Малина Едрева, шефка на групата на ГЕРБ в СОС, пред "Труд": Няма да влизаме в коалиции по интереси

Ще търсим подкрепа не от конкретни партии, а със силата на аргументите

- Г-жо Едрева, главният архитект на София Петър Диков подаде оставка след политически и обществен натиск. Това признание ли е, че в Столичната община действат задкулисие и корупционни практики? Такива обвинения отправиха политическите ви противници по време на предизборната кампания и поискаха отстраняването на Диков.

- В София има коренна промяна, откакто Петър Диков е главен архитект. Той направи възможна реализацията на много ключови проекти за нашия град. Мотивите за неговата оставка очевидно са лични. Ако имаше данни за корупционни схеми, знаете - практиката в последните години е такава, че съответното лице бива отстранявано веднага, за да не се пречи на разследването. В случая не става въпрос за подобна ситуация. Арх. Диков остава на поста си до средата на февруари и ще подпомага работата по бюджета за следващата година. По време на кампанията чухме много обвинения, но те са просто пиар. Не бяха представени никакви данни, които да бъдат предоставени на разследващите органи. С уважение към работата на арх. Диков, наистина имаше много забележки към него, но това не значи, че той не свърши добри неща за нашия град. Напротив. София най-сетне има Общ устройствен план, а вече и около 60 процента от територията на града е обхваната от подробни устройствени планове, които ни позволяват да спрем неконтролируемото презастрояване и да защитим зелените пространства, към които има сериозни апетити.

- ГЕРБ не е оказвала натиск той да се оттегли от поста си. Така ли?

- Никой не е оказвал натиск. Позицията „Главен архитект на София“ не е политическа, за да оказва ГЕРБ натиск. Диков е част от екипа на кмета, от администрацията, и е избран с конкурс.

- Как все пак ще опровергаете твърденията на опозицията, че моделът, по който управлява ГЕРБ в София, е непрозрачен, свързан със задкулисие и корупционни практики?

- Това са опити да се правят внушения с несъстоятелни обвинения. Кметът на София Йорданка Фандъкова не е оставила без проверка нито един сигнал. Нещо повече - след приключване на проверките резултатите се оповестяват публично, а когато е необходимо, случаите се дават на прокуратурата. След такъв контрол не мога да приема обвиненията на опозицията. Освен това възлагането на обществените поръчки за ключови проекти в града става чрез комисия, в която участват представители на всички политически сили. Обвиненията за непрозрачно управление, които бяха отправени по време на кампанията, би трябвало да бъдат свързани с конкретни сигнали, а такива така и не бяха подадени.

- Като заговорихте за контрол, не мислите ли, че Столичната община има големи пропуски в контрола по изпълнението на инфраструктурни обекти? Ремонтираният булевард „Александър Малинов“ пропадна, бул. „Черни връх“- още повече, а преасфалтираният булевард „Цариградско шосе“ се наводни.

- В договорите на фирмите, които работят със Столичната община, заложихме ясни гаранционни срокове - за пътните ремонти гаранцията е 5 години, а за строителството - 10. За този период фирмата е длъжна да отстрани всеки дефект за своя сметка. Допълнително въведохме изискване фирмите да предоставят банкова гаранция до края на изпълнението на проекта - това дава допълнителна сигурност за инвестициите от страна на общината. До момента нито един от строителните обекти, които реализирахме през това лято, не е приет от приемателната комисия на общината. Направили сме предписания и дефектите се отстраняват за сметка на изпълнителя. Ако има забавяне, следва санкция. За некачествени дейности Фандъкова налага най-големи глоби - 600 000 лв. за трамвайното трасе по бул. „България“, 400 000 лв. за естакадата на бул. „Андрей Сахаров“ във „Младост“, а за слягането на асфалта по бул. „Александър Малинов“ поиска глоби за строителната фирма и за надзора, защото не може никой да не е видял навреме какво става там. Същинският проблем в строителството са кадрите и тяхната подготовка, затова Фандъкова вече постави въпроса за инвестициите в обучението им.

- Не мислите ли, че има необходимост от по-високи глоби за некачествени ремонти?

- Санкциите са достатъчно високи, но въпросът е в подготовката на хората, които работят по обектите, и в тяхната отговорност да си свършат добре работата.

- За първи път ГЕРБ няма пълно мнозинство в Столичния общински съвет (СОС), но пък остави най-логичния си партньор - Реформаторския блок, в опозиция. Как ще събирате подкрепа за важните решения?

- Ще ми позволите да не се съглася с това, че сме оставили Реформаторския блок в опозиция. Колеги от всички политически сили направиха заявка, че ще подкрепят аргументирани и добри проекти.

- Но реформаторите сякаш ви протегнаха ръка за общо управление, поискаха шефски места в комисиите...

- А вие кога го видяхте това, защото аз го чух чак при гласуването на състава на комисиите на сесията? С реформаторите сме имали три срещи преди това и те не са поставяли въпроса за поемане на отговорност. Реформаторският блок ни отправи серизоно обвинение, че се прекрояват резултатите от изборите. Но от 141 места в комисиите на общинския съвет ГЕРБ има само 70. И от 13 комисии, само в шест имаме мнозинство. Когато сме първа политическа сила, е естествено да носим отговорност и да подкрепяме политиките за града, както софиянци категорично ни възложиха с безусловната подкрепа, която кметът Фандъкова получи на първи тур.

- Тогава от кои партии за какви решения ще търсите подкрепа?

- Не от конкретни партии, а със силата на аргументите. Ще търсим максимална подкрепа за ключовите проекти в София, които ГЕРБ обеща в предизборната кампания. Между другото и в миналия мандат, макар че имахме пълно мнозинство, никога не сме разчитали само и единствено на нашите гласове, а сме търсили широка подкрепа. Сега отново ще я търсим, но няма да има коалиции по интереси.

- Каква посока за развитие на София ще зададете с разпределянето на парите за инвестиции в бюджета за 2016 г.? Вече са завършени заводът за преработка на боклука и повечето разширения на метрото - проекти, за които в последните години се харчеха голяма част от средствата.

- Ключовият проект за следващите няколко години е третият лъч на метрото - той ще бъде не само удобство за гражданите, но ще има и положителен ефект върху околната среда. От догодина започваме нещо много важно - масирани инвестиции в кварталите. Но не само в малките улички, а и в тротоарите, зелените площи и т.н. Сега районните кметове трябва да направят план как ще се развива този процес в рамките на следващите 4 години. За да имаме видима промяна в края на мандата.

- От години местните данъци и такси в София не са променяни. Нужно ли е увеличение на данък сгради и такса смет според вас?

- Ние залагаме на по-голяма събираемост. Не сме обсъждали увеличение на данъците и таксите.

- Какви са приоритетите в образованието и културата - сфери, за които вие отговаряте в СОС?

- Работим по изпълнението на стратегията „Творческа София 2013-2023“, а именно - за максимален достъп до култура, развитие на нови публики, граждански инициативи. Отделяме специално място на развитието на независимия сектор - има уникален шанс София да се развива като столица със свободни артисти. От друга страна, за нас е важно да отворим сцените в театрите и читалищата. Моя амбиция е да развием приноса на читалищната мрежа към културния живот. Имаме прекрасен пример - читалището в район „Подуяне“, което е истинска културна лаборатория. За 2017 г. ще подготвим програма за финансиране, от която училищата ще могат да кандидатстват за равен достъп до образование, за развитие на талантливи деца. Общината иска не само да ремонтира училища, а да стимулира и качествено образование.

Нашият гост

Малина Едрева Одоен е родена на 22 септември. Завършила е „Биология и химия“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, а след това специализиран курс по културология в Миланския университет в Италия.

През 2002 г. във Френския културен институт завършва „Повишаване на компетентностите на директори на български училища“, а няколко години след това „Управление на училище“ в Гьоте-институт.

Завършила е Българското училище за политици, както и френския институт ASPEN за политически лидери.

Председател е на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие. Председател е и на групата на ГЕРБ в СОС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта