Изложба за митрополит Неофит Видински откриха в Монтана

За спасяването на българските евреи видният духовник е предложен за „Праведник на света”

izlogba_mitropolit_neofit_montana3_320x480

Документална изложба „За правда и човечност” - за живота и делото на видинския митрополит Неофит /1868 – 1971 г./, бе открита в Държавния архив в Монтана по случай 150 годишнината от рождението на видния духовник. Експозицията представя със снимки и документи църковната, родолюбива и благотворителна дейност на духовния водач на българите не само на Видинската епархия, а и в цялата страна. Сериозно място в изложба е отделено на приноса на митрополит Неофит за спасяването на българските евреи.

Заради самоотвержените му действия по време на Втората световна война за спиране на депортацията на евреите, митрополит Неофит е предложен от организацията „Шалом” пред мемориала Яд ва Шем за званието „Праведник на света”. Експозицията е подготвена по инициатива на Видинската света митрополия, Централния държавен архив и Държавния архив във Видин. Сред показаните експонати са и оригинали на документи, съхранявани в Държавния архив в Монтана.

izlogba_mitropolit_neofit_montana4_320x480

На откриването на изложбата присъстваха видинският митрополит Даниил, свещеници, историци, общественици и родственици на големия българин, наречен от българската православна църква „великан на българската духовност и държавност и олицетворение на патриотизъм и несломим дух”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България