Предстоят предизвикателства пред икономиката на еврозоната

Страните от еврозоната отчетоха две поредни тримесечия на спад, а в САЩ нарастват молбите за обезщетения за безработица.

Спадът на БВП в Ирландия е с 4,6 на сто

Очакват слабо възстановяване с 0,2% през следващите тримесечия

Икономиката на еврозоната изпадна в техническа рецесия през първото тримесечие на 2023 г., показват последните данни на европейската статистическа служба Евростат, а наред с това има признаци, че повишаването на лихвените проценти на Европейската централна банка ще попречи на бъдещите перспективи за растеж на региона, пише Филип Бленкинсоп за Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) за 20-те държави от еврозоната е спаднал с 0,1% през първото тримесечие в сравнение с последното тримесечие на миналата година, когато БВП също се е понижил с 0,1%. Две поредни тримесечия на свиване на икономиката се описват като техническа рецесия.

„Вътрешното търсене не е добро“, заявиха анализатори на Oxford Economics в бележка, като добавиха, че публичните разходи през първото тримесечие отбелязаха най-голямото свиване в историята, с изключение на първата вълна от коронавирусни блокади през 2020 г.

„В бъдеще растежът ще остане слаб въпреки спада на цените на енергията на едро, тъй като затягането на паричната политика възпрепятства инвестициите и все още присъстващият инфлационен натиск ограничава потреблението“, заявиха те.

Отделно икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват тримесечният растеж да се възстанови с макар и скромните 0,2% през всяко от оставащите три тримесечия на тази година. Данните на Евростат показват, че БВП на еврозоната е нараснал с 1% през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година, което е по-ниско от първоначалната прогноза за растеж от 1,3%, публикувана на 16 май. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, неотдавна прогнозираха годишно увеличение от 1,2% и нулев растеж за тримесечието.

Преразглеждането на данните се дължи главно на втора оценка на германската статистическа служба, която показва, че най-голямата икономика в еврозоната е била в рецесия в началото на 2023 г. Свиването на икономиката на Ирландия спрямо предходното тримесечие е с 4,6% при предварителна оценка за спад от 2,7%, въпреки че този негатив се дължи на влиянието върху растежа в страната на големите мултинационални компании.

Рецесия се очакваше към края на миналата година, тъй като еврозоната се бореше с високите цени на енергията и храните. Първоначалните оценки предполагаха, че регионът е избегнал това. Но се оказа, че освен в Германия и Ирландия, БВП е намалял на тримесечна база и в Гърция, Литва, Малта и Холандия.

Според данните на Евростат, разходите на домакинствата са намалели с 0,1%, а публичните разходи с 0,3% на тримесечна база. Инвестициите нарастват с 0,1%, а нетната търговия с 0,7%, тъй като вносът намалява.

Растежът на заетостта в еврозоната се ускори в началото на 2023 г., като се повишава до 0,6% през първото тримесечие спрямо 0,3% през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Броят на американците, подали нови молби за обезщетения за безработица, се покачи до най-високото ниво от повече от година-година и половина, пише Ройнтерс. Най-голямо увеличение на молбите за почти две години се дължи на повишенията в Охайо, Минесота и Калифорния.

„Скокът в исковете може да е знак за нарастване на съкращенията, но като се има предвид нестабилността на исковете за обезщетения от седмица на седмица, е твърде рано да се стигне до това заключение“, каза Конрад Де Куадрос, старши икономически съветник в Brean Capital в Ню Йорк. „Трябва да изчакаме допълнително потвърждение, преди да заключим, че съкращенията са се увеличили“, допълва той.

Първоначалните молби за обезщетения за безработица нараснаха с 28 хил. до 261 хил. за седмицата, приключила на 3 юни, най-високото ниво от октомври 2021 г. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 235 хил. молби. Исковете се увеличиха с 2746 в Минесота. Заявленията в Охайо се увеличиха през последните седмици заради съкращенията в производствената, автомобилната, транспортната и складовата промишленост. Сред причините за това е, че производителите на автомобили обикновено затварят заводи през лятото за преоборудване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари