Сашка Васева: Когато не пея, съм тъжна

Изпитанията развиват душата ми

Вече съм смирена, укротих гнева си

Очният ми нерв атрофира, ослепявам

Искам прошка от Царя и от Милен Велчев

- Сашке, миналата седмица имаше рожден ден. Как мина?

- Обадиха ми се и ме поздравиха много приятели и хора, които ме обичат! Пожелаваха ми здраве, любов, все хубави неща, но като че ли най-големият ми подарък е да пея и ако някой се беше сетил да ме покани да пея на рождения ми ден, щеше да ме зарадва истински, гласът ми не е атрофирал - пея си. Когато не пея съм тъжна, искам да пея! Иначе си бях в къщи и не го празнувах, защото нямах настроение, заради проблемите ми с очите и това, че не виждам. Убедих се, че здравето е условие за всичко, условие за щастието и нищо на света не може да ти компенсира здравето.

- Трудно ли е да запазиш духа силен, за да не се предадеш?

- Да, въпреки че съм тъжна, не съм онази Сашка, която бях - вечно усмихната и в настроение. Много неща ми се случиха, мои близки си отидоха от този свят, а за капак закъсах с очите - атрофия на зрителния нерв, но знам, че човек трябва да благодари и за най-тежките изпитания - за да преминат. Благодаря за изпитанията, защото със сигурност душата ми се развива по този начин, а тя е тук да търпи развитие и ако всичко ми е хепи - само ще си пея и ще се смея, а тя няма да се развие.

- Какво си пожела за твоя празник?

- Бог да чуе молитвите ми и да ми даде здраве, да ми помогне да се излекуват очите ми... Надявам се да разбера защо съм поставена на това изпитание, защото то е изпитание не само за мен, а и за цялото ми семейство. Имам вяра, че Бог ще ми помогне, дори на 100 процента съм убедена, че това ще се случи, може би и с помощта и на други хора. Вярвам, че ако съм съгрешила и Бог не чува моите молитви, то може би ще чуе молитвите на други хора.

- Правиш ли си равносметка,около рождения ти ден и има ли неща, за които съжаляваш и би променила?

- Много от нещата, които исках да променя в себе си, вече ги промених. От няколко години промяната е видима - доста по-смирена съм и укротих гнева си, обаче колкото повече се смирявам, повече изпитания идват. Може би защото човек става по-духовен, а като се извисяваш, не става по-лесно, защото явно пътят на душата за развитие нагоре е трънлив. Аз съм македонка, родът ми е от Кукуш и не беше лесно да смиря тази гореща кръв. Трябваха ми 6 години, но вече съм съвсем различна.

- Да не влизаш в манастир?

- Ще ти отговоря с песен на Лили Иванова, която цитирам по памет - “От мен не става монахиня, все още искам да любя, да горя! Все още в мен има този жар, който е любовта!”

- Как успяваш да преодолееш личната болка и да забавляваш хората?

- Когато пея забравям за всичко, дори това, че не виждам! Отново ще цитирам Лили Иванова - Не искам вместо обич - милостиня! За всеки един творец - от оперната прима до чалгаджийката е важно това, защото всички искат не милостиня, а истинска обич.

- В момента имаш ли вдъхновение за нови песни?

- Да, много ми харесва един сръбски изпълнител - DJ Стоян и песента му - „Ла Маями” както и стила му, който е между рап и фолк. Иначе моята най-нова песен е с Алфредо Торес - “Хитът на сезона”.

- Според теб певици като Гери-Никол и Тита не станаха ли по-провокативни и от попфолк изпълнителките?

- Много ги харесвам, познавам ги и двете, покрай дъщеря ми, която им е страшна фенка и ги преследва, така да се каже! Допадат ми и смятам, че това е формулата, защото на запад певиците също са си разголени и аз го одобрявам, все пак е шоу. Не виня певиците - след като има гледаемост, ще има и туърк!

- Дразнят ли те клюките и писанията по твой адрес?

- Лили Иванова за мен е идол освен в музикално отношение и в отношението й към жълтата преса. Тя никога не отговаря и не пада на нивото на писанията за нея, а аз години наред опровергавах и казвах - това не е вярно - защо го правех? Всяко чудо за три дни, научих се да казвам - тихо, няма смисъл и да отминавам. В края на краищата и това е бизнес и хората си печелят прехраната така - не трябва да съдим, за да не бъдем съдени!

- Още ли си бунтарка, днес срещу какво би протестирала?

- Срещу нищо, бях бунтарка и навремето се изпокарах с много хора, дори и с Царя - Симеон Сакскобургготски, както и с Милен Велчев - за гуми и митници. Тогава скачах, виках, крещях и сега им искам прошка, защото осъзнавам, че това беше безсмислена битка. От тях и от всички засегнати, искам и моля за прошка. А на местно ниво бих поискала прошка и от един човек - Чавдар, с когото сме израснали заедно, а сега е митничар - дано ми е простил. Няма я бунтарката вече! Единственото, което си позволих да запазя от предишната Сашка, е любящата ми душа - мога да обичам горещо и страстно, това съм запазила...

- Много мастило се изписа за отношенията ти с мъжа ти - бизнесмена Христо Бакърджиев . На какъв етап е връзката ви?

- Преди време аз много сгреших, като дадох гласност на нашите отношения и оттам-нататък това вече е тема, която не обсъждам, но сме заедно.

- Ако имаш желание ти би могла да живееш при него в Германия. Би ли останала там за по-дълго и немците как те възприемат?

- Не можах да опозная немците, защото не успях да издържа повече от 20 дни в Германия. Бях там по времето, когато родих първото си дете и наистина изкарах само 20 дена, докато укрепне малко и се прибрах тук - носталгията ми е много силна. Явно в България ми е мисията и има още нещо важно, което да свърша тук. През годините съм разтушвала душите на хората с песни, но мисля, че това не е достатъчно, а има и други неща, които да свърша на земята. Не искам смисъла на живота ми да са песните, въпреки че хората имат нужда от песен, точно тук, защото у нас животът е труден. Иначе в Германия хората са широко скроени към другите нации и единствено там емигрантите се чувстват перфектно.

- Децата ви с Христо с какво се занимават и имат ли артистични заложби?

- Малката има такива заложби и се занимава с какво ли не - блогърка е и доста време е пред компютъра, сега интернет е голяма сила. Също така се учи добре и обича да пее, снощи например ми пя една песен на “Роксет”, а синът ми е ученик в 12 клас, но той не обича публичност.

- Ти бе сред звездите в миналогодишния “Вип брадър”. Какво не можа да покажеш за себе си в шоуто и какви грешки си отчиташ?

- Бях себе си и се радвам, че хората разбраха истината за мен, че не съм лош човек, каквато ме мислеха години наред и не съм скандална,каквато ме изкарваха от жълтата преса. За мен “Вип брадър” беше добър ход, но не знам дали те имат нужда от добър човек в шоуто. Отчитам си като грешка, че там ядях много, но като имаш апетит - как да го спреш?!

- Противно на очакванията ти общуваше повече не с колежката ти Мария, а с Маргарита Хранова, която каза много хубави неща за теб. Защо се получи така?

-Ние с Маргарита спяхме една до друга и имахме пълна хармония с нея. Тя е фин и интелигентен човек и изключително ми допадна. Маргарита оцени в мен и това, че аз се съобразявах с режима й, защото по принцип съм нощна птица и лудувам по цяла нощ, но в “Биг брадър” си лягах с нея, за да не й шумя. Когато тя казваше - хайде, лягаме си и аз тръгвах! Имам голям респект към нея и към всичко, което е направила за България.

- Следиш ли новия “Вип брадър”?

- Следя го, но нямам фаворит, обаче някак си ми е мило да го гледам, защото едни от най-хубавите месеци в живота ми бяха в къщата. Беше ми толкова хубаво”Биг брадър” да се грижи за мен, чувствах се като на курорт, беше като любовна авантюра, аз бях влюбена в предаването, дори в гласа на Биг брадър. Тогава, за рождения ми ден те ми направиха най-хубавия подарък - да пея и да съм на сцена!

- Още ли харесваш Слави Трифонов?

- Да! Той скоро имаше рожден ден и искам да използвам случая специално да го поздравя чрез вестника. Той е роден на датата на моята майка - 18 октомври, която за съжаление си отиде от този свят и имам най-прекрасни спомени от моята работа в “Шоуто на Слави” - за мен това беше сбъдната мечта. Слави има чар, заради който го харесват всички жени и има някаква магия около него - това е харизмата на големите звезди, такава има и Бойко Борисов.

- А кой за теб е най-харизматичният мъж в родния шоубизнес?

- Куката!

- Разказват се легенди, че твои колеги са си купували апартамент, само от едно участие. Ти успя ли да спестиш нещо от златните години на попфолка?

- Не, заради инфлацията, а и никога не съм имала такива доходи. Инфлацията изяде всичко, дори я пресъздадох в цял албум - “Инфлация и любов”, от който е песента - “Левовете в марки”. Нямаше шанс да останат пари, но най-лошото е, че имаше инфлация и в любовта - и от нея също не остана нищо и затова албума се казваше така!

-Имала ли си срещи с братята Илиеви?

- Никога не съм имала, това са спекулации, а и никога не съм посвещавала песен на Георги Илиев, защото не го познавам. Песента ми е посветена на Свети Георги и на абстрактния обичан мъж, както и на всички с името Георги, въпреки че никога не съм имала гадже с това име.

- С днешна дата блазнят ли те марковите дрехи, скъпите бижута и автомобили, които колежките ти демонстрират?

-Не, не ме блазнят! За съжаление, дори спрях да карам колата ми, защото не виждам. Сега бих била съгласна да подкарам трабант, или запорожец - само да виждам! Духовността не е съпоставима с материалното и вече нищо материално не ме интересува!

- Случвало ли се е хората да те съдят заради външния ти вид, без да оценяват твоята душевност?

- Да, определено са ме съдили и са ме приемали само като външност, заради скандалния вид, но тогава бях безпардонна и не се съобразявах с това и продължих така да се обличам, защото искам да предизвиквам хората да мислят, като им предлагам противоречие между форма и съдържание. Да, по дрехите посрещат, но по ума изпращат. След като ме опознаят хората виждат, че мога да разсъждавам и имам своя духовен свят, а нали най-хубавото е невидимо за очите, както казва Екзюпери.

-Помага ли ти вярата?

-Да, аз се моля често и си казвам - “Отче наш”. Скоро бях в Свети Влас и там ходих при отец Петър да ми чете молитви, също така и се изповядах при него. Дано и хората се молят за мен, защо да не си помагаме с молитва...

- Любима мисъл?

- В последно време много ми харесва текстът на една песен на Васил Найденов - “Всичко отминава под това небе, болката отляво- не!”

Нашият гост

Кариерата на една от най-емблематичните изпълнителки в попфолка у нас Сашка Васева стартира от фестивала “Пирин фолк” през 1994-та, където прави впечатление не само с гласа, но и с визията си. Година след това Сашка отново се появява на сцената в Сандански и изпява “Не мога да те забравя, Георги”, която се превръща в нейна визитна картичка. След големия успех атрактивната блондинка печели и отличието “Звезда на годината” от известно музикално предаване. Певицата е завършила “Музикална педагогика” в Благоевградския университет. Тя е сред малкото изпълнителки в този жанр без силикон и пластични корекции. Освен с песните си тя винаги е в епицентъра на медийния интерес с личния си живот, както и с участията в “Черешката на тортата”, “Вип денс” и “Вип брадър”. Певицата е омъжена за бизнесмена Христо Бакърджиев от 2000 г., имат син – Христо-Никола и дъщеря - Христина-Елена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта