Управителят на БНБ Димитър Радев пред БТА: Необходими са промени в Закона за БНБ

- Господин Радев, има ли нещо в представения днес доклад на ЕЦБ, което Ви изненада?
- Не. Подготовката на доклада е интерактивен процес, в който ние участвахме.

- Как според Вас доклада оценява готовността на България за членство в еврозоната?
- В сравнение с останалите оценявани страни България се намира в най-напреднал етап на подготовка за членство в еврозоната. С изключение на ценовия критерий ние отговаряме на всички номинални критерии, както и на изискването за правна конвергенция.

- Какво трябва да се направи, за да изпълним ценовия критерий?
- Необходимо е да овладеем устойчиво фискалната експанзия, тъй като тя действа про-инфлационно. В контекста на 2024 г. това означава намаляване на бюджетния дефицит с около 1% от БВП.

- Кога според Вас бихме могли да отговорим на инфлационния критерий и съответно кога е възможно да се подаде искане за извънреден конвергентен доклад?
- При равни други условия, до края на настоящата година.

- Удовлетворен ли сте, че докладът отчита ролята на БНБ по отношение на увеличението на минималните резерви за банковата ни система, както и всички ефекти от тясното сътрудничество между БНБ и ЕЦБ?
- БНБ прави това, което трябва да бъде направено при конкретните условия. Общата ни оценка за режима на близко сътрудничество между БНБ и ЕЦБ от неговото въвеждане през 2020 г. досега е еднозначно положителна и се потвърждава от постигнатите резултати в банковия сектор.

- В доклада изрично са коментирани и законодателните промени относно правната конвергенция, Законът за БНБ, промените в Конституцията. Сгрешиха ли депутатите, вкарвайки в списъка за потенциални служебни премиери управителят и подуправителите на БНБ?
- Оценката в доклада е, че при направените интерпретации на посочените промени ние изпълняваме изискването за правна конвергенция. Тези интерпретации съвпадат с моята публична позиция, че при съгласие от страна на управителя или съответно подуправител да заемат поста на служебен премиер, те трябва да напуснат заеманата от тях позиция в БНБ. Необходимо е това да бъде експлицитно уредено в Закона за БНБ, за което вече сме предприели стъпки.

- Остава ли възможен сценарий присъединяване към еврозоната през 2025 г.?
- Да, при едно условие: проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт на действие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта