Летни рецепти: Ах, морето…

Рибата и морските дарове, поставени в лед, могат да се транспортират, без да се замразяват.

Риби, миди и скариди превземат менюто

Девесил, мащерка и розмарин са подходящи подправки

Пържена риба и халба студена бира е мечтата на всеки летовник, защото няма спор – прясната риба на морския бряг има съвсем различен вкус от тази в супермаркетите, където най-често е размразена. Ако плюс това е приготвена по оригиналната рецепта на някой морски вълк, не ви трябва гурме ресторант – плажното капанче е даже за предпочитане.

Хубавата рибарска чорба се приготвя от няколко вида риба. Могат да се използват глави и опашки, останали от приготвянето на други ястия. Правилото е, че първо рибата се сварява, изважда и обезкостява. В прецедения бульон се сваряват зеленчуците с подправките, а рибните късове се връщат в тенджерата накрая. Като подправки си отиват девесил, целина, дафинов лист, черен пипер.

Ако ще се пържи, рибата се осолява и подправя с черен пипер предварително. Цацата не се чисти! Накисва се за половин час в прясно мляко. За да се обръщат по-лесно рибките, се набождат по няколко на клечка за зъби или тънко дървено шишче. Не прекалявайте с времето на пържене, за да не изсушите рибата, която има много по-нежна текстура от месото.

За скара се избират по-тлъсти риби (лефер, карагьоз, скумрия, чернокоп). След като се измият, задължително се подсушават. Овкусяват се и се намазват с олио. Пекат се на силна скара горе-долу по 5 минути на страна, като през това време се мажат 1-2 пъти с мазнина. Ако печете рибни филета, сложете ги първо с кожата откъм скарата, после ги обърнете. Ако са обелени, ще разпознаете къде е била кожата по по-тъмния цвят.

Макар и по-рядко, някои риби се приготвят варени или на пара. За да се овкусят, е добре да се залеят със сос. Ето една рецепта: запържват се 100 г брашно и се разреждат с рибен и зеленчуков бульон в съотношение 1:1. Сосът се вари 10-15 минути и преди да е окончателно готов, се прибавя половин чаша затоплено бяло вино. Сваля се от огъня и когато поизстине, при непрекъснато бъркане се добавя 1 жълтък. Сосът се овкусява с бял пипер, сол, лимонов сок и се прецежда.

Още един сос за поливка, подходящ за пържена риба: след изпържването прецедете част от олиото, прибавете ситно нарязан магданоз, 1 ч. л. черен пипер и 1 кафена чашка оцет. Разбъркайте, кипнете соса и полейте изпържената риба.

Въпросът с мидите е малко по-сложен. Трябва да сте сигурни в произхода им. Ако ги купувате далече от морския бряг, е ясно, че няма как да са съвсем пресни. Затова по-добре купете замразени ядки – предполага се, че мидите са обработени веднага след улова им. Ако все пак решите да купите цели миди, внимавайте черупките да са плътно затворени. Отворените показват, че мидите са стари.

Супа от миди

Необходими продукти:
2 кг миди с черупки
2 глави лук
3-4 скилидки чесън
1 с. л. масло
2 с. л. олио
2 с. л. брашно
2 връзки девесил
1 жълтък (по желание)
бял пипер

Начин на приготвяне:
Измийте мидите и ги сложете да се варят в тенджера с малко вода. Когато се отворят, извадете ядките, почистете ги и изплакнете. Прецедете водата, в която са врели мидите, и добавете още 2 ч. ч. вода. Загрейте маслото и запържете в него ситно нарязания лук и чесъна на едро. Прибавете мидените ядки и разбъркайте. Залейте ги с бульона. Добавете олиото, брашното и оставете супата да ври на тих огън 15 минути. Като омекнат хубаво мидите, добавете ситно нарязания девесил и бял пипер. Супата се сервира гореща. По желание при поднасяне в купичката може да се пусне суров жълтък. 

Лаврак с бяло вино

Необходими продукти:
1 кг лаврак
200 г масло
1 глава лук
3 моркова
1 стрък керевиз
200 мл бяло вино
50 г брашно
сол, черен пипер, магданоз

Начин на приготвяне:
Намажете тавата за печене с масло. Покрийте дъното с нарязаните лук, моркови и керевиз. Рибата, посолена и поръсена с черен пипер, се нарежда върху зеленчуците. Залива се с бялото вино и 1 ч. ч. вода, завива се с фолио и се пече на слаб огън около 20 минути. Сервира се топла, поръсена с магданоз.

Миди по бургаски

Необходими продукти:
1,5 кг миди с черупките
1,5 ч. ч. ориз
1 глава лук
1 с. л. червен пипер
5-6 с. л. олио
4 ч. ч. вода
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Изчистете мидите добре отвън с нож или твърда четка. Нарежете лука на ситно и го задушете в олиото. Прибавете ориза и червения пипер и залейте всичко с водата. След като течността заври, пуснете вътре мидите. Посолете, подправете с черен пипер и оставете да ври на слаб огън. Ястието е готово, когато мидите са отворени и пълни с ориз.

Скариди с бяло вино

Необходими продукти:
500 г големи скариди
1 консерва белени домати
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 ч. ч. бяло вино
1 връзка магданоз
1 с. л. зехтин
сол, черен пипер, мащерка

Начин на приготвяне:
Задушете лука и чесъна в зехтина, докато лукът омекне. Добавете бялото вино, доматите, мащерката, сол и черен пипер. Гответе десетина минути на слаб огън. Наредете предварително почистените скариди в тавичка за печене и ги залейте със соса. Поръсете с нарязания магданоз. Сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете около 20 минути. 

Хит на седмицата

Пържен калкан

Необходими продукти:
500 г калкан
бял пипер
лимонов сок
брашно
олио

Начин на приготвяне:
Нарежете калкана на парчета с тегло около 100 грама. Посолете, поръсете с бял пипер и лимонов сок. Оставете в хладилника 2-3 часа. Оваляйте в брашно и пържете в силно сгорещено олио от двете страни. Щом калканът се извади от тигана, задължително се държи похлупен до консумирането му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме