Храни-отрови провалят лятото

Храни-отрови провалят лятото

Бактериите се размножават най-бързо в месо, птици, мляко, майонеза 

През лятото трябва да сме особено внимателни какво ядем, за да не си причиним хранително отравяне. От бактериите няма спасение – те се размножават най-активно при температури от плюс 5 до 63 градуса, което означава, че дори и продуктите в хладилника не са защитени.

За първенци по заразяване се смятат белтъчните храни - месо, риба и бобови растения. В тях бактериите се развиват много бързо. От всички продукти можем да откроим топ 5 на най-опасните в жегите. Те включват месо, птици, мляко, преработени храни, готови салати с майонеза, както и някои пресни плодове и зеленчуци (горски плодове, листни зеленчуци, домати и гъби). Експерти съветват тези категории продукти да се съхраняват в хладилник или временно да не се купуват изобщо.

Всяка храна може да бъде замърсена на различни етапи от обработката или производството. Ето защо е важно правилно да се следват технологиите за готвене и съхраняване. Вареното месо например трябва да се изяде в рамките на 3-4 дни, при условие, че се държи в хладилник. Ако продуктът вече е развален, той трябва да се изхвърли, тъй като бактериите могат да се разпространят в хладилника.

Рибата се съхранява до 2 дни, яйцата - до 20 дни, маслото - до 10 дни, изварата - до 36 часа, заквасената сметана - до 72 часа, прясното мляко, ако не е пастьоризирано - до 20 часа. По-добре е да не държите супи в хладилника повече от 4 дни, салатите трябва да се изхвърлят след 2 дни.

Най-четени