Опасна бактерия в Черно море

Инфекцията се развива между 12 и 72 часа след заразяването

Информация за проба със съмнения за опасна бактерия е подадена към Центъра по заразни и паразитни болести от една от регионалните здравни инспекции. Бактерията е типична за субтропиците, но заради климатичните промени се среща все по-често в различни части на света, включително в Черно море.

Тя може да доведе до фатални усложнения, най-вече при хора с тежки хронични заболявания. Миналата година у нас са регистрирани три случая, информира БНТ.

Вибрио вулнификус - бактерия, която може да бъде изключително опасна. При рискови пациенти само за часове може да причини сепсис, което е животозастрашаващо състояние. Миналата година при два от трите случая на заразяване у нас се стига до ампутация.

"Не всички пациенти, които се заразят развиват много тежко състояние. Рисковите групи са на хора с чернодробни проблеми, диабетно болни, имунокомпрометирани, някои с бъбречни увреждания", каза гл. ас. Живка Гецова, зав. сектор "Епидемиология, надзор и ранно оповестяване на инфекции" към НЦЗПБ.

Бактерията е естествен обитател на Черно море, среща се и в устията на реки като Ропотамо и Велека - обича топла и слабо солена вода. Има два основни начина, по които човек може да се зарази - ако има нараняване по кожата или консумира заразена морска храна.

"Недобре обработени термично морски дарове, обикновено стриди, понякога и при черупчести мекотели и риба. Другият момент, в който човек може да се зарази е чрез открита рана, когато раната има контакт с морска вода. Ако има такъв е добре раната след това да се измие щателно с чиста вода и сапун и ако се очаква контакт е важно да поставят непромокаема превръзка", обясни гл. ас. Живка Гецова.

Инкубационният период е много кратък - инфекцията може да се развие между 12 и 72 часа след заразяването.

"При симптоми - зачервяване, болка, оток на мястото да се потърси консултация с лекар, защото е много важно, когато още при начало на такава инфекция да се започне антибиотична терапия. Тя може да е животоспасяваща", коментира гл. ас. Живка Гецова.

Бактерията е изолирана за пръв път през 70-те години в САЩ. Заради глобалното затопляне на климата се отчита тенденция на увеличение на случаите в световен мащаб.

Най-четени