Иван Кристоф: Дойде време да създадем ново поколение спасители

В България приключенският туризъм и екстремните спортове се развиват все по-бързо, но възможността за въздушна спешна помощ при нужда, все повече се редуцира. Нуждата от ново поколение спасители нараства особено сега във време на пандемия и световна криза. Това изтъква експерт по височинни спасявания Иван Кристоф, известен като Човека Паяк.

„Това е процес, който изпреварва времето за отреагиране, както на спасителните служби и екипи, така и на създателите и регулиращите тези индустрии. Ефективната сигурност, мерките за безопасност и дори елементарното уважение към собствения и чуждия живот рядко се вписват в това уравнение. За тези неща много се говори и пише, но с митологизирането на безумието, като например селфитата в екстремни ситуации, ефектът е по-скоро отрицателен, а дори многото медийни, публични и всякакъв вид кампании за безопасност и призиви за истинска спешна помощ, са с много малко видими резултати. В много случаи това се прави на парче, от грешните хора, организации и в грешната посока”, коментира любителят на екстремни действия.

Иван Кристоф казва, че с помощта на новите и по-достъпни технологии като заснемане от високо с дронове, модерните масови комуникации и подобряването на ефективността им чрез социалните мрежи, България става все по-популярна дестинация.

„Нещата обаче излизат извън контрол, когато не можем да предоставим ефективна спешна помощ по вода, земя и въздух, както на български туристи, така и на чужденците, които привличаме”, казва още Човека Паяк.

Според него това е крайно опасно и е належащо да се вземат спешни мерки за минимизиране на жертвите и последствията. Първо трябва да има максимално сигурна и ефективна бърза помощ навсякъде, включително и на свръх труднодостъпни места, а после да се развива и популяризира дестинацията.

„Затова още в миналия век се фокусирах в уникалността на доброволческото въздушното спасяване навсякъде и на всякакви места, особено в Торонто, най-развития метрополитен град в Канада, където живях и творих. Това бе един научно-технически проект, който сам организирах и финансирах, взимах разрешителни и изпълнявах всички опасни тренировки по вода, земя и въздух, за да максимализирам сигурността и ефективността от въздушно спасяване на супер високите сгради, които се издигаха над любимия ми град и разработвам за родния ми град – София и Родината ми. Винаги съм го правил с уважение и в координация със спасителните служби както в чужбина, така и у нас. Затова за Първия благодарствен ден на спасителя в Торонто, под егидата на единната спасителна служба 911 и съгласно официалните изисквания на “The Guinness Book of World Records” поставих Първата серия от световни рекорди за спускане и изкачване по въже от хеликоптер.

Тъй като въздушното събитие се случи над Езерото Онтарио, за обезпечаването ми по земя и вода наех воден екипаж и втори бордови инженер за свръзка, а Водната Полиция (Marine Unit - Toronto Police) и Бреговата охрана бяха в готовност да отреагират според предвидената опасност”, споделя опита си Иван Кристоф.

По думите му, това се налага, защото архитектите и строителите на супер и мега високи небостъргачи, стават все по амбициозни, като изпреварват световните практики и технически възможности за отреагиране на екстремните височини в градски условия.

„Не че и любителите на приключенските и екстремните спортове не прекаляват, като дори си плащат много пари, замръзнали и ампутирани крайници, а в много случаи и с живота си, без да имат ефективен евакуационен план и такива, които да го изпълнят”, подчертава Иван Кристоф.

Смелият мъж е разработил нова стратегия за подготовка на ново поколение спасители, която представил пред световно доказалите се професионални експерти в сферата на авиацията и спасяването.

„Презентирах концепцията си на най-голямото изложение за безопасност, сигурност и пожарогасене в света – „Интерсек” и най-големите хеликоптерни и авио медицински изложения в Близкият изток и други подобни в света. Тази стратегия и новаторска методология на обучение, ще се представи в България и чужбина през тази година. С контактите ми с Кралското семейство на Дубай, със спасителните служби и партньори от АОЕ, ще може да представим България по нов авангарден начин на Dubai EXPO 2020”, подчертава Иван Кристоф.

Той допълва, че вече е демонстрирал опита си с българските ВВС пред Принцовете на Дубай и Министъра на икономиката на АОЕ по време на изложбата ми ForBulgaria на Дубай Хелишоу в трите му поредни издания през 2010, 2012 и 2014 година. Събитието е под Егидата на Шейх Мохамед Ал Мактум, Премиер-министър на АОЕ и Владетел на Дубай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини