Зимнина: Настана туршиено време

Зеленчуците са в изобилие в момента, но цените им скоро ще скочат

Не правете компромис с качеството, за да не отиде трудът ви на вятъра

Крайно време е да разчистите хладилника, за да освободите място за зимнината, която няма да се стерилизира, но трябва да стои на студено. Печени, парени и мариновани пиперки и камби, мариновани патладжани, пукани чушки, домати с аспирин – сега е моментът да си ги набавите и да ги приготвите за зимата, защото много скоро или ще изчезнат от пазара, или цените им ще скочат. Нагоре, естествено…

Стерилизираните консерви могат да се направят по всяко време, защото не е нужно да стоят на студено. Зеленчуците за фризера също е най-изгодно да замразите, когато цените им са поносими. А за суровата туршия, киселото зеле, зелените доматчета и карфиола още е рано – те се слагат, когато свият първите сериозни студове, към Архангеловден, и то по старому.

Каквито и туршии да решите да правите, избирайте само качествени, здрави и не загнили зеленчуци. В противен случай рискувате да провалите целия си труд. Използвайте оцет от сигурен производител – ментетата също могат да развалят домашната продукция. Прекалено едрите зеленчуци – пиперки, патладжани, моркови – са доста съмнителни откъм съдържание на нитрати и други подхранващи вещества. Прекалената химия, освен че е вредна, прави продуктите по-нетрайни.

Всичко трябва да бъде идеално измито и почистено. И най-малкото замърсяване може да накара бурканите да бомбират в резултат на развили се в тях бактерии, а суровите туршии направо да се вкиснат. А никой не обича да изхвърля храна, в която е вложил и пари, и труд, и време. 

Сто чушки

Необходими продукти:
100 червени чушки капия (около 6 кг)
1 л оцет
1 ч. ч. олио
1 ч. ч. захар
150-200 г сол
черен пипер на зърна
6 дафинови листа
4-5 глави чесън
2 глави кервиз с листата (или голяма връзка магданоз)
500 г моркови (по желание)

Начин на приготвяне:
Чушките се изчистват от семките и се пускат във врящата смес от оцета, олиото, солта и захарта. Държат се малко, докато променят леко цвета си. Обръщат се и се изваждат. Оставят се да се отцедят захлупени в наклонен съд. Изстинали се редят плътно в буркани като помежду им се слагат кервиз (магданоз), скилидки чесън, дафинов лист, зърна черен пипер. По желание се слагат и моркови, но с тях туршията е по-нетрайна. Чушките се заливат с течността, която се оставя да ври още 10-15 минути на слаб огън, за да се изпари водата от чушките. В буркана не трябва да остават мехурчета въздух. Туршията се притиска с вишнево клонче с листа, предварително попарено с вряща вода, за да се дезинфекцира. Над него трябва да има течност. Не се стерилизира, държи се на хладно. От посочените продукти излизат 6 буркана по 1 литър.

Стерилизирани краставички

Необходими продукти (за 1 буркан):
10-12 краставички корнишони
2-3 резенчета кромид лук
2-3 стръка копър
10 зърна черен пипер
4 зърна бахар
1 с. л. захар (непълна)
1 с. л. сол (непълна)
0,5 винена чаша оцет

Начин на приготвяне:
На дъното на буркана се слагат лукът, копърът, черен пипер, бахар. Краставичките се нареждат плътно една до друга изправени, ако са по-едри, наръсват се със сол и захар. Сипва се оцетът и се долива вода. Трябва да остане 1 пръст разстояние до капачката. Краставичките се стерилизират не повече от 5 минути, за да не омекнат. Изварените буркани се обръщат горещи с капачката надолу, докато изстинат. 

Печени пиперки с оцет и чесън

Необходими продукти:
10 кг червени чушки
1,200 л оцет
8 с. л. сол
3-4 глави чесън
дафинов лист, бахар, черен пипер на зърна
олио за заливане

Начин на приготвяне:
Пиперките се почистват от семките, пекат и белят. Нареждат се в дълбок съд и се заливат с оцета, в който е разтворена солта. След 2 часа чушките се изваждат и се оставят да се отцедят в наклонен съд. Редят се в буркани, като помежду им се слагат скилидки чесън, дафинов лист, бахар и зърна черен пипер. Не се слага магданоз, защото чушките се развалят по-бързо. Отгоре се заливат с препържено олио да се покрият добре. Излизат 5 буркана от компот. Туршията не се стерилизира. Трае до март, ако се държи на студено.

Мързеливи мариновани камби

Необходими продукти:
6 кг камби
1 л оцет
1 кг захар
300 г сол
300 мл олио
кервиз, чесън
черен пипер на зърна, бахар

Начин на приготвяне:
Камбите се почистват от семките и се нарязват на парчета. Поставят се в дълбок съд заедно с нарязания кервиз и скилидки чесън. Заливат се с топла (но не гореща) марината от кипналите оцет, олио, сол и захар (трябва да са се разтворили), черен пипер и бахар. Разбърква се по 1-2 пъти на ден в продължение на 3-4 дни с дървена лъжица, докато камбите си пуснат сока и замирише на туршия. Нарежда се в буркани (около 6 стандартни) и се долива отцеденият сок да покрие камбите. Не се стерилизира, държи се на хладно. Може да се сложат още моркови на колелца и накъсан на розички карфиол, но в такъв случай трябва да се намали количеството на камбите, за да се спази пропорцията.

Хит на седмицата

Пукани чорбаджийски чушки

Необходими продукти (за 1 буркан):
500 г чорбаджийски чушки
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
0,5 винена чаша оцет

Начин на приготвяне:
Всяка чушка се опърля на котлона. Горещите чушки се нареждат плътно в буркан, като се притискат, за да се съберат повече и да пуснат сок. Сипват се по 1 ч. л. сол и захар, оцет и се долива вода. Стерилизират се 5-10 минути и се обръщат с капачката надолу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме