Нивите ни с по-висока аренда от тези в Испания

Искат 128 евро на година за един хектар пасища

Изпреварваме Хърватия и Румъния по размер на наемите на обработваема земя

Най-високи са наемите в Нидерландия

Земеделската земя в България осигурява по-висока аренда на собствениците отколкото нивите в Испания. Средният наем за година на един хектар (10 декара) обработваема земя в България е средно 283 евро, показват последните данни на европейската статистически служба Евростат. В Испания арендата за един хектар ниви е средно 198 евро на година.

Арендата на нивите в страната ни е по-висока и в сравнение с цената за наемане на обработваема земя в Хърватия (107 евро на хектар на година), Литва (182 евро), Унгария (203 евро), Малта (83 евро) и Румъния (109 евро).

Във всички страни от ЕС наемът на постоянни пасища е по-малък от арендата на обработваема земя. В България средният наем на един хектар пасища е 128 евро на година. В повечето страни от ЕС, за които има данни в Евростат, наемите на пасищата са по-ниски отколкото у нас.

В Испания са средно 67 евро на година, в Хърватия са 58 евро, в Унгария са 97 евро, в Румъния са 88 евро, а в Словакия са 39 евро. Най-високи са наемите на пасищата в Ирландия - 337 евро на година.

В много от страните от ЕС няма отделни данни за наемите на обработваемата земя и на пасищата. Затова от Евростат публикуват и данни за средния наем на земеделската земя, без значение дали се използва за отглеждане на земеделски култури или за пасища. Наемите на земята варират в много широки граници между различните страни от ЕС и между отделните региони в държавите, посочват от Евростат. Наемането на един хектар земеделска земя варира от 62 евро в Словакия до средно 836 евро в Нидерландия. Оказва се, че средният наем на земеделска земя (обработваеми ниви и пасища) в България е точно колкото в Люксембург - 278 евро на година.

Сред отделните регионите на ЕС наемането на един хектар земеделска земя е най-скъпо в холандския регион Флеволанд (1721 евро на хектар), следван от района Венеция Джулия в Италия (1714 евро на хектар), испанските Канарски острови (1119 евро на хектар) и районът Атики в Гърция (927 евро). Най-ниски са наемите на земята в някои райони на Швеция (25 евро на хектар за година) и Словакия (42 евро), където има предимно постоянни пасища.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"