Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор, пред „Труд news”: Тръмп води на Байдън в четирите най-важни щата, които решават президентските избори в САЩ

Войната между Израел и „Хамас“ отвлече вниманието от войната в Украйна

Робърт Кенеди-младши ще взема гласове и от демократите, и от републиканците

Какво става в САЩ, след като избухна войната между Израел и „Хамас“? Как ще продължи помощта за Украйна? А има ли връзка между тази помощ и нелегалните мигранти в САЩ, които в годините на президентсването на Байдън са 8 милиона и 480 хиляди? Как ще се отразят на Доналд Тръмп четирите дела, които се водят срещу него? А защо Робърт Кенеди-младши се обяви за независим кандидат за президент? По тези и други въпроси разговаряме с колегата Огнян Дъскарев, международен наблюдател и анализатор, който живее и в САЩ и е много добре информиран за това, което става зад Океана не само от т.нар. официални медии. 

- След нападението на „Хамас“ срещу Израел президентът Байдън и държавният секретар Блинкен посетиха Израел и изразиха пълната подкрепа на САЩ. Като че ли позабравиха Украйна, но станаха две войни с участието на Щатите, господин Дъскарев?
- Да, нещата станаха много сложни с тази нова война между Израел и „Хамас“. Появи се и един нов фактор – републиканците най-после избраха шеф на Долната камара на Конгреса  - Майк Джонсън, млад е, няма и 50 години и е поддръжник на Доналд Тръмп, одобрен от него. Помощта за Украйна трябва да мине и през Долната камара, където повечето от хората на Тръмп  и самият Джонсън не са склонни да я подкрепят.

- Обяснете защо?
- Поради една изключително сериозна причина, за която почти никой не говори. Преди три дни отворих сайта на Службата, която отговаря за митниците и за охраната на границите. Според нея – а това са официални данни – за фискалната 2023 година, т.е. до края на септември – са били заловени и преброени 2.47 милиона незаконни мигранти, след което ги пускат с всичките ужасни от това последици. За миналата фискална година – 2022 – незаконните заловени мигранти са 2.37 милиона. За 2021 година – първата, в която Байдън пое властта -  бяха 1.73 милиона. (За сравнение – в последната година на Тръмп – 2020-та – бяха заловени 458 хиляди). Към това се прибавя и една хипотетична приблизителна цифра, защото не е ясно колко е точна – 1.7 милиона заловени, но избягали, за които знаят американските гранични служби.  Като съберем всичко това, се получават невероятните 8.28 милиона незаконни мигранти, които влязоха в САЩ, откакто Байдън е на власт.

- Все още не виждам връзката между всичко това и помощта за Украйна?
- Сега ще обясня. На 20 октомври Байдън предложи  пакет от 105 милиарда долара спешна помощ за-забележете-национална сигурност.  От тях 14 милиарда са за охрана на южната граница, откъдето са преминали тези 8.28 милиона нелегални емигранти. И сега – внимание! 61 милиарда са помощ за Украйна. Това предизвика много голямо недоволство в Америка, защото се оказва, че Байдън се грижи много повече за Украйна, отколкото за своята собствена граница! От другите пари пак 14 милиарда са отделени за Израел, който в момента води война на живот и смърт. Девет милиарда са отделени за хуманитарна помощ, която трябва да се раздели между Украйна, Израел и Газа, и още 7 милиарда за Тайван за защита от Китай. Или общо 105 милиарда. Така че това сега е доста щекотливият въпрос.

- И какво се случва?
- В Горната камара – Сената – републиканските сенатори са изцяло за Украйна и искат тази помощ от 105 милиарда да мине в комплект. Но едно от най-първите действия на председателя на Долната камара Майк Джонсън бе да каже „не“, няма да я приемем в комплект, ще се разисква перо по перо. Веднага 10-15 конгресмени от републиканците го подкрепиха – как така Байдън иска 14 милиарда за южната ни граница, а 61 милиарда за защита на една страна, която е на другия край на света? Ще видим какво ще се случи, защото Байдън и хората около него са склонни да отпуснат тази помощ за Украйна. Според тях тази помощ е от огромно значение, защото контраофанзивата на Украйна забуксува, но в никакъв случай не трябва да се допусне Русия да победи, защото това ще има катастрофални последици и за самите САЩ. Тръмп си подкрепя своя човек, който стана шеф на Долната камара.

- Може ли да се каже, че войната между Израел и „Хамас“ отвлече вниманието  от войната в Украйна?
- Да. Новините за Украйна почти изчезнаха от всички големи световни медии. Това не е добре за нея. Но да не забравяме и страшната хуманитарна криза в Газа. И тук Щатите на Байдън играят една двойнствена роля. От една страна те помагат да Израел, Байдън изпрати втори самолетоносач  там като предупреждение към Иран и „Хизбула“, но в същото време искат хуманитарна пауза, т.е. спиране на огъня, на което премиерът Нетаняху отговори, че това няма да стане, защото САЩ не спряха огъня след 11 септември 2001 година и не са искали мир след нападението над Пърл Харбър. Както винаги, Близкоизточният конфликт е изключително заплетен. В момента Газа е един концлагер.

- Как вървят делата срещу Доналд Тръмп?
- Той беше даден под съд четири пъти, има едно щатско обвинение и три федерални.  В момента има кратко затишие, като се изключи това, че  двама съдии му наложиха забрана да говори за тези дела, защото според тези съдии това би повлияло  на следствието и на съда. Във връзка с втората забрана онзи ден Тръмп каза, че това е възмутително, че решението на съдийката е пристрастно и нарушава свободата на словото. Той каза още, че е в яростна предизборна кампания, те ми забраняват да говоря и аз не мога да се защитя от своите многобройни врагове. Но ако я наруши тази заповед, като нищо могат да го тикнат в затвора. Подгонили са го жестоко, което обаче не пречи той да води с много проценти в Републиканската партия пред Десантис и Ники Хейли, която бе представител на Тръмп в ООН, която се изравни с Десантис, но никой от тях няма шансове да спечели срещу Тръмп за номинацията на републиканците.

- Защо се отказа от надпреварата Майк Пенс, който бе вицепрезидент на Тръмп?
- Защото това струва много пари, самият той го каза завчера в една реч. Той събира все по-малко хора в някакви зали, дори не прави и митинги. Не е популярен сред десницата, защото се противопоставяше на Тръмп в последните две-три години. Той просто разбра, че няма никакъв шанс. Така че Тръмп почти сигурно ще бъде кандидатът на десницата, но докато го влачат по съдилищата, да не би много от неговите поддръжници и избиратели да си кажат „а бе този ще го осъдят“ и да решат да гласуват за някой друг. То това е и целта на тези дела срещу него. Но ето нещо много любопитно. Преди два дни имаше социологическо изследване на агенция „Блумбърг морнинг консулт“, което показа, че в момента Байдън изостава от Тръмп в четири от петте най-важни колебаещи се щати, които всъщност решават президентските избори в САЩ. Това са Аризона, където Тръмп води с 4 процента, в Джорджия с 5 на сто, в Пенсилвания и  в Уисконсин с 1 процент. Тръмп губи само в Мичигън с 1 процент, петият най-колебаещ се щат. Това е много показателно, Пенсилвания абсолютно винаги решава изборите за президент.  Тези резултати ни приближават към 2016 година, когато Тръмп победи тогава Хилъри Клинтън. Така че всички тези лоши неща, които му се случват на Тръмп, не му се отразяват засега. Той може да бъде кандидат за президент и от затвора, съгласно американската конституция.

- Как си обяснявате това леко затишие около делата срещу Тръмп?
- С войната между Израел и „Хамас“. Тя изцяло е превзела умовете и сърцата на американците, защото не трябва да се забравя, че американските евреи са изключително влиятелно лоби в САЩ, което допринесе за нещо, което мен  много силно ме учуди – че целият Запад подкрепи Израел против палестинците. А дотогава общо взето бе обратното. Големите западни медии почти винаги са подкрепяли палестинците против Израел. Спомням си през октомври 2004 година, когато Израел пак влезе в Газа, положението пак бе много напечено и израелската армия обгради самата къща, където живееше Ясер Арафат.  И започна една бясна кампания на всички западни медии той да бъде пощаден. И израелците се изтеглиха, което не помогна на Арафат, защото той почина месец по-късно във Франция.

- Защо Робърт Кенеди-младши отказа да бъде кандидат на Демократическата партия и се обяви за независим?
- Той много добре разбираше, че както Десантис и Ники Хейли няма да спечели срещу Байдън. Това е основната причина. Но трябва да видим кой ще пострада от това негово решение – левицата или десницата. Според мен повече демократите, но също и републиканците.

- Откъде Кенеди ще отнеме гласове?
- Като че ли повече от левицата, т.е. от Демократическата партия. Той е от клана Кенеди, това е легендарна фамилия в САЩ. На 22 ноември се навършват 60 години от убийството на чичо му – президентът Джон Кенеди, едно изключително популярно име в САЩ, а фамилията е полу обожествявана от самата левица. Но Кенеди може да отнеме гласове и от десницата поради простата причина, че той в много отношения въздейства на крайно десните от самата десница. Например той е против помощта за Украйна като най-крайно десните републиканци от поддръжниците на Тръмп. Неговите доводи са същите – защо трябва да се дават тези гигантски пари на една чужда държава, вижте какво става с нашата. Той беше и против ваксините срещу ковид, както мислят и най-крайно десните, дори издаде и книга по този въпрос. Така че ще отнеме гласове и от десницата. По принцип Робърт Кенеди-младши е доста интересен кандидат и доста хора ще гласуват за него.

- Сред демократите засега има ли други кандидати освен Байдън?
- Не, засега няма, въпреки че има доста голяма съпротива в левицата срещу това Байдън да се кандидатира, защото те се опасяват, че ще загуби. Очевидно той е в много лошо физическо състояние. Но въпреки това според мен ще си остане той и догодина ще наблюдаваме  нещо удивително – нова битка между новите стари кандидати Тръмп и Байдън и то в условията на много сериозна международна криза. Има яростна война в Европа и като че ли това не беше достатъчно, та започна и нова и то много ужасна между Израел и „Хамас“.Загинаха 1400 израелци, това е нечувано, което настървява Израел още повече.

- Споменахте за единодушната подкрепа на Запада за Израел, което според вас не е типично?
- Причината според мен е, че този път нападението на „Хамас“ беше много коварно, придружено с безумни жестокости. Това не помогна да бъде обърнато западното обществено мнение в полза на палестинците. Аз не мисля, че израелците ще спрат, те постепенно започнаха сухоземната си операция  в Газа, за да не правят много силно впечатление. По няколко десетки танка на ден влизат там, предполагам, че скоро ще има и войска. Но има обяснение защо „Хамас“ нападна Израел. Защото се почувстваха изолирани и изтикани в ъгъла. Близкоизточната политика на Тръмп, докато бе президент, даде много силни резултати. Израел установи дипломатически отношения с Бахрейн, с Дубай, с ОАЕ. И на дневен ред беше голямата награда – да се установят отношения между Израел и Саудитска Арабия. Това не стана, защото Тръмп загуби изборите. Но сега какво стана? Под влиянието на Китай – забележете – се водиха дипломатически преговори между Израел и Саудитска Арабия. И от „Хамас“ решиха, че по този начин палестинската кауза е изтикана в ъгъла и решиха да обърнат внимание върху себе си със всичките страшни последици за палестинците и за целия регион. Това е абсолютно самоубийствено. 

Нашият гост
Огнян Дъскарев е роден в София през 1954 г. Завършва Английската гимназия в столицата и английска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като преводач от английски в “Техноекспортстрой” в Нигерия и в Южен Йемен. Пътувал е много из Африка, която познава добре. Превел е от английски редица книги между които “Смърт край Нил” от Агата Кристи и “Ние, живите” от Айн Ранд. Журналист и международен анализатор, живее в България и САЩ, с двойно гражданство. Автор на книгата с разкази, есета и публицистика “От другата страна. Избрано” (2020). А преди дни излезе и втората му книга с разкази „Марс и Манхатън“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта