Люси Иларионов: Деленето на чалга и поп е пълно лицемерие

 

 

Много от най-големите ни попзвезди започнаха да пеят чалга

Абсурдно е момичета на 20 да си променят лицето

Сигурен съм, че Ани ще ме хареса какъвто и да съм

Първият локдаун ни остави само с левчета в джоба

Без участия изпълнителите нямат доходи за клипове

 

Люси Иларионов е един от най-многостранните таланти в родния шоубизнес. Той е завършил НАТФИЗ в класа на Тодор Колев и проф. Крикор Азарян. Всички му предричат блестящо актьорско бъдеще и в началото дори играе главни роли в култови постановки, като „Уестсайдска история“, „Отело“, „Хамлет“ и „Женитба“ на Гогол. 
Музиката обаче също го влече и той сформира своя група – „Ъп даун“, която бързо се налага  и момчетата стават сред любимците на младежката аудитория. Преди това Люси много активно се занимава и с танци и има своя школа в Плевен, като при него се е обучавала и Люси Дяковска, която прилага наученото в групата й „Ноу Ейнджълс“. 

След 2001-ва година той започва да снима  клипове, като с годините се налага като най-търсения режисьор в тази област у нас и почти няма известен изпълнител, с който той да не е работил. Талантът му е оценен и от чужди звезди, като Александра Стан, Саша Ковачевич, STAN и Никос Вертис, на когото е снимал почти всичките видеоклипове. В личния си живот Люси е обвързан с красивата певица Ани Хоанг, с която са заедно вече повече от десет години. 

- Люси, с твоята половинка Ани Хоанг стартирахте устремно новата година с дуетната ви песен „Обичам те завинаги“, която носи много позитивен заряд. Защо избрахте точно тя да е първият ви общ музикален проект?
- Да, интересното е, че от толкова години вече сме заедно, но така и не бяхме направили дует, а често сме си говорили за това. Един ден обаче Велислав Драганински ни изпрати тази музика, която страшно много ни хареса и изведнъж решихме да направим дует, защото това парче звучи така позитивно и любовно. Мариета Ангелова ни помогна за първия куплет, защото ни познава много добре, а после довършихме текста с Лора Димитрова. Посланието в песента е за любовта и то за тази любов, която остава и е завинаги. Самото послание идва и с хората, които поканихме да се снимат във видеото, защото искахме това да са двойки, които са заедно от дълго време. Идеята ни беше да поканим двойки, които се обичат силно, а също така като нас са били в ситуации да четат за себе си различни измислици – например, че са се разделили, или пък са фалирали... Има моменти, в които животът наистина е много труден, но въпреки това любовта е това, което ви държи и ви помага да се преборите и да останете заедно.

-  Кои от популярните двойки, които участват във видеото ви беше  най-трудно да убедите да се включат и имаше ли такива, които ви отказаха?
- Всъщност, всички, които участват във видеото не сме ги убеждавали дълго. Да, имаше и двойки, които отказаха, защото за тях това било чалга, което ми беше много странно! Имаше и по-меркантилни, които ги интересуваше само каква ще е финансовата част, в което няма лошо, но нашата идея беше тези, които се включват да го направят с желание. Някои от двойките, които участваха, като например Соломон и Гергана Паси, в началото искаха да чуят песента и се радвам, че им хареса и се съгласиха, а други дори нямаше нужда да я чуят и веднага бяха супер. При Наско Сираков най-трудното беше да намери време да дойде за снимките, но Илиана го убеди, защото много хареса песента. Благодаря на всички, които участваха!

- А веднага ли се съгласиха да участват поп легендите Мими Иванова и Развигор Попов, както и дует „Ритон“, с които бяхте заедно във „Вип Брадър“?
- Да, Мими и Развигор приеха веднага, също и Катя и Здравко, въпреки че след  „Вип Брадър“ всеки очакваше да не сме в много добри отношения, но те се съгласиха след като чуха песента и казаха, че страшно много им харесва. Истината е, че за клипа поканих над 40 двойки и искрено се зарадвах на тези, които се съгласиха. Идеята ни беше и мъжът и жената в двойката да са успешни, като Гала и Стефан, д-р Георгиев и Елвира, Илиана и Наско, както и всички, които участваха. Във видеото се включиха 14 двойки - това са 28 човека и всеки от тях е успешен, има своя кариера и най-трудното беше да се съгласуват и да намерят време да дойдат. 

- Песента ви няма типичното попфолк звучене. Очакваш ли тя да се завърти по повече музикални канали, или срещаш предразсъдъци от музикалните редактори?
- Не очаквам въобще, аз с годините съм се обаждал в различни телевизии, носил съм мои парчета и на Ани и това, което мога да кажа е, че навсякъде цари едно лицемерие. Или ще кажат, че е „много чалга“, или „сега ще видим“... Дуетът ни не е попфолк, а по-скоро поп, или естрада, но не мисля да си губя времето и да го предлагам в някои от известните радиа, защото  там са големи лицемери. Няма да забравя как носих една песен на Ани с рапъра Dee, в една музикална телевизия и главния им редактор се обади, че Ани е като икона на чалгата и те не могат да си позволят да го пуснат при тях. В същото време там пуснаха песен на Слави и Криско – всичко това е отвратително двуличие. Ако Слави не е икона на този тип музика – кой?! Нямам обаче желание да се боря с такива идиотщини. Правим песен – можем да я дадем навсякъде, няма проблем, но за съжаление в България е така. 

- В „Обичам те завинаги“ пеете: „Колко пъти без пари, с тебе сме се чувствали много по-щастливи…“ Имали ли сте наистина такива моменти с Ани?
- Имали сме естествено. Например, като отворихме заведението в Елин Пелин ден преди обявяването на локдауна. Всичките си пари и средства бяхме вложили там, дори бяхме взели от приятели и бях теглил бързи кредити, за да е наред всичко и да се харесва на хората, но… отворихме на 12-ти март, а на 13-ти ни затвориха и останахме само с левчета в джоба. Освен това, трябваше да си седим вкъщи и да не се показваме навън, защото всички бяхме така наплашени, че ако се покажеш навън и едва ли не веднага ще те хване корона вируса… В такъв момент обаче си ставате още по-близки с половинката си, започвате да правите нови планове и живота продължава. С Ани сме имали много такива изпитания, били сме и с много и с малко пари, защото в един момент изкарваш нещо, в следващия те са хвръкнали - не всичко е в парите, въпреки че са много важни.

- С Ани не мислите ли вече за сватба?
- Аз този въпрос: „Ще се омъжиш ли за мен?“, вече съм й го задал и имам „да“ от нея, но до там сме стигнали. (Смее се.) Да се оправят малко нещата и може да направим една голяма сватба. 

- Какво мислиш за изневярата – би ли могъл да простиш и в началото на връзката ви, Ани не се ли притесняваше от славата ти на плейбой?
- О, не ни се е случвало и не съм се замислял. Вече толкова години сме заедно и в един момент мъжете си сядат на д-то и започват да мислят по друг начин, така съм и аз. Ани е зодия Лъв, аз съм Везни – това е супер вярна зодия, а мисля че и двамата сме така. В началото, тя може би се е притеснявала от тази моя слава, но в крайна сметка като ме опозна и видя, че моите приоритети вече са съвсем други. Това, за което мечтая в момента е за къщичка и семейство.

- А за колко деца си мечтаеш?
- Колкото даде Бог - толкова! 

- Люси, в Ани има ли го това качество от азиатските жени постоянно да обгрижват мъжа до себе си, с което се похвали половинката от дуета Павел и Венци – Павел, който също има връзка с виетнамска красавица?
- Да, ние сме приятели с Павел и Кристина и те също участват в клипа ни.  С тях дори бяхме заедно и на Малдивите, а сега планираме пак да ходим насам-натам. Павел наскоро ми звънна да отидем до Испания, но бях зает и тогава го отложихме. В Ани също го има това грижовно отношение, въпреки че те и двете с Кристина са родени в България и това идва по-скоро от възпитанието, а не от произхода, защото има и други българки, които се държат по този начин с мъжете си.

- А каква е причината половинката ти вероятно да е единствената попфолк певица без пластични корекции и какво мислиш за тази тенденция колежките й вече трудно да се различават една от друга?
- Понякога такива глупости чета, че толкова пари съм имал, а не съм й сложил силиконови гърди… Не мога да разбера това, защото снимам много и понякога изпадам в ужас от това, което виждам. Аз като режисьор винаги съм гледал да правя по-различни неща, но понякога в началото ми е трудно да ги различавам една от друга, същото казват и гримьорите и фризьорите. Намаляват си носовете, правят си устни и други неща и наистина много започнаха да си приличат, а най-важно за един артист е да се отличава. Преди години, като ходих до Турция и й предложих на Ани нещо подобно, а тя ми вика: „Не, глупости!“, това никога не я е привличало. Не казвам, че е против – не е, но примерно в случай, когато си раждала жена и ти се е променила формата на гърдите, докато сега забелязвам, че дори и момичета на 20 години си променят лицето, което е пълен абсурд. Всеки обаче сам решава, все пак най-важното ти да се харесваш.

- Истина ли е, че Ани не те е харесала, когато беше отслабнал много?
- Да, истина е. В един момент толкова бях отслабнал, че ми беше увиснало лицето и тя ми каза, че така съм бил като болен. Наистина се чувствах добре, но не изглеждах по този начин. Аз съм сигурен, че Ани ще ме хареса какъвто и да съм и тя го е доказала - това как изглеждаш няма значение, важното е как се разбираме и общуваме.

- Ти си правил повечето клипове на гръцката суперзвезда Никос Вертис. Според теб, на какво можем да се научим от гърците, които са големи националисти и от техния шоубизнес?
- Наистина са националисти, ако отидете в Гърция и там англоезична музика толкова малко върви по националните им и музикални канали, че почти я няма. Повечето е гръцка музика, докато при нас трябвало специална квота за еди-колко си процента, но дори и в това се намесиха други фирми, които си въртят техните изпълнители и свободните артисти нямат достъп до ефира. За жалост тук сме чуждопоклонници на всичко, докато те си обичат тяхната музика, или попфолк  да го нарека. Също така, там няма делене, а ние тук все се делим  на поп и попфолк, но не мисля, че има голяма разлика между Галена и Дара например. Галена прави модерна музика, но е по-балканска, а Дара прави същото, но с по-английско и американско звучене. Това делене, че едното е чалга, а другото попмузика е пълно лицемерие. Попфолкът си е популярната музика у нас и дори 10 от най-големите ни имена в попмузиката започнаха да пеят чалга, не искам друго да казвам. Истинската българска музика - това е нашият фолклор и двамата с Ани много се радвахме като в „Гласът“ спечели Петя Панева. Хубаво момиче, което пее страхотно и това ме радва. Вярвам, че следващия път ще се появят повече такива изпълнители и трябва да даваме повече трибуна на тази музика.

- Кой е най-скъпият клип, който си снимал?
- Той беше на сръбския изпълнител Саша Ковачевич, защото поиска специални обективи от чужбина и най-скъпата камера, а после снимахме видеото два дена с много скъпи декори и страшно много хора. 

- Ти си работил и с попфолк звездата Денис Теофиков. Шокира ли те неговата загуба и според теб хората дават ли си сметка за големия стрес и напрежение около работата ви?
- Честно казано, не си дават. Аз познавам Денис главно покрай Ани, защото тя участваше като актриса във видеото на една негова песен. Не се познавахме до такава степен, но е истина, че пандемията оказа голямо влияние върху българските артисти. Цялото това нещо – да си свикнал да имаш участия и така да си изкарваш парите, а в един момент като те затворят за година и половина и това е голям стрес за всички. Откакто започна пандемията, има изпълнители, които не са изкарали никаква нова песен, защото без участия нямат доходи да снимат клипове. Също така, падна и качеството на видеата, започнаха да се снимат и много евтини неща, изобщо цялата ситуация повлия на всичко в живота на певците. В един момент стана доста стресиращо - ти да си т. нар. звезда, а Денис си беше звезда, да си обичан от толкова фенове, а да се чувстваш по този начин... Това, че няма работа и доходи, може би заедно с всичко останало води до подобни трагедии, а особено ако около него не е имало хора, които да му подадат ръка в този момент – не знам, зависи си много и от човека. Той беше много готино и усмихнато момче – талант, но не го познавах толкова добре.

- А какво мислиш за това делене на ваксинирани и неваксинирани и тези негативни статистики, с които започват новините?
- Онзи ден четох, че на запад повечето починали от омикрон са точно ваксинирани хора. Не знам кога ще свърши това нещо, но той вирусът до такава степен вече мутира, че за мен няма такова значение дали ще се ваксинираш или не, поне за момента. Според мен, много бързо направиха тези ваксини и тръгнаха малко на сляпо. Ние с Ани не сме ваксинирани, още не са ни убедили и мисля, че всеки трябва да реши сам за себе си, защото всеки избор има риск. Брат ми живее в Мадрид, жена му е зъболекарка и е от семейство на професори - и майка й и баща й са лекари, и не са ваксинирани. От него научавам много неща, които се крият. Иначе, смъртността у нас е винаги голяма, защото здравната ни система е абсолютно куца и дори всички да се ваксинират сигурно пак ще е същото. Има го и този момент – познати почиват от друга болест, а те ги пишат от ковид.  Вероятно се опитват да усвояват пари, това е моето мнение. 

- Освен видеоклипове, би ли режисирал игрален филм и какво мислиш за съвременното кино?
- Да, бих. Даже в момента снимах един комедиен сериал и се надявам скоро да излезе и хората да го харесат. Честно казано, напоследък с Ани си седим вкъщи и отдавна не сме ходили на кино, последно бяхме с Павката и Кристина. Не ми допада, че на телевизионния екран всичко се повтаря до голяма степен и всяка Нова година гледаме някоя част на „Сам вкъщи“... Винаги съм се чудил: „Защо не пуснат например „На всеки километър“ - бих го гледал с удоволствие?!“

- В какво вярваш и какво си пожелаваш за новата година?
- Вярвам в любовта и пожелавам най-вече здраве и късмет на всички! Надявам се, че нещата у нас ще се оправят, всички таим тази надежда и дано да се случи през тази година. Надявам се новите управляващи да помислят за всички хора, които са останали тук и са работили дълги години за тази държава. На нашия Парламент има надпис: „Съединението прави силата“, добре е да осъзнаят значението на тези думи. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта