Храненето, физическата активност и дори някои билки и подправки могат да имат съществено влияние върху кръвното налягане. Според изданието A Very Well Health, някои от тях действат като естествени „лекарства“ за сърцето и кръвоносните съдове.
Босилек
Съдържа антиоксиданта евгенол, който действа като естествен блокер на калциевите канали и може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане.
Чесън
Един от най-богатите източници на сяросъдържащи съединения като алицин, който подпомага отпускането на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. Някои изследвания показват, че екстрактът от чесън може да има ефект, сравним с медикаментите за високо кръвно.
Мащерка
Съдържа розмаринова киселина, която подпомага кръвообращението и отпуска съдовете, а също така може да намалява възпалението. Проучвания върху животни сочат, че тя блокира конвертиращия ензим ангиотензин (АСЕ), което води до значително понижаване на кръвното налягане.
Магданоз
Богат на витамин C и каротеноиди, които действат като антиоксиданти. Те помагат за понижаване на кръвното налягане и на „лошия“ LDL холестерол – рисков фактор за сърдечни заболявания.
Семена от целина
Действа като блокер на калциевите канали и съдържа фибри, които подпомагат здравето на сърцето. Изследвания върху хора показват обещаващи резултати за понижаване на кръвното.
Джинджифил
Може да действа подобно на АСЕ инхибитор и блокер на калциевите канали, стимулира кръвообращението и се използва като натурално средство за контрол на кръвното налягане.
Канела
Проучвания показват, че канелата разширява и отпуска кръвоносните съдове, като понижава кръвното налягане. Редовната ѝ консумация може да подпомогне поддържането на нормални нива, като допълнение към здравословния начин на живот и други лечения.