„Спомен от Париж“ за Алекс Манчев на „Оборище 5“

Алекс Манчев бе ярко име в светските среди.

Изложба в памет на един от най-известните фотографи

Организатор на изложбата е пиар експертът Атанас Лазаров

Кадри от бекстейджа на “Paris Fashion week” и топ модели от цял свят

Изложба в памет на Алекс Манчев - един от най-успешните фотографи в България, с редица самостоятелни изложби по целия свят, събира негови близки, приятели и почитатели в столичната галерия “Vivacom Art Hall Oborishte 5”. Манчев, пред чийто обектив са заставали световноизвестни модели като Бела Хадид е и единственият български фотограф специално поканен на седмицата на висшата мода в Париж. Талантливият творец напусна този свят през 2020 година само на 32 години от остра сърдечна недостатъчност и неговата загуба разтърси арт средите у нас. Точно три години след смъртта му, приятелите на Алекс представят пред столичната публика непоказваните му фотографии, които ще могат да се видят на “Оборище 5” от 30 октомври (понеделник) до 4 ноември (събота).

Алекс с най-скъпоплатения топ модел Бела Хадид.

В арт пространството в сърцето на София ще бъдат показани ексклузивни невиждани фотографии на Алекс, направени от бекстейджа на “Paris Fashion week”. Последните уникални снимки на Манчев бяха от колекцията на модния ливански гуру Захир Мурад, близък приятел на диетоложката на звездитте Енджи Касабие. Организатор на изложбата е популярният пиар експерт Атанас Лазаров, носител на наградите “PR на годината 2022” и “PR на годината 2023”, който винаги е бил истински приятел на Алекс и работи с него през годините.

“През пандемичната година, когато дойде неочакваната новина от Сант Петербург за загубата на Алекс Манчев, бях в шок. Всичко за мен спря. Един месец в мен, в мислите ми бе Алекс. Преди това да се случи загубих баща си. Неочаквано, изведнъж... Най ужасното нещо, което може да се случи на човек. Преглъща се трудно. Сега, 3 години по-късно, бих искал да се съберем и почетем не само паметта му, не само таланта му, признат в световен мащаб. Правя тази изложба, защото така го усещах и така исках да го направя”, каза пред “Труд News” Атанас Лазаров. Той разказа, че среща Алекс преди повече от 10 години във Варна. Веднага ги свързва любовта им към руската култура и към модата. По-късно двамата работят заедно за различни събития, които са запечатани от обектива на Алекс. “Спомням си първата Sofia Fashion Week, когато бях официален ПР през 2015-та година. Тогава Алекс бе направил и моден сайт. Помагах с партньорства, с новини, с идеи, с клиенти. Собственият му сайт бе изключителен, стилен и издържан. Няма да забравя и партита, които ние посещавахме. Бяха страхотни времена”, казва още Лазаров. Организирам изложбата “Спомен от Париж”, защото бих искал да покажа кристално чистите кадри от подиума на най-престижния моден форум Fashion Week Paris. За да си спомним за талантливия Алекс Манчев, който остава в сърцата ни, добавя още организаторът на събитието.

С руски корени, но израства във Варна

Известно име в голата арт фотография

Учи в Художествената академия и НБУ

Фотографии на Алекс Манчев

“Аз съм класик, мечтател и на първо място - джентълмен. Съзнанието ми е затворено във времената, в които мъжката дума е била закон, а това, да отвориш вратата на дамата, елементарен навик. Моя сцена е Светът - съвремието, в което има жажда за отминалите времена, жажда за силни емоции и дълбоки мисли”, описа себе си Алекс Манчев пред сайта за култура “Прототип”. Манчев е със смесен произход от майка рускиня и баща българин, но никога не е искал да се развива в Русия. Не пропуска нито едно светско събитие у нас и е винаги пред сцената с апарата си. Започва да снима още преди да е завършил гимназия. Изкарва курсове по фотография в града на своето детство - Варна, а по-късно решава да се премести в София, където завършва Нов български университет като бакалавър по фотография, а след това - и Художествената академия с магистратура по арт фотография. В подкрепа на “Спомен от Париж” застават бизнес дамата Елена Кристиано, Виолета Мачева създател на Magic outdoor Светла Карабаджакова - Taittinger, Цветомира Савова и Диана Курникова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура