Марсел Рой, главен секретар на Европейската асоциация на публичните банки, пред “Труд news”: Националните насърчителни банки предоставят незаменима подкрепа по време на икономически кризи

Застъпваме се за мерки като повишаване на праговете за държавна помощ

Българската банка за развитие (ББР) отбеляза 25 години от създаването си с международна конференция в София. Ръководители от ЕК, ЕИБ, ЕИФ, директори на насърчителни и експортни банки от 20 европейски държави, както и главните изпълнителни директори на водещи български банки участваха във форума. Сред лекторите на събитието бе и Марсел Рой, главен секретар на Европейската асоциация на публичните банки. Разговаряме с него за ключовата роля на насърчителните банки в периоди на кризи.

- Господин Рой, какви мерки могат да предприемат публичните банки, за да смекчат ефекта от инфлацията върху икономиките на страните-членки на ЕС, особено върху малките и средните предприятия, които най-силно усещат инфлационния натиск?
- В период на висока инфлация и икономическа нестабилност поради войната в Украйна, публичните банки изиграха ключова роля в подкрепа на малките и средни предприятия и на ключови сектори, каквито са енергийно интензивните индустрии, за които повишаването на цените на електроенергията беше изключително болезнено. Тези банки предоставят специфични гаранции и субсидирани заеми в съответствие с рамката на ЕС за държавна помощ в отговор на кризата, което позволи бизнесът да продължи да работи въпреки инфлационната среда.

- Възможна ли е реиндустриализацията на българската икономика чрез Българската банка за развитие?
- Бившите италиански премиери Енрико Лета и Марио Драги подчертаха значението на реиндустриализацията на Европа чрез инвестициите в иновации с висок потенциал, критична инфраструктура, чисти технологии и доставка на основни суровини. Насърчителните банки като ББР играят решаваща роля във финансирането на дългосрочни инфраструктурни проекти, в подкрепа на икономическите и социалните нужди на общините, както и за инвестиции в различни сектори. Предимството на публичните банки е, че могат да се ангажират с дългосрочно финансиране и да действат като стабилна основа за привличане на частни инвеститори. Реиндустриализацията, която те подкрепят, е от съществено значение за икономическото бъдеще на Европа, като неин фокус са малките и средни фирми, устойчивостта и иновациите.

- В несигурната икономическа среда, породена и от глобалните конфликти и енергийните суровини, каква е ролята на публичните банкови институции в поддържането на икономическата устойчивост и растежа?
- Националните насърчителни банки изпълняват ролята на антициклични инвеститори, предоставяйки незаменима подкрепа по време на икономически кризи, в моменти, в които частните инвеститори се оттеглят. Именно те изиграха жизненоважна роля подкрепяйки възстановяването на икономиката на ЕС от световната финансово-икономическа криза, дълговата криза, пандемията от COVID-19 и войната в Украйна. Пред нас са рисковете, свързани с климатa, които са свързани с огромни разходи за икономиката. В Словения например, една трета от националния бюджет или около 8% от БВП на страната е похарчен за справяне с щетите от наводненията. Зеленият преход също е много ресурсоемък. Националните банки за развитие имат водеща роля, особено при финансирането на проекти за адаптиране към промените на климата и подпомагането на бизнеса и общините да се подготвят за тези рискове. Те спомагат за привличането на частни инвеститори чрез споделяне на риска и са ключов емитент на зелени облигации, като подкрепят проекти като възобновяема енергия и енергийна ефективност. А това допринася за една по-устойчива и енергийно независима Европа.

- Как Европейската асоциация на публичните банки помага на своите членове да се адаптират към променящата се регулаторна среда в ЕС?
- Европейската асоциация на публичните банки (ЕАПБ) представлява интересите на своите членове в законодателните процеси на Европейския съюз. Тя гарантира, че новите регулации, предложени от Европейската комисия и приети от Европейския парламент и Съвета, са съвместими с бизнес модела на публичните банки. Това им позволява да продължат да изпълняват мисията си за насърчаване на икономическия растеж и създаването на работни места. ЕАПБ се застъпва за регулаторни промени, например за намаляване на коефициентите на ливъридж и ограничаване на вноските във фондовете за преструктуриране на банките. Освен това тя предоставя на членовете си платформа за обмен на идеи и опит и си сътрудничи успешно с институциите на ЕС за оптимално прилагане на банковите регулации.

- По-значима ли ще е ролята на Асоциацията през следващите години, когато държавите от ЕС трябва да фокусират усилия във възстановяване на конкурентоспособността на икономиките си?
- В доклада на Марио Драги се подчертава централната роля на националните насърчителни банки за възстановяване на конкурентоспособността на европейската икономика. Тази трансформация изисква значително публично финансиране, в което насърчителните банки ще са основен инструмент, който ще спомогне да достигнат средствата до крайните получатели. Знаете, че тези банки успешно управляват както национални, така и европейски програми и фондове (бел. ред: напр. ББР е прилагащ партньор по програмата InvestEU). Сега сме изправени пред предизвикателството за намаляване на административната тежест и опростяване на регламентите на ЕС, особено за малките и средни предприятия. Застъпваме се и за мерки като повишаване на праговете за държавна помощ. Така че - да, очакваме нашите членове да имат все по-съществена роля, а оттам и Асоциацията ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта