В жегата е достатъчна само вода

Зеленчуци и студени супи спасяват в горещините.

Не яжте „по разписание“, а когато организмът поиска

Намалете кафето и газираните напитки

Лекари съветват да сме по-внимателни при избора на храна през горещото време. Оказва се, че в жегата дори най-любимите продукти могат да причинят значителни вреди. Как да се храним правилно през лятото, за да не се чувстваме отпуснати и сънливи?

Намалете консумацията на кафе. Повече от 1-2 чаши на ден от тази напитка могат да доведат до нежелани негативни последици, тъй като в жегата сърцето и без това работи в по-напрегнат режим. Честата консумация на кафе стимулира загубата на влага в тялото и води до нарушаване на водно-солевия баланс. Това може да причини подуване. А тези, които искат да свалят излишни килограми, трябва да се откажат напълно от кафето, тъй като то може да доведе до това теглото да остане едно и също за дълго време, дори и да спазвате диетичен и тренировъчен режим. Здравословните алтернативи на кафето включват цикория, зелен чай или освежаващ плодов сок.

Лекарите препоръчват също да замените газираните напитки с обикновена вода, тъй като от тях бързо ожаднявате. Те са с високо съдържание на захар и празни калории. Известно време след като сте пили газирано, може да почувствате още по-голяма жажда. Най-добре е в горещините да се пие вода с лимон. Можете да добавите към нея мента или маточина.

По-добре е да изключите напълно сладкиши, печива и изделия от брашно по време на горещините. Тези продукти значително допринасят за дехидратацията на тялото. Храносмилането им изисква много влага, а в горещините тялото и без това губи много вода. Ако изобщо не можете без хляб, сладкиши и кроасани, препоръчително е поне да намалите наполовина количеството им.

Разбира се, не бива да забравяме, че дори и в непоносими жеги трябва да се храним балансирано. През лятото ви се яде много по-малко, но все пак трябва да осигурите на тялото си протеини, мазнини и въглехидрати. За целта са подходящи постно месо, птици и риба - можете да ги консумирате студени в салати. Можете също така да добавите любимите си зърнени култури към зеленчуци и зеленолистни - кус-кус, ориз или булгур. Опитайте се да слушате тялото си и яжте само ако сте наистина гладни. Когато не искате да закусвате или обядвате, не е нужно да се насилвате - просто изпийте чаша вода сутрин. Тялото само ще ви каже кога е най-добре да ядете.

Освен това се препоръчва да разнообразите диетата си със студени супи, приготвени от зеленчуци - домати, тиквички, целина, краставици (любимият таратор). Известно е, че тези продукти съдържат достатъчно витамини, бързо засищат и освежават. Студената супа ще помогне бързо да попълнят липсата на течност тези, на които им е трудно да се насилят да пият вода. Обикновено тялото ни губи 2-2,5 литра влага на ден, а в горещо време този обем може да достигне 4 литра.

Дехидратацията на тялото води до световъртеж, главоболие, намалява работоспособността и влошава хроничните заболявания. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве