Българите теглят повече кредити

Банките в страната поддържат добра ликвидност

Умерен ръст на кредитирането с до 7% в България през тази година очаква рейтинговата агенция Moody's в свой анализ за страната ни. Повече заеми ще теглят както домакинствата, така и бизнесът.

Гражданите ще вземат повече ипотечни кредити, като стимул ще е очакваният ръст на икономиката през тази година от 3,3%, както и намаляването на безработицата и увеличението на заплатите, твърдят от агенцията. “Бързият икономически растеж на България ще усили търсенето на ипотеки, потребителски заеми и дори корпоративни кредити. Това ще подкрепи кредитния ръст след няколко години на деливъридж”, обясни Мелина Скуриду, анализатор от Moody's, отговарящ за страната.

Според експертите това ще позволи финансовите институции в страната ни да подобрят показателите си за рентабилност и да намалят делът на необслужваните кредити, които са под средните за Европа.

И допълват, че позитивното развитие на икономиката и кредитирането ще им позволи да продължат да генерират достатъчно ресурс от обичайната си дейност, който ще използват за укрепване на капиталовите позиции. Приходите ще са достатъчни, за да се неутрализират очаквани по-високи дивиденти за собствениците и затегнатите регулации.

Банките ще генерират сходни с миналогодишните печалби и ще поддържат добра ликвидност, посочват още от Moody's.

Последните данни на БНБ показаха, че банковата система в България е увеличила печалбата си през януари с близо 24,5% на годишна база. В първия месец на годината положителният финансов резултат на кредитните институции е 117 млн. лв. – с 23 млн. лв. повече спрямо 31 януари 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси