Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Три станаха жертвите на коронавируса в Италия

Увредено сърце и бял дроб са причинили смъртта на китаеца в Банско

Скандал за пари в основата на разстрел на бизнесмен във „Фондови жилища“

Руският флот следи ракетен кораб на САЩ, навлязъл в Черно море

Ново земетресение от 5,8 по Рихтер разтърси турско-иранската граница

Арестуваха управителя на общинската болница в Раднево

Веригата Lafka затваря обектите си (обзор)

Хари и Меган: Дворецът се отнася различно към нас

В Бродилово не „тричат“ кучетата

МВФ: Коронавирусът излага на риск възстановяването на глобалната икономика

Финансистът Петър Чобанов пред “Труд”: Коронавирусът вещае криза за еврозоната

Финансистът Емил Хърсев пред „Труд”: Парите от Венецуела са минали през две държави от еврозоната Няма нарушение, всичко е плод на дълбоко психиатрично заболяване

Инвестбанк няма и не е имала кореспондентски отношения с венецуелски банки, обявиха от банката във връзка с медийни публикации по повод превод на пари от Венецуела. Средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили законно при изпълнение на всички регулаторни изисквания, посочват от банката. Инвестбанк АД има разкрити кореспондентски сметки в многоуважавани международни банкови институции, през които се извършват разплащанията във валута. Входящите и изходящи преводи по доверителната сметка са обработвани от банки от ЕС и САЩ, без да има затруднения при тяхното изпълнение. Банките кореспонденти също извършват задължителна проверка по отношение на мерките срещу изпирането на пари. Преди средствата да постъпят в Инвестбанк АД, те са преминали през поне две банки кореспонденти, тъй като ние нямаме преки кореспондентски отношения с венецуелски банки, посочват от банката. Извършените трансфери са свързани основно с доставка на храни за Венецуела, за които има товарителници. За да даде разяснения за начина на осъществяване на валутните преводи в международната търговия се обърнахме с въпроси към финансиста Емил Хърсев.

– Според Вас има ли нарушение от страна на българската банка, през която се говори, че са минали пари от Венецуела?
– Аз мисля, че няма. Ако има някакво нарушение, то ще е на някой колега, който нещо е нарушил, но не знам какво. Не мога да го изключа, но според мен, познавайки банковата технология, е абсолютно изключено банката да не е обявила тези трансфери по надлежния ред. Суми над 30 хил. лв. се обявяват задължително. Има невежи хора, които твърдят, че това се отнася за суми над 10 хил. лв., но това е в случай на сделки в брой. Но така или иначе сумата е многократно по-голяма. Така че дори още преди да се открие сметката предполагам, че са направили абсолютно всички изисквани проверки, уведомления и т.н.

– Какви са ангажиментите на банката в случая? Тя само да предаде информацията за превода на ДАНС ли трябва?
– Не само, стига да има основание и да установи например престъпление, извършено със съответните средства, или например изпиране на пари, ако произхождат от престъпна дейност или са обект на такава. Много са хипотезите. Но според мен всички български банки абсолютно стриктно следват и съблюдават тези изисквания на закона. При най-малкото съмнение се съобщава на финансовото разузнаване. Банките се проверяват от органите на банковия надзор за тази дейност. Така че съм абсолютно убеден, че това е било спазено. Между другото цялата тази истерия не знам от какво се предизвиква. Аз предполагам, че проблемът е психиатричен и е едно сериозно заболяване на цялата нация. Ние просто изпитване някакъв комплекс за вина, самообвиняваме се. Нека да не забравяме, че същите тези преводи освен през България са минали още пред две държави членки на еврозоната.

– Знаете ли кои са те?
– Не съм сигурен, че точно аз трябва да ги обявявам. Но тези пари в България буквално погледнато не са влизали. Те не са натоварени на камион и да ги докарат на хартия. Еврата се държат в еврозоната, доларите се държат във федералната резервна система на САЩ, рублите са в Москва, боливарите са в Каракас и т.н. Така е с международните валути. Т.е. да преведеш пари означава парите от една сметка в кореспондентската банка на венецуелската банка в евозоната да отидат в сметка на банката кореспондент, също в еврозоната, на българската банка. И не съм забелязал в тези други две държави от еврозоната да е възникнал скандал, някой да е подал оставка или да си къса косата защо не е могъл преди някакъв период от време, когато е откривана сметката, да заподозре, че някой ще има основание да счита, че тази сделка или тези пари са обект на някакво престъпление или произхождат от него, или са свързани с него и изобщо цялата дефиниция по закона за пране на пари. Тези две държави дори не се споменават в пресата. Мисля, че всичко е плод на дълбоко психиатрично заболяване.

– За каква сума става въпрос? Споменават се 60 млн. евро.
– Не съм виждал и крайче от документ, свързан с тази сделка, което не ми пречи да познавам цялата банкова технология и да знам как се прави това. То се прави винаги така, както Ви казвам. Доколкото разбирам от публикации в публичното пространство, това е остатъка, който е обект на наложената възбрана. Предполагам, че е възбрана, защото едва ли има основание за запор със влязло в сила съдебно решение. В този случай е административно наложена ограничителна мярка. Така ми се струва от това, което чета по вестниците. А цялата сума е по-голяма, доколкото разбирам. Не знам точно каква е. Не знам точно на колко пъти е влизала, излизала и т.н. Но според всичко очевидно тази сума е от легитимен произход. Ясно е какъв е произходът й – от продажба на нефт. Т.е. не е от наркотици, от проституция или от други такива обичайни канали за генериране на доходи от престъпна дейност. Очевидно става въпрос за доходи от продажба на петрол. И вероятно това са приели и банките кореспонденти, които са обслужвали тези преводи. Пак Ви казвам, парите не са дошли в камион.

По повод на коментарите за сумата, колко била гигантска, както се прехласват неколцина лица, които изглежда, че трябва по някакъв начин да засвидетелстват своето политическо присъствие, или не знам защо говорят за неща които не разбират. Тази сума е цената на два големи танкера с нефт за пристанище Бургас. Два танкера с нефт за Националната петролна компания на страната с най-големи нефтени залежи в света стрували ви се нещо гигантско, голямо или сърцераздирателно. Според мен това е буря в чаша с вода.

– Защо българин участва в цялата схема за превод на парите?
– Познавам лично доктор Цветан Цанев. Той може да е българин по националност, но е доктор по право, защитил дисертация в Германия и през последните години имаше адвокатска практика в Швейцария. Той е адвокат в Швейцария. По въпроса защо разплащанията по сделки с петрол ще извършват в Швейцария има написани стотици книги, аз съм чел няколко десетки. Швейцария е международният център за разплащания при търговията с нефтопродукти. Швейцарските адвокати обслужват такива сделки и водят такива сметки А тези разсъждатели, които действат от презумцията, че адвокатът, за който става въпрос, е свързан със Софийската адвокатска колегия, което е вярно, да не забравят, че той е и швейцарски адвокат. Той е допуснат да практикува адвокатска професия в Швейцария. Извършвал е тези сделки по швейцарското право. А там практиката на адвокатите и правата им са значително по-широки от тези, които се практикуват в България. Много по-широки. Особено по доверително управление на чуждо имущество. Швейцария е класическата страна за това. Там са го измислили.

– Защо тогава въобще се говори, че тези пари са незаконни и има нещо нередно в сделката?
– Някой го презюмира, тъй като американският посланик Н.Пр. Ерик Рубин е уведомил българските власти за това, че американската държава има достатъчно основание да счита, че тези пари са обект на извършване на престъпление. Ако има такова основание властите да предполагат това, има ред, по който се действа съгласно българския Закон за мерките срещу изпирането на пари и всичките три действащи към момента европейски директиви за мерките срещу изпирането на пари, които са транспонирани в българското законодателство. Те са общо пет директиви, едната е отменена, едната е изменена, три са действащи, едната беше приета през март месец и още не е транспонирана. Всичко това се спазва, със всичките правилници, инструкции, наредби, вътрешни правила на банките. И не само в България. Българската банка не е обработила всичко по сделката сама. Тя е получила тези пари от своята кореспондентска банка в еврозоната, която пък ги е получила от кореспондентската банка на венецуелската банка. А защо сега са предприети мерките – защото доколкото си спомням във вторник беше известено за основанията, за които американската държава е уведомила българската, че има. Но има съдебен контрол върху този акт. И както чух, посланичката на Венецуела обявява, че самата Република Венецуела и респективно нейната петролна компания, която има правен интерес, възнамерява да обжалва пред българския съд, защото парите са си техни.

Важно е да се подчертае, че едно е да имаш съмнение, друго е основание за предприемане на ограничителни мерки. А онова въз основа, на което се издават присъди, се нарича доказателство. Това са много различни неща. Досега не само доказателство, но и основание не съм чул.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Има по света такива фокусници в банковите трансфери, във фалшификациите и прехвърлянето на пари от сметка в сметка, че този наш специалист-дърдорко е жалък аматьор. Но нали трябва да омайва с „познания“ журналисти и наивници…

  2. Какво разбрах от този текст :
    Ако има някакво престъпление това са го направили други две държави.

  3. По публикации из медиите, Венецуелската петролна компания работи с банки от САЩ. След обявяването на Хуайдо за „временен президент“ САЩ блокирали нейни авоари и го оторизирали да използва сметките по негово усмотрение (?). Това създало трудности на правителството на Мадуро за закупуване на храни и лекарства. Поради това петролната компания насочила част от постъпленията към други банки, в които да има свободен достъп за разплащания. Тъй като това нарушава блокадата на средствата и проваля замисъла на Империята за отстраняване на Мадуро, то се организира пропагандна кампания в подкрепа на „запазване на богатствата на венецуелския народ от разхищение“.

  4. ТАРТАКОВЕР – ПЪЛЕН ДЕБИЛ И НЕВЕЖА

  5. Очевидни са напъните на престъпния контингент в България да изкара Цанев „чиста вода ненапита“ и отново да бие кроше в лицето на българската Темида. Ами той е просто поредната мутра, която ще се надсмее на бългаските закони и оравителство, защото Той е Недосегаем. Хърсев само дето не спомена, че довереникът му Цанев е бил „ДОБРО МОМЧЕ“, отличен ученик и студент, казвал „Добър ден“ на бабите на пейката пред блока и помогнал на дядо да пресече улицата. Затова България ще остане завинаги ДЪРЖАВА НА МАФИЯТА.

  6. Да, ние сме за псиатрията. Нямаме престъпници и мутри, никой не е злоупотребявал с държавни средства и имущество. Всичко е плод на нашето „дълбоко психично разстройство“. Ние, които искаме да живеем в нормална държава сме „психично болни“. Правителтсвото на САЩ също са психично болни като си въобразяват, че някакви петролни милиони са били преведени на Цанев. Ние сме психично болни като си въобразяваме, че някой прикрива истинските мутри зад Цветан Василев и КРАЖБАТА НА ВЕКА – КТБ. ДА, НИЕ, КОИТО ОЩЕ ЖИВЕЕМ В БЪЛГАРИЯ СМЕ НАИСТИНА ПСИХИЧНО БОЛНИ.

  7. Психично болни са и всички балами и глупаци, които още не са намерили начин да извършват престъпления без да ги хванат, които още не са крали и мамили държавата, нямат офшорни сметки, не са изнасяли незаконно оръжие и наркотици и не са откраднали поне една луксозна кола. Дори не са се представяли за „лекари“ и „полицаи“ по телефона. Ба си глупаците!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.