Маги Халваджиян: Жените, съгласни с всичко, са скучни

Завистта към талантливите и успели хора ни разказва играта

Никога в живота си не съм дал подкуп на полицай

За мен Златка е противоречивият елемент в „Капките”

- Маги, на екрана на Нова ТВ има два твои проекта – “Като две капки вода” и “Полицаите от края на града”. Какво ново работиш?

- Обърнал съм поглед към сериалите, въпреки че те не се правят лесно и за да изглеждат добре си трябват сериозни бюджети. Често гледаме нещо българско и си викаме – сега, защо не изглежда като американското, а киното и телевизията са скъпи удоволствия и ако бюджетите не са достатъчно добри - всичко лъсва на екран. Сега имам един интересен проект за много забавна и готина игра, но още не съм се разбрал с някоя телевизия, защото както с всяко нещо - хубавите работи не са евтини. За чуждия пазар също произведохме три филма - единия го продадохме на “Netflix”, сега продаваме и другите, а в момента работим върху още два, както и по един сериал.

- Димитър Рачков и Зуека са уникални като водещи на “Като две капки вода”. Зад кулисите на шоуто Рачков продължава ли да си прави такива шеги с теб, или когато е в ефир е по-смел?

- О, да, ние винаги се бъзикаме с него, все пак сме приятели от 18 години и си знаем и кътните зъби – през много неща сме минали и с него, и със Зуека, и с повечето актьори, с които работим. Нас това ни държи, ние ако не се побъркваме от смях – няма как да издържим! Това, което ме зарежда, е като отидем заедно на почивка и все едно си в шоу, постоянно е някакъв смях и това ни освобождава от стреса, защото като трябва да се работи нещата са доста сериозни. Иначе с него са смешки от сутрин до вечер, даже за един рожден ден му подарих диктофон, защото не се сеща да си записва лафовете, а като му тръгне и един час може да не си затвори устата и можеш направо да си умреш от смях. Преди много години го гледах в “Благородният испанец” и имах чувството, че ще умре на сцената - беше едно катерене по стените в продължение на два часа и половина. Викам му - човек, малко се жали бе, ти ще се потрошиш така! А той ми казва – не мога, преди да изляза на сцената си викам – ще го давам по-кротко, но като стъпя на нея и откачам.

- Тази година се очертава шоуто да бъде сред най-силните. Случва ли се известни певци сами да ти предлагат да ги включиш във формата?

- Ще направя едно уточнение - няма година, в която да не е било най-успешно и страхът ни след всеки сезон е оттук нататък какво можем да направим повече. Вече шеста поредна година рейтингът на шоуто се качва – няма нагоре-надолу, а само качване! Моите наблюдения са, че в последните 20 години по българска телевизия няма шоу, което така непрекъснато да качва резултата си само нагоре. Приближи ли стартът на “Капките”много артисти започват да ми звънят, за да ме питат дали съм направил кастинга вече и нямам ли нужда и от тях. Казвам това в подкрепа на тезата, че когато нещо е положително, артистите искат да участват в него, защото са се уморили от жълти неща, гадории и негативни работи. В ‘Като две капки вода’няма скандали и всичко е усмивки.

- В този сезон на “Капките” за първи път има двама представители на попфолка – ти беше ли съгласен с тази идея?

- Питаш ме дали съм бил съгласен със собствената си идея ли? Аз нямам проблеми с представителите на попфолка, аз имам проблем с това да се пее чалга в моето шоу, не понасям чалга и никога не съм я понасял. Няма значение колко такива клипа съм заснел преди 20 години - и тогава не съм я харесвал, но съм я снимал, защото това беше единственият начин по това време да мога да правя това, което обичам, тоест - да снимам. Софи и Константин ги познавам сигурно от 20 години, снимал съм им клипове и съм наясно с това колко много ги харесват хората, а за мен е важно в шоуто да има участници, които на публиката ще й е любопитно да види в различна светлина.

- Кои други популярни лица извън актьорската и певческата гилдия, би искал да привлечеш във формата?

- Понеже изборът ми на актьори след шест години вече е малък, много бих се радвал да привлека някой политик. Представи си Бойко Борисов или някой друг политик, спортист, или предприемач, който се престраши да дойде в шоуто и не е свързан с музика и актьорство, но се справи много добре – би било интересно.

- В ефира на Нова Тв вече стартира и сериалът “Полицаите от края на града”. С какво те привлече точно този комедиен сценарий?

- Сценарият е много добре написан. Оригиналът е испански и ние го адаптирахме за българския пазар. “Нова” купи правата и ми предложи да го реализирам. Смятам, че комедията е от най-трудните жанрове - изглежда лековато, но всъщност “7 часа разлика” го снимахме много по-бързо и спокойно, отколкото “Полицаите”. Комедия се работи трудно.

- Имал ли си комични, или не толкова срещи с органите на реда?

- Имал съм и от едните, и от другите сблъсъци. Спирали са ме полицаи, които не знаят правилника – аз го знам по-добре от тях, но съм попадал и на изключително възпитани и културни млади полицаи, тоест няма само негативни примери. Иначе полицаите много бързо ме разпознават – давам документите за проверка и те казват - благодаря, г-н Халваджиян, много хубаво беше шоуто снощи. Никога в живота си не съм дал подкуп на полицай - просто си плащам глобите. Глобявали са ме, но единствените нарушения, които съм правил са да си позволявам да превиша скоростта на магистралата. Единствената ми претенция към тях е да напишат бързо акта, защото имам работа и не ми се седи да чакам два часа някой да ми го пише. Аз съм от хората, които смятат, че корупцията много бързо може да бъде изкоренена при добро желание -основно политическо, но проблемът си е и в нас, защото ако си свикнал, като те спрат и бързаш, да им дадеш 10 или 20 лв., по този начин храниш корупцията. Ако всеки спре да плаща, нещата ще се променят, но за това се иска да имаш малко топки, защото ако спреш да плащаш подкупи - трябва да си понесеш наказанието. Искам да кажа, че ако спрем с рушветите, ламята, наречена корупция ще умре от глад.

- Кое от актуалните събития в родната действителност те развълнува най-силно?

- Мен ме вълнуват много неща и понякога ги коментирам във фейсбук. Например, вълнува ме темата за Зоополицията в България. Аз, брат ми и "Господарите" водихме три-годишна битка с нежеланието на политиците да проумеят проблема. Вече уж има Зоополиция, но дали тя ще заработи и дали ще е истинска - не знам. Много хора ме дразнят, като кажат – абе, до Зоополиция ли опряхме, те с престъпниците не могат да се оправят! Естествено, това е елементарен начин на мислене, защото добре работеща държава се изгражда като се ремонтира абсолютно всичко - от А до Я.

- На 18-ти февруари имаше рожден ден. Как го отпразнува?

- На една вечеря с Кремена, сина ми, жена му и внука ни. Беше прекрасна семейна вечеря на един плаж.

- Споделял си, че жена като Кремена, която има много лица, няма как да ти омръзне. С какво последно успя да те изненада и случвало ли се е да те изнерви с нещо?

- Изненадва ме тя! (Смее се.) Тя е силна и в двете неща. Аз съм й казвал, че не се е родил още човекът, който може да ме извади така от обувките, както може да го направи тя и това се случва просто, защото явно много държа на нея. По принцип се връзваш повече на някого, на когото държиш. Кремена винаги е била многолика и с много силно собствено мнение, а двама такива със силно его и мнение, общо взето много приятно съжителстваме вече почти 30 години! Жени, които да са съгласни с всичко са скучни, аз съм имал и такива гаджета и знам, че това не ми е интересно - на мен някой трябва да ми провокира съзнанието. Сега, като бяхме на почивка с нея й казах – Кремена, давам си сметка след 30 години, че винаги има какво да си кажа с теб. Философията ни за живота е еднаква общо взето, но има нюанси, в които леко се разминаваме, но този вид малки спорове са ми интересни. То, след 30 години караниците са за около две минути и после го забравяш. Смее се. Аз, с Кремена мога да отида за 3 месеца на самотен остров и ще се чувствам добре.

- Какво ти дава общуването с малкия Еди?

- Много, искам да кажа, че това, което ти дава внучето, не се описва с думи. Всички, които имат внучета знаят, че това е невероятно усещане. Сега бяхме 15 дни отпуска и той беше с нас. Беше изключително удоволствие - пяхме с него, танцувахме... Като се прибрахме казах на Кремена - вземи го вкъщи за 1-2 дена, че много ми липсва! Взехме го и спа при нас, няма думи, които да опишат това удоволствие. Каквото и да си говорим - работа, успехи, няма нищо по-ценно! Кремена също, като се разделя с него и много се разстройва и аз й казвам– той не е наше дете, а ни е внук - не може постоянно да стои вкъщи. Недей да се разкисваш. (Смее се.)

- Кои са най-хубавите качества на българите?

- Продължавам да смятам, че това, че българинът е много работлив и гостоприемен, е някакъв мит. Да, има изключително талантливи българи, но те са единици и за съжаление не остават в България. Истината е, че тази завист към талантливите, кадърни и успели хора ни разказва играта. Трябва да се научим да си следваме локомотивите и истински да се радваме на успелите. Виж, с Григор и Бербатов какво става – ние сме с тях, когато побеждават, а като губят се обръщаме моментално – няма такъв хейт! Ако гледаш английски футбол и там отборът пада с 4:0, но пак привържениците им са с тях - пеят и ги подкрепят, нищо че губят така. Има нещо сбъркано в манталитета ни, за което аз не мога да намеря правилни думи, а не искам да съм негативен. Оптимист съм и продължавам да вярвам, че тук нещо ще се промени и ще станем по-добри, но още не го виждам. Толкова години минават, виждам лоши неща, а и медиите не показват достатъчно добрите примери. Медиите не искат да пишат за успелите българи, които създават нещо тук, в България, защото в това няма нищо жълто.

- Любима мисъл?

- Няма невъзможни неща.

 

Нашият гост

Известният режисьор и продуцент Магърдич Халваджиян е завършил цирково училище в Москва, но още 14-годишен си купува първата 8-милиметрова камера и започва да снима с нея филмчета, които сам проявява и монтира. Днес името му стои зад някои от най-успешните проекти в родния ефир като “Х фактор”, “Като две капки вода”, “И аз го мога”, “Море от любов”, “Имаш поща”, “Сладко отмъщение” и “Руска рулетка”. Тази година той бе отличен с приз за “Продуцент на годината”, а неговият филм “The Elephone Man” е част от официалната селекция на престижния филмов фестивал в Бевърли Хилс. От близо 30 години творческият и житейският му път е неразривно свързан със съпругата му Кремена, която придава характерен и отличителен облик на повечето им проекти. Двамата вече се радват и на внуче, с което ги дариха синът им Бедрос и красивата ексадреналинка и хореограф на балета “Фънки-Мънки” Александра Енева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта