Не са много домакинствата, в които има различни дъски за рязане на отделните продукти - хляб, месо, риба, зеленчуци. А точно това препоръчват специалисти по инфекциозни болести, ако не искате да получите стомашно-чревно разстройство.
Дъските не само трябва да са различни, но и да се мият старателно след всяка употреба и да се оставят да изсъхнат.
Повечето домакини го правят само след като са рязали месо или лук, а трохите от хляба и обелките от зеленчуци събират в шепа или забърсват с кухненската гъба.
Така в миниатюрните цепнатини по повърхността остават малки частици храна, които, особено ако са и на влажно, могат да се превърнат в развъдник на бактерии и плесени. Тези бактерии лесно попадат върху други продукти, поставени върху дъската.
В топлото микроорганизмите се размножават по-бързо и когато се натрупа “критична маса”, може да се стигне до инфекция или хранително отравяне. Освен да си накупите повече дъски и да ги миете редовно, не забравяйте от време на време да ги сменяте с нови.
Грешка е месо, риба и пиле, когато се размразяват, да се оставят върху плотове, дървени дъски, в мивката или на рафт в хладилника. Те трябва да се слагат в метални или стъклени съдове, които после лесно се измиват. В хладилника суровото месо не трябва да е близо до други хранителни продукти.
Както дъските за рязане трябва да са много, така и кухненските кърпи е добре да са поне 4: за ръце, съдове, повърхности и подсушаване на плодове и зеленчуци.
Използването на една-единствена кърпа е опасно, защото върху влажната тъкан лесно се размножават бактерии. Кърпите трябва да се перат всеки ден, при това на висока температура и отделно от бельото.