Великобритания е на кръстопът за регулациите

Секторът на финансовите услуги внася 11% от данъците в британската хазна и осигурява над един милион работни места.

Лондон трябва да претегли плюсовете и минусите на различията

Трябва да бъде намерен баланс

Части от финансовия сектор търсят раздалечаване от ЕС, а други искат да спазват правилата

Какво ще означава Брекзит за лондонското Сити и финансите на Великобритания? С назначаването на новия министър на финансите Риши Сунак това е въпрос, който финансистите задават все по-настойчиво.

Секторът на финансовите услуги внася 11% от данъците в британската хазна и осигурява над един милион работни места, две трети от които са извън лондонската метрополия - факт, който често се пренебрегва. Ситито може да се приспособи към всякакви обстоятелства, но не бива с лека ръка да се лишава от тези възможности и данъчни приходи.

Дебатът за Брекзит до голяма степен се върти около типа достъп до европейските финансови пазари, който Обединеното кралство ще има, и доколко той ще може да се отклонява от правилата на ЕС. По думите на управителя на британската централна банка Марк Карни, „Никак не е желателно да си връзваме ръцете, като предоставяме на друга юрисдикция регулирането, а на практика и надзора над сложна и водеща световна финансова система”.

Но колкото повече британците се разграничават, толкова по-малко вероятно е да запазят достъпа си до финансовите пазари на ЕС. Фирмите вече създават резервни хъбове в рамките на блока, прехвърляйки близо 1 трилион паунда активи.

Как би изглеждала интелигентната раздяла? Една от опциите е по-пропорционален режим за малките банки. В момента ЕС има строги правила независимо от големината, отчасти поради опасения, че кредиторите могат безпрепятствено да действат през граница. Обединеното кралство обаче би могло да въведе пропорционална схема за по-малките институции с цел понижаване на цената за кредитиране на местни клиенти, както е в Канада и САЩ.

Що се отнася до регулациите, широко се обсъжда потенциалната роля на Великобритания като „Сингапур на Темза”, с по-облекчен режим. Но всъщност Сингапур извади тежки поуки от финансовата криза в Азия през 1997 г. и тъкмо строгият регулаторен режим, който възприе впоследствие, бе една от причините да се справи толкова добре с кризата от 2008 г.

Истинският пример на Сингапур може би е целенасоченото усилие да се намали бюрократизма в системата. Тамошните регулатори прегърнаха цифровизацията и поеха ангажимент да искат данни от фирмите само по веднъж.

Обединеното кралство има огромен потенциал да стане световен лидер в областта на дигиталното регулиране. Според McKinsey, само в банковия сектор на острова отчетността струва между 2 и 4,5 млрд. паунда годишно. През януари британската централна банка и надзорният орган обявиха предложения за реформи въз основа на доклада „Бъдещето на финансите”. От финансовото министерство се очаква да съдейства на тези планове и да обмисли „предоставяне на подкрепа чрез икономическата политика на правителството”.

В по-общ план, правителството трябва внимателно да прецени правилния баланс на разграничаването сектор по сектор. Британските застрахователи например биха желали да направят промени в правилата на ЕС, известни като „Платежоспособност II”, докато мениджърите на активи по-скоро предпочитат да останат в съответствие.

Излизането от ЕС може да ускори въвеждането на „зелени” финанси. Инвеститори, регулатори и фирми се нуждаят от висококачествени данни, за да управляват прехода към икономика с по-ниски въглеродни емисии. Великобритания може да се превърне в първата европейска държава, задължила всички компании да оповестяват информация, свързана с климата.

Дивергенцията не е универсален лек и опциите трябва да се претеглят внимателно. Понастоящем ЕС обмисля да позволи на фирмите да добавят инвестициите в технология към своя регулаторен капитал, както правят Швейцария и САЩ. Сам Уудс, зам.-управител на британската централна банка, заяви пред парламента миналата седмица, че това е област, в която страната може се разграничи.

* Авторът председателства комитета за устойчиво финансиране в UBS.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари