Съдиите разплакаха и Вечния град

Вечния град плаче. Подобно на Мюнхен. Съдиите предрешиха финала в Шампионската лига. Там за първи път след 1981 година ще играят „Реал” (Мадрид) и „Ливърпул”.

Заслужаваха ли обаче? В последните четири мача и двата гранда получиха сериозно съдийско рамо. „Реал” се зарадва на помощ срещу „Ювентус” и „Байерн”, а „Ливърпул” – срещу „Манчестър Сити” и „Рома”. Като че ли на горните етажи в Европа имат задължително желание – един измежду „Реал” и „Барселона” да е на финал. А след 6-годишна пауза и Висшата лига да извади представител в големия дуел.

„Очевидно е, че системата за видеосъдии трябва да бъде използвана в Шампионската лига – изригна президентът на „вълците” Джим Палота след победата над „Ливърпул” с 4:2, която не беше достатъчна, а на мушката е словенският арбитър Дамир Скомина. – Просто такива неща не трябва да се случват. Всеки видя, че не ни дадоха две дузпи. Първо вратарят им спъна Един Джеко. После беше подмината игра с ръка в наказателното поле. Знам, че е трудно да се свири. Но не може финалът на Шампионската лига да бъде решаван от съдиите. В 63-ата минута „Ливърпул” трябваше да остане с 10 души. Англичаните са велик клуб и ги поздравявам, но би било гнусна шега, ако УЕФА не въведе ВАР.”

Спортният директор на „Рома” Мончи призова целият италиански футбол да се вдигне и да удари по масата. „В първия мач на „Анфийлд” ни вкараха гол от засада – припомни шефът. – Тук не ни дадоха две дузпи и им спестиха чист червен картон. „Ювентус” страда по същия начин срещу „Реал”. Футболът трябва да е честна игра за феновете.”

Иначе „Рома” и „Ливърпул” показа, че могат да бъдат пример за феърплей извън терена. И двата отбора демонстрираха огромно уважение към английския фен Шон Кокс, който се бори за живота си. Преди първия мач той бе ранен от тифоз на „Рома” и още е в кома. Феновете на „Ливърпул” му посветиха своя химн „Никога няма да сте сами”, а играчите на „Рома” излязоха с фланелки „Форца, Шон”.

На терена шоуто беше от истинска класа. Почивката дойде при 2:1 за „Ливърпул“. Но „Рома“ бе близо до обрат като срещу „Барселона“. Садио Мане вкара първия европейски гол на „Стадио Олимпико” през сезона още в началото. Преди това никой измежду „Челси”, „Атлетико” и „Барселона” не се бе разписал като гост на „Рома”. Последното европопадение във вратата на „вълците” в Рим датираше от август 2016 година – вкара го „Порто”.

Специален ден имаха двама от „Ливърпул”. След като подписа нов петгодишен договор, бразилецът Роберто Фирмино стана първият играч с поне 7 гола и 7 асистенции от цяло десетилетие в Шампионската лига. Съотборникът му Жеоржиньо Вайналдум пък за първи път се разписа при гостуване на „Ливърпул”, след като вече две години е в отбора.

Докато футболистите на Юрген Клоп се бориха със зъби и нокти за финала в Рим, десетки хиляди гледаха на „Анфийлд”. Митичната арена светеше, все едно е приел голям двубой.

Триото на „Ливърпул” Фирмино – Сане – Мохамед Салах постави нов рекорд в Шампионската лига. Вече има общо 29 гола. Досега рекордът бе на тризъбеца на „Реал” Кристиано Роналдо – Гарет Бейл – Карим Бензема, които имаха 28. С един по-малко на трето място остава тройката Лео Меси – Луис Суарес – Неймар от „Барселона”.

Благодарение на атрактивната си игра „Ливърпул” е на първи финал след 2007 година в най-престижния турнир.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят