Яйцата повишават имунитета

Яйцата повишават имунитета

Подобряват работата на главния мозък

Можем да ги ядем всеки ден

По-рано международната научна общност беше против честата консумация на кокоши яйца, но последни изследвания показват, че яденето им всеки ден е полезно за нашето здраве.

Яйцата се смятаха за опасни и вредни поради високото съдържание на холестерол - 186 грама в едно средно голямо яйце.

Изминаха години и учените проведоха достатъчно изследвания, за да обявят ползите от белтъка и жълтъка за човешкото тяло. Американската кардиологична асоциация (AHA) преразгледа своите диетични препоръки и позволи на възрастните да ядат по едно яйце всеки ден без вреда за здравето.

Суперпродукт

Наред с млякото, яйцата съдържат протеини с най-висока биологична стойност. Едно яйце съдържа само 75 калории, но има 7 грама висококачествен белтък, 5 грама мазнини и 1,6 грама наситени мазнини, както и желязо, витамини, минерали и каротеноиди. Освен това яйцата са лесни за консумация, понасят се добре от хора от всички възрасти, могат да се комбинират с всякакви други съставки в ястия и са евтини.

Ако ядете яйца всеки ден, ще подобрите общото си състояние и ще ходите по-рядко на лекар. Те съдържат висок процент витамини А и В12, които повишават имунитета. Яйчният жълтък е източник на витамин D, който помага за предотвратяване на сериозни заболявания и участва в лечебния процес, ако вече сте болни.  Яйцата осигуряват на тялото и два жизненоважни минерала за имунитета: цинк и селен.

Ставаме по-умни

Яйцата съдържат холин, хранително вещество, което е свързано с укрепване здравето на мозъка. Мозъкът превръща хлора в ацетилхолин, невротрансмитер, който помага на мозъчните клетки да комуникират помежду си. Изследователите свързват това с подобрена памет и умствена функция. Много хора не получават достатъчно холин в диетата си. Яденето на яйца всеки ден или няколко пъти седмично е лесен начин за попълване на холина, тъй като яйчните жълтъци са един от най-концентрираните източници на това хранително вещество.

Яйцата са богат източник на витамини B6 и B12, които са важни за здравето и развитието на мозъка. Това помага за намаляване на риска от деменция, сърдечни заболявания и рак. Витамините от група В се свързват със забавяне на прогресията на умствените разстройства при пациенти с леко когнитивно увреждане.

Фолиевата киселина, съдържаща се в яйцата, е важна за нервната система. Тя влияе върху настроението и когнитивните функции (особено при по-възрастните хора). Изследователите са установили, че дефицитът на фолиева киселина при пенсионерите увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер и съдова деменция.

Антиоксидантът лутеин придава яркожълтия цвят на жълтъците. Освен това подобрява здравето на очите, като осигурява защита срещу заболявания като катаракта и свързана с възрастта дегенерация. Съвсем наскоро изследователите откриха връзка между лутеина и подобреното когнитивно представяне в различни области като памет, език и учене.

Холестеролът в яйцата играе жизненоважна роля за здравето на мозъка, който се нуждае от него, за да функционира правилно. И рибата, и морските дарове съдържат „добър“ холестерол, който е най-здравословният. Можете да намерите същия холестерол в яйчния жълтък - така че яжте цялото яйце.

Помагат в борбата с възпалението

Въпреки че яйцата обикновено не се смятат за богата на антиоксиданти храна, проучване от 2011 г. установи, че те имат „антиоксидантни свойства“. Когато яйцата се варят, те губят около половината от тези свойства, но все пак запазват достатъчно, за да бъдат полезни. „Антиоксидантната стойност на яйцата е равна на ябълките“, казва Цзянпин Ву, един от експертите, провели изследването, пред Science Daily. Яденето на яйца всеки ден е правилното решение за тези, които спазват противовъзпалителна диета. 

Най-четени