Стабилно е състоянието на пациента с коронавирус, настанен в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ В болницата са въведени най-строги противоепидемични мерки

Владислав Горанов: Новият лимит на дълга до 10 млрд. лева не е празен чек

ВМРО иска извънредното положение да е до 1 май

Трима нарушители бяха установени при 495 проверки за карантина

Йордан Цонев: Ако парламентът спре да функционира, това означава крах на държавността Д-р Адемов е добре, ДПС ще си плати тестовете, каза още депутатът

ДАЕУ пуска национален телефон за е-услугите

Мъж гърми с газов пистолет по коли в Монтана

Кабинетът одобри покупката на лекарства за COVID-19 от Китай Сделката е на стойност близо 630 000 долара

Пробите на всички депутати, с изключение на трима, са отрицателни

Възрастна жена се обеси след паник атака, че е болна от коронавирус

Китай обяви 4 април за ден на траур в памет на починалите от коронавирус

Пуснаха указанията за отсрочване на заеми Искаме разсрочване до 30 юни

Григор Димитров е дарил респиратори на болницата в родния си Хасково "Никога не съм забравял откъде съм тръгнал" казва тенисистът пред официалния сайт на ATP

Раздават пакети с храна на над 41 000 нуждаещи се

Алекс Петканова с гореща фотосесия по бельо Домът ни прилича на моден подиум, написа моделката

Ген. Тодор Бояджиев пред „Труд“: Българи изпълнявали “мокри” поръчки на Сталин Нашенци са пратени да убият съветски нелегал и немски държавник

В съшитата история за Гебрев и Скрипал белите конци се виждат ясно. Това заяви пред „Труд“ преди дни ексразузнавачът ген.Тодор Бояджиев. Той нарече „смешна” версията, че руските служби са направили опит да отровят оръжейния бос Гебрев с „Новичок“ у нас и въпреки, че отровата се е оказала неефикасна, те 4 г. по-късно я дали на бившия шпионин Скрипал в Англия. Това , подчерта генералът, е в пълно противоречие с правилата, по които се изпълняват „мръсни“ поръчки от всички разузнавания. Днес го питаме: а има ли изобщо държавни „мръсни“ поръчки, които са правилни?

– Вие казахте, ген. Бояджиев, че „мръсните“ поръчки са изобретение на специалните служби, но днес се правят „аматьорски“ от частни лица. А как се правят професионално?
– Позволете ми първо да подчертая, че „мокрите“ поръчки не са инструмент, който се ползва само от източните разузнавания.

– Как ще го докажете?
– Ще припомня няколко „мокри“ дела, чието разследване не стигна докрай. Международните истории, свързани с тях, са популярни. Генералният секретар на ООН Дак Хамаршелд загина в самолетна катастрофа през 1961 г., пътувайки с миротворческа мисия за Конго. Катастрофата беше атентат, зад който стоеше западно разузнаване. Патрис Лумумба – известният борец срещу колониализма, първият законно избран президент на Демократична република Конго е убит пак през 1961 г. в операция на белгийското разузнаване. Корабът, с който активисти на „Грийнпис“ (неправителствена екологична организация с офиси в 40 държави) се бяха отправили към атола Муруроа, за да предотвратят изпитание на ядрено оръжие там, е взривен в операция на френското разузнаване. Това става през 1966 г., когато Франция превръща Муруроа в полигон за 180 ядрени опити, причинили радиоактивно замърсяване и ракови заболявания в архипелага. Взривът взима жертва…,както и други от т.нар. „остри мероприятия“, които се провеждат от всяко разузнаване.

– Руското разузнаване се спряга като водещо в тях. Макар, че в екшън филмите повечето убийства са по заповед от ЦРУ.
– Ще ви кажа откога се ползват „мокри“ дела в руското разузнаване – не въобще, а с държавна санкция. На 4 август 1950 г. на бюрото на Сталин е сложена докладна записка от КГБ за създаване на Бюро № 1 – за диверсионна работа зад граница и Бюро №2 – за специални задачи на територията на СССР. Сталин утвърждава с документ и двете структури, в чийто инструментариум има „мокри“ дела. Те са закрити след смъртта му.

– Но практикуват преди това, предполагам?
– Да. И то с българско участие. През 30-те г. по нареждане на Сталин се разработва операция за ликвидиране на Лев Троцки, създателя на Червената армия. Между двамата има вражда. След смъртта на Ленин Троцки е конкурент на Сталин за властта. Затова е отстранен от ЦК на Всесъюзната комунистическа партия, а по-късно изгонен от СССР и лишен от съветско гражданство. Живее в Турция, Франция и Норвегия, после се заселва в Мексико и оттам работи срещу Сталин. В екипа, на който е възложено отстраняването му, няма пряко руско участие. Сталин нарежда на КГБ: „Направете го под чужд флаг! Да не обвинят мен и страната ми!“ „Мозъкът“ на това „мокро“ дело е Григулевич – руски нелегал. Той напира да участва и лично, но не му разрешават, въпреки, че е в Латинска Америка с аржентински паспорт. В първия екип за ликвидирането на Троцки е включен Хосе`Сикейрос – знаменитият мексикански художник, чиито фрески на университета „Мексико сити“ са шедьовър на изобразителното изкуство. Сикейрос е убеден комунист. Той тръгва да ликвидира Троцки, воден от чисти идеологически мотиви– не защото е руски агент, а защото вярва, че Троцки е враг на левите идеи и убийството му е добро дело.

– Да не искате да кажете, че едни мръсни поръчки са по-чисти от други?
– Тъй или инак, поръчката, в която Сикейрос участва, се проваля. Екипът влиза в дома на Троцки, който е крепост, с въоръжена охрана. Започва стрелба. За да избегнат куршумите, Троцки и жена му се пъхат под леглата. Атентаторите стрелят и там, но двамата остават невредими, закриля ги съдбата. Налага се да се повтори атентата – през август 1940 г. от един испанец – Роман Меркардер, който разбива главата на Троцки с пикел (туристическа брадвичка). После лежи в мексикански затвор, но никога не признава, че е извършил убийството по поръчение на руснаците. Версията му е „ревност“ – искал да се ожени за роднина на Троцки в САЩ, но той не давал.

– Нищо не казахте за поръчките с българското участие?
– За две мога да кажа. Първата е от времето, когато се подготвя убийството на Хитлер от военни командири, смятащи, че заради него губят Втората световна война. За операцията под кодово име „Валкирия“ – неуспешния опит да се ликвидира Фюрера на 20 юли 1944 г. има книги и филми…Сталин няма нищо против нея, но от разузнаването знае, че атентаторите ще издигнат начело на нацистка Германия Франц фон Папен – бележит немски държавник, който тогава е посланик в Турция. Сталин е наясно, че заеме ли мястото на Хитлер, той ще сключи мир с англичани и американци, ще остане само на Източния фронт и ще воюва с всички сили против Съветския съюз. Затова дава команда за остро мероприятие. Задачата да ликвидира фон Папен е дадена на български турчин, вербован от СМЕРШ – военното контраразузнаване „Смерть шпионина“. Нашенецът изпълнява поръчката некачествено. Бомбата, която трябва да убие фон Папен и жена му, избухва в ръцете му и го убива. Фон Папен оглушава, но остава жив.

– А втората поръчка с българско участие? В нея има ли гаф?
– Тя е за резидента от военното разузнаване Игнаций Рейс – съветски нелегал, чието истинско име е Порецкий. Той е осъден задочно на смърт за предателство и повикан в Москва, но се сеща, че не е за добро и вместо в Москва, се озовава в западноевропейска столица. Оттам пише срещу Сталин, даже пуска писмо до ЦК на руската комунистическа партия, в което заявява: „Аз се връщам към Ленин, към неговото учение и дело“. Писмото се появява в троцкиския печат и следва команда от Сталин за атентат. Той е успешен. Рейс е ликвидиран в Швейцария от нелегала Афанасиев, който е българин и неговият шурей Правдин. Двамата са служители на руското военно разузнаване. Откриват Порецки в ресторант в Лозана, имитират пиянска свада, качват го в кола и изхвърлят после край пътя трупа му. Това е може би единственото убийство, което швейцарската полиция не успява да разкрие. Афанасиев и Правдин не са хванати.

– Какъв извод правите от всичко това?
– Разузнаването невинаги използва мръсните си инструменти с мръсни цели. Понякога целите оправдават средствата, защото са държавнически. Ето, решението за убийството на фон Патен. То е взето не защото Сталин вижда в германеца личен враг, а защото вижда в политиката му заплаха за съветската държава. Друго е, когато поръчковото убийство се взема на въоръжение от фирми на конкуренти. Според мен такъв е случаят с Гебрев. Той, като оръжеен бизнесмен има силни противници и в България, а не само в Русия.

Нашият гост
Тодор Бояджиев е роден през 1939 г. Работи над 30 г. в българското разузнаване (по-рано Първо главно на ДС), където стига до зам.-началник. Същевременно е зам.-търговски представител на България в САЩ и пълномощен министър в мисията ни към ООН в Ню Йорк. През 1990 г. става първият главен секретар на МВР. Депутат е във Великото и 39-ото Народно събрание.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Срамота ! Това ли са били българските разознавачи?! Ние тия работи за Троцки и
  Патрис Ломимба и за геройствата руските
  шпиони за тъй нараеченото септемврийско
  възстание си ги знаехме. Известно ни е, че
  масовото убиство в църквата Света Неделя
  е дело на Сталин. Тази подкрепа на СССР
  беше ваша гордост. Вие направихте филм за
  геройската постъпка на руските шпиони.
  Кокво целите труд с тава интервю?! Сигурни
  ли сте, че защитихте честта на руските
  политически убийци и моралната стойност на
  българските им слуги?!

  1. но не ти беше известно у6ийството на генсека на оон от белгийците и британците, нали?
   аман от тролещи олихофрени…

   1. Нящо бело капе от устата ти. Не баш мляко а юнашко мляко.

   2. И подължава да бъде неизвестно. Тоя твой колега слуга на Москва лъже и маже, само да пробута опорката, че не Русия, а частни интереси стоят зад отравянето на Гебрев. Сякаш някой може нещо да направи в Русия без знаниато на Путя.

    1. Хахаха… само неграмотните идиоти отричат фактите… а още по слацоумните отрепки вярнат в плевтелиевата метаморфоза…

 2. О ,,да тролче на Путин , той беше поддръжник на
  болшевишките зелени банди и на комунистическите революционери в Италия.Някогашните зелени,
  които бяха филиал на КГБ сега са филиал на
  Сорос нали . Всичко тече , всичко се променя ,но
  Интернационализма неолиберализма винаги са
  вечни демагози…

  1. прав си!
   цветанов, плевнелиев, борисов… все интернационалисти, сега либерални евроатлантици…

 3. Изкуфелия дъртак, е част от кампанията на Кремъл по обезсилване на фактите около престъпната дейност на Кремълските бандити из цяла Европа, включително и у нас. От далече си личът БЕЛИТЕ КОНЦИ в неговата мисия, както и в тези на неговите колеги, които кой знае как се изредиха по всички медии, по сякаш предварително изготвен график. Цялата плеяда комунета, извадени от мухлясалите гардероби на Държавна сигурност, които изреждаха едни и същи лъжливи идеи, сякаш си бяха плюли в устата, опровергаха надеждите за плурализъм, че националните ни медии търсят разнообразието на мненията и различните гледни точки по дадените въпроси, или поне точно по тая. Това единствено затвърждава разумният извод, че и Скрипал и Гебрев, а и не само са си дело точно на руските тайни служби, чиито практики са си познати до болка, до „смъртоностна“ болка на милиони хора по света.

  1. Баси… стани писател бе… една трета от писанието ти да е за дребните отрепки кат плевнелиев, цветанов и сие гербаджии. Ако хванеш истинска тема вероятно ще е шедьовър… ако можеш да вденеш истинска тема де.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.