Кери Уошингтън: Всички трябва да се успокоим

Избирам оптимизма

Сцената е първата ми страст

Не мога да не работя здраво

Късметлийка съм, че бях в девическо училище

Често съм искала да се откажа от тази индустрия

Кери Уошингтън е една от най-успешните актриси за последното десетилетие. Тя е красиво какаово изкушение с огромни амбиции за пълноценна реализация в света на киното и телевизията. Уошингтън играе и продуцира, обира награди и печели престижни роли. Става известна със сериала “Скандал” и филмовите хитове “Рей”, “Джанго без окови”, “Последният крал на Шотландия” и “Фантастичната четворка” Преди шест години “Тайм” я сложи в спиъска на най-влиятелните звезди на планетата, а пред две “Форбс” я обяви за осмата най-високоплатена актриса в телевизията. Новият проект на КериУошингтън е поредицата “Малки пожари навсякъде” по едноименната книга на СелестИнг.

- Кери, с колежката си Рийз Уидърспуун сте готови с нов сериал, който тръгва по време на глобална пандемия. Как се чувствате в това извънредно положение?

- Толкова е странно. Направо ми е нереално, че трябва да говоря за телевизионна продукция в такъв момент. Премиерата с червен килим вече беше отменена и не е ясно кога скоро пак ще има каквато и да е било подобна премиера с гости, медии и снимачни екипи.

Сега идват моментите да сме силни и да открием радостта от живота в това толкова трудно време. Аз мисля, че всички трябва да се успокоим. Стресът влияе на имунитета ни, смазва цялата ни система. Длъжни сме да сторим всичко, което ще ни държи в състояние на равновесие.

Трябва да сме добре. Необходимо е да следим и да се снабдяваме с цялата налична информация. Да знаем фактите и да взимаме умни решения. Да се грижим за себе си и за близките си. Това сега е най-важното. Искам да подчертая колко важно е да намерим начини да култивираме спокойствие в себе си.

- С Рийз Уидърспуун играете и продуцирате. Как беше взаимната ви работа?

- Беше много, много забавно. Една от причините да си прекараме добре и да се разбираме беше, че имахме еднакво много работа. И тя като мен обича да бачка сериозно и дълги часове. Аз не мога да не работя здраво. С Рийз сме на една страница. Имаме и невероятни екипи, които ни помагат много и вършат чудеса. Без тях сме загубени.

През цялото време се усещаше общата ни креативна енергия. Това беше партньорско начинание. Изградихме нещо наистина интересно, с което се гордеем. И се забавлявахме, докато го правим.

- Какви теми от книгата на Селест Инг “Малки пожари навсякъде” искахте да вземете за сериала?

- Една от темите е за грешките, които допускаме в живота и как продължаваме да ги повтаряме дори и след като сме си казали, че вече сме си научили урока и знаем по-добре как да постъпваме. Идеята, че не сме извървели толкова дълъг път с годините, колкото често си мислим, че сме извървели.

Историята ни дава възможност и да изследваме различни класови конфликти в обществото. Да си зададем въпроса какво ценим, кое е важното. Как се отглеждат деца. Колко важно е генетичното наследство, например. Образованието е важна тема в сюжета. Как сме говорили по едни въпроси преди 25 години и как говорим по тях сега. За промяната и еволюцията на човешкия характер. Дали наистина имаме напредък. С този сериал искахме да започнем разговор по много важни за обществото теми.

- Защо избрахте точно този проект след успеха на “Скандал”?

- Със “Скандал” извадих огромен късмет и беше важно след това да се насоча към нещо, което също е качествено. Преди главната роля в “Скандал” имах щастието да натрупам сериозен актьорски опит с много по-малки, второстепенни, но страшно ценни роли. Потапях се напълно във филмови персонажи за големия екран. Те бяха страшно различни и ми позволиха да развия своя драматичен размах, да разгърна солиден и полезен репертоар. Хората изобщо не свързваха момичето от “Запази последния танц” с момичето от “Последният крал на Шотландия” или с това от “Рей”. Напълно различни образи, в които аз се постарах да изчезна като реален човек и да се вживея в средата на самите филми.

През годините работех на високо ниво без да нарушавам анонимността на личния си живот. Не бях звезда и знаменитост. Избирам и разнообразни, противоположни образи, защото навсякъде търся разнообразното, различното. Така съм устроена.

- Винаги ли сте искала да бъдете филмова актриса?

- Сцената първата ми страст. Наистина бях влюбена в театралната естетика, в играта пред хора. И аз нямах план да ставам телевизионна или филмова звезда. Често съм искала да се откажа от тази индустрия. Дори и след успешни роли в качествени произведения. Но винаги съм се връщала. Винаги съм избирала пътя на развитието и предизвикателството. Мисля, че съм човек, който избира оптимизма.

- Как премина детството ви?

- Трудно, но вдъхновяващо. Прекрасните ми родители ме подкрепяха на всяка стъпка. Дадоха ми много. Късметлийка съм, че учих в девическо училище. Успях да създам връзка на емоционално ниво с много силни момичета и жени и да ги разбера. Да разбера жените като цяло в много по-дълбок и полезен за мен като артист план. Опитът ми от девическото училище ми даде безценни ресурси в изграждането на сложни, психологически пълноценни женски образи. С нищо не бих заменила тези формиращи години.

- Интересувате ли се от политика?

- Моето мото по темата е следното: “Вие може да не се интересувате от политика, но политиката се интересува от вас.” Трябва да следим обществените процеси, да имаме глас, да имаме право да отстояваме важното за нас, ценностите си. Винаги съм се старала да бъда активна на този фронт. Важно. Сега може би повече от когато и да е било.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"