ФБР каза кой е стрелял по Тръмп, Байдън се прибра в Белия дом

BBC

Мъжът, който се опита да убие Доналд Тръмп, е 20-годишният Томас Матю Крукс, според изявление на ФБР, разпространено преди малко, предава BBC. Доналд Тръмп беше ранен, след като въоръжен откри огън по време на предизборен митинг в Пенсилвания.

Крукс е от Бетел Парк в Пенсилвания. Това е град на около 70 км или на близо час път с кола от Бътлър, мястото на опита за убийство. Стрелецът е бил застрелян от агенти на Тайните служби. "Това остава активно и продължаващо разследване и всеки, който има информация, която може да помогне с разследването, се насърчава да изпрати снимки или видеоклипове онлайн", се добавя в изявлението.

Бившият президент Тръмп беше свален от сцената след това, което ФБР нарече "опит за убийство". Кадрите показват как той прави гримаса и вдига ръка към дясното си ухо, преди да се наведе, когато че чуват поредица от изстрели.

В публикация в своята социална мрежа Truth Social Тръмп обясни, че куршум е пробил "горната част" на дясното му ухо и благодари на Тайните служби. Напуснал е болницата малко след оказаната му медицинска помощ.

При стрелбата беше убит случаен минувач, ранени бяха други двама. Властите казват, че и трите жертви са възрастни мъже. 

Президентът Джо Байдън категорично осъди "болната" атака, добавяйки: "Няма място в Америка за този вид насилие". Той също е разговарял с Тръмп, като заяви, че е благодарен, че бившият президент е в безопасност. 

Байдън, който е планирал да остане в Делауеър за уикенда, се върна в Белия дом по-рано от планираното, за да може да продължи да получава информация от правоохранителните органи за стрелбата по Тръмп в Пенсилвания. Първоначално той трябваше да остане в Делауеър до понеделник и да лети директно за Тексас за събития.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка