Над 2 млн. долара за апартамент в Манхатън

Цените на апартаментите в Манхатън с четири или повече спални нарастват с 31% спрямо миналата година до средно ниво от 6,5 млн. долара.

Цените са нараснали с 19%

Сделките са повече

Апартаментите в Манхатън, САЩ поскъпнаха с 19% за година и средната цена надмина 2 млн. долара, съобщава „Си Ен Би Си“. Пазарът на имоти в Манхатън е изключително активен въпреки нарастващите лихвени проценти в САЩ и опасенията за възможна рецесия. Най-голям е ръстът на цените във високия сегмент. Цените на апартаментите с четири или повече спални нарастват с 31% спрямо миналата година до средно ниво от 6,5 млн. долара.

Реализираните сделки са се увеличили с 46% спрямо миналата година, а общата стойност на продажбите е нараснала с 60%. Интересното е, че завръщането на служителите в офисите изглежда не е сред основните причини за ръста на имотните сделки. Засега само около 40% от работниците в Ню Йорк са се върнали в офиса, според данни на консултантска компания.

Според Джонатан Милър, главен изпълнителен директор на компания за имотни оценки и проучвания, предположението, че хората живеят в Манхатън само заради работата си, вече може спокойно да бъде оспорено. „Има много хора, които работят дистанционно, но искат да бъдат в Манхатън. Те са привлечени от културните предложения, ресторантите, Бродуей.

Дистанционната работа не е привилегия само за предградията. Може да има точно толкова хора, които работят дистанционно в Горен Ийст Сайд на Манхатън, колкото и в Уестчестър", казва той.

Повишаващите се лихвени проценти засега не оказват въздействие върху богатите купувачи, които доминират на пазара в Манхатън. С покачването на лихвите те просто плащат повече в брой. Над 47% от всички покупки на недвижими имоти през тази година са били "в кеш".

Друга причина за нарастване на сделките в Манхатън през 2022 г. е предлагането. Докато в останалите части на САЩ има недостиг на жилища за продажба, в Манхатън все още има достатъчно предложения, въпреки че и там офертите намаляват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти