Студена бира, изпита в горещ ден, може да ви убие, като това не е преувеличение, казва румънският лекар Тудор Чуходару. Ефектите от алкохола, съчетани с тези от ниската температура на напитката, могат да бъдат фатални и това важи за всеки.
Студена бира в жегата може да изглежда като бързо охлаждащо решение, но лекарят Тудор Чуходару предупреждава, че тази комбинация може да стане смъртоносна, пише Monitorul de Neamț .
В контекста на екстремните температури, които се очакват в Румъния и България от над 40 градуса на сянка, специалистът отправя сурово предупреждение към всички, които изберат да консумират алкохол в горещите дни.
Ето медицинските аргументи, представени от известния лекар Тудор Чуходару
Всеки може да бъде засегнат. Не пренебрегвайте тези три опасности. Как студената бира може да бъде смъртоносна в жегата:
1. Загрява ви и влияе върху терморегулацията ви. Първоначалното внезапно охлаждане на тялото е последвано от генериране на топлина и вазодилатация, което води до повишено усещане за топлина и нарушаване на механизмите на терморегулация.
2. Дехидратира ви. Диуретичният ефект прави тялото уязвимо и намалява способността ви да компенсирате ефектите от топлината.
3. Променя способността ви да реагирате на опасност. Зрението, речта, скоростта на реакция, рефлексите и равновесието, както и съзнанието, са засегнати, а промяната на неврологичния статус предразполага към продължително излагане на слънце или високи температури, пише д-р Чуходару на страницата си във "Фейсбук".
Лекарят продължава, като представя шокиращи цифри, свързани с консумацията на алкохол по време на горещата вълна.
Половината от смъртните случаи през лятото са причинени от студена бира
Например, половината от регистрираните през лятото насилствени смъртни случаи всъщност са причинени от студена бира .
Запомнете:
- Алкохолът е причина за 50% от насилствените смъртни случаи при юноши и възрастни през този период.
- Много пациенти, пристигащи в спешното отделение напоследък, отказват да повярват, че две или три бири, понякога повече, могат да имат драматични последици, когато е много горещо.
- Не е за пренебрегване и калорийният прием и приемът на фталати. Светлата бира с концентрация 5% има средно 42 kcal на 100 ml, а кафявата бира със същата концентрация има 37 kcal на 100 ml, а ако е по-силна, 7%, достига 48 kcal. Крайностите са представени от нефилтрирана бира с 52 kcal на 100 ml и безалкохолна бира с 26 kcal. Радлерът се намира калорично между силната кафява бира и светлата бира с 45 kcal на 100 ml.
- Имайте предвид, че светлината и ултравиолетовата радиация разграждат бирата (препоръчително е да се консумира бира, бутилирана в тъмни бутилки, а не в пластмасови контейнери, от които бирата по-лесно извлича канцерогенни фталати).
- Препоръка за правилна хидратация - чаша вода, лимонада, чай или плодови сокове, кисело мляко на всеки 15-20 минути - без да чакате да се появи чувството за жажда.