От днес до 14 март включително Видин е домакин на „Семинар за обмен на добри педагогически практики между училища, осъществяващи професионално образование и обучение от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Търговище“. Организатори са Министерство на образованието, Регионалната управление на образованието и видинската ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“.
През 2020 година е създадена мрежа за междуинституционално сътрудничество между РУО-Видин-Враца-Монтана-Търговище-Ловеч и училищата с професионално образование и обучение в регионите, съобщават от Регионалното управление на образованието в дунавския град.
Семинарът ще се проведе в Центъра за високи постижения към ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин и ще включва представяне на добри практики в професионални направления: Електротехника и енергетика и Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника. Откриването и част от мероприятията ще се проведат в 130-годишната напълно реконструирана сграда на видинската Синагога, превърнат днес в Културен център „Жул Паскин“.
Паралелно с провеждането на семинара ще се проведе събитието „Вълшебства край Дунав“, организирано от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, с подкрепата на Министерството на туризма и Министерството на образованието и науката.
Специална кулинарна изложба „Традиции и иновации в Северозапада“ ще могат да видят участниците в семинара, подготвена от учениците на ПГ „ Проф. д-р Асен Златаров“ и средните училища - „Христо Ботев“- Белоградчик и „Н. Й. Вапцаров“, с. Дреновец. Домакин на кулинарната изложба ще бъде Културен център „Жул Паскин“
Урок на тема: „Видин-музей под открито небе“ - туристическа обиколка на забележителностите в централната част на град Видин с екскурзоводска беседа е организирана в дните на семинара от учениците на ПГ „ Проф. д-р Асен Златаров“.
Участниците в обучителния семинар ще могат да наблюдават и два майсторски класа - Бармански майсторски клас „С дъх на море“ воден от Васил Колев - световния шампион по барманство и Майсторски клас по готварство „На всяка манджа мерудия“, който ще проведат Милен Добрев и Красимир Баналиев - шеф готвачи членове на Българска асоциация за кулинарна култура.
В така наречената „Творителница за идеи“ за учители по професионална подготовка от професионални направления Електротехника и енергетика и Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника ще бъдат обменени и дискутирани добри практика в различни български професионални училища.
Семинарът ще завърши с дискусия, посещение на СУ „Христо Ботев“ в Белоградчик, дегустация на турлашка кухня и посещение на историческите и природни забележителности на Белоградчик.
Тридневният семинар се открива днес в 14.30 ч. в Културен център Жул Паскин.