целево финансиране от държавата от 450 000 лв. ще направим основни улици в ромския квартал с тротоарите, каквито хората отдавна искат.

- Работа и добри заплати също искат хората от кметовете, въпреки че техните възможности са ограничени. Какви инвестиции очаквате?

- Италиански инвеститори искат да правят завод за преработка на отпадъци на терен на главния път София-Варна, близо до Антоново. Преди да се съгласим искаме внимателно да проучим технологията, която смятат да ползват, всички параметри, защото искаме да запазим чистата и уникална природа, да развиваме туризма, който вече се настани в много от селата. В общинската фирма развиваме и екологично земеделие и опазването на околната среда ни е приоритет. При нас работи и предприятие за билки за чай, защото суровината е при нас. Така че тази голяма инвестиция от страна на Италия много внимателно ще бъде проучена. Имаме заявление и от страна на британци да правят игрище за голф в едно от селата. В Моравица пък започна строеж на мандра за козе сирене и мляко.

- Споменахте туризма и вероятно мнозина не знаят, че Антоново, макар малка по население община, привлича много временни жители от Търновско, Варненско, Русенско, не само от Търговище, които са купили или вдигнали къщи в селата. Търсите ли финансиране за този сектор?

- Изградихме туристически информационен център, който вече работи и в началото на юни, когато е традиционният ни панаир, ще бъде първата етнографска изложба там. Обновяването на инфраструктурата също има своята положителна роля за привличането на по-голям туристически поток. В село Малка черковна има ваканционно селище, което е частна инвестиция. В Стеврек къща за гости, там се прави и рафтинг, който привлича интереса вече на любители от цялата страна. В Стара речка, Мечово, Яребично и други села е пълно с нови модерни къщи, повечето на заможни хора, дори и от градове край морето. Имаме проблем обаче с републикански път Банковец - Капище, който няма асфалт, а оттам минава сериозен поток гости и туристи, да не говорим за местните хора, които наистина са малко, но все още държат населените места. От години поставяме въпроса за ремонта му. С наши общински средства се опитваме да правим алтернативен пряк път, но това не е достатъчно.

Проекти в реализация на община Антоново:

400 човека от община Антоново получават всеки делник топъл обяд по ОП "Храни". Месечно за подпомагането им се влагат 20 000 лв., а целият проект е на стойност 620 000 лв. След проведена обществена поръчка, храната се доставя в населените места от фирма от Сливен. Сега Общината кандидатства за ново оборудване на кухня и столова, които се намират в Центъра за услуги за лица в неравностойно положение, който се помещава в бившия Младежки дом. Очакват се 30 000 лв., с които, освен оборудване, ще се осигури работа и на 2 човека - готвач и помощник.

40 лични и социални асистенти продължават да се грижат за хора с увреждания или възрастни самотни и след приключване на проекта по "Независим живот". Осигурена е подкрепа в ежедневието на 59 души от цялата община. Асистентите разполагат със специализиран транспорт, с които обхождат адресите на потребителите. Назначен е и здравен работник, който по график посещава населените места.

В листата на чакащите подкрепа от социални и лични асистенти в общината има записани 175 човека, които няма как да бъдат обгрижвани в момента, поради липса на финансов ресурс или асистенти в малки и отдалечени села, където има само възрастни самотни хора.

От 1 юни Общината в Антоново започва набиране на безработни, които да бъдат ангажирани на пълен работен ден 12 месеца след обучение, което ще продължи 2 месеца. Ще бъдат издирени 27 без постоянна работа в населени места, където няма хора на социално подпомагане, а селата се нуждаят от хора, които да се грижат за парковете, зелените площи и улиците. За обезпечаване на дейностите от кметството са закупени 11 храстореза, които са раздадени на селата и ще се ползват по график.

От юни за половин година ще бъдат назначени още 10 души. Финансирането за тях идва по регионална програма за заетост. Те също ще бъдат ангажирани в благоустройствени мероприятия.

В подготовка са проекти за над 3,2 млн. лв. в различни направления.

Коментари

Задължително поле