Германия се зарича да развърже кесията при криза

Правителството на Меркел поддържа бюджетен излишък от 2014 г.

Берлин е на път да се откаже от политиката “черна нула”

Годините на благоразумна фискална политика ще ни позволят да разгърнем милиарди евро, казва Олаф Шолц

Германия разполага с “много, много милиарди” евро за противодействие на евентуална икономическа криза в Европа, каза във вторник германският финансов министър Олаф Шолц, като отбеляза, че годините на благоразумна фискална политика и бюджетни излишъци са спомогнали страната да се подготви за действие.

В реч в Бундестага при откриването на дебата относно бюджета за 2020 г. г-н Шолц заяви, че разумното управление на публичните финанси от страна на германското правителството е “поставило основите за действие при трудна икономическа ситуация”.

“От ключово значение е, че ако в Германия и Европа действително настъпи икономическа криза, благодарение на нашите стабилни финанси ние ще можем да є се противопоставим с много, много милиарди”, каза той. “Това е Кейнсианска икономика в действие, това е активна антикризисна политика.”

Изказването съвпада с момент, когато Берлин е под нарастващ натиск да се откаже от така наречената политика “schwarze Null” или “черна нула”, включваща стриктно спазване на балансирани бюджети и въздържане от нови заеми.

Правителството на Ангела Меркел поддържа бюджетен излишък от 2014 г., но все повече икономисти настояват тя да смени курса. Според тях Берлин трябва да се възползва от исторически ниските лихви, за да заема повече средства и да инвестира в инфраструктура.

Чуждестранните правителства също подкрепят идеята. Eдин от водещите индустриалци в страната също присъедини глас към критиците на мантрата за “черната нула”. Джо Кайзер, главен изпълнителен директор на инженерния гигант Siemens, заяви, че е резонно да се попита защо германската държава не инвестира повече “в момент, в който се плаща, за да вземаш повече капитал”. “Това е въпрос, на който трябва си отговорим”, добави той.

Но Шолц, който се кандидатира за лидер на лявоцентристката Социалдемократическата партия, защити позицията си във вторник, като отбеляза, че въпреки ангажимента към балансираните бюджети и въздържането от нов дълг, правителството се възползва от ниските лихви, следвайки “експанзивен бюджет и активна инвестиционна политика”.

Той добави, че заложените държавни инвестиции в бюджета за идната година са близо 40 милиарда евро, “най-високата сума от дълго време насам” и че ако темпът се запази, правителството ще инвестира 400 милиарда евро през следващото десетилетие, при това без да се поема нов дълг, което е истинско постижение. Инвестициите ще се влеят в най-вече в социални жилища, училища, детски градини и инфраструктура.

Бюджетът на Германия за 2020 г. предвижда разходи от 359,9 млрд. евро, което представлява увеличение от 1% спрямо 2018 г.

Но планът за разходите пропуска нещо много съществено. По-късно този месец германското правителство ще представи голям пакет мерки, насочени към постигане на целите на страната за намаляване на въглеродните емисии към 2030 г. Спорно е дали Берлин ще успее да приложи тези мерки, без да наруши “черната нула”.

Шолц призна, че правителството е под голям натиск да излезе с амбициозен дневен ред относно климатичните изменения. “Трябва да действаме, това очакват гласоподавателите от нас”, каза той пред депутатите. “Не можем просто да продължаваме както досега”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Гай Чазан

Този уебсайт използва "бисквитки"