Преговорите между ЕС и Китай са в опасност

Разговорите се движат със “скоростта на охлюв”, заяви Сабине Веянд, генерален директор за търговия на ЕК

Брюксел се мъчи да осигури сделката вече шест години

Сабине Веянд, генералният директор за търговия на Европейската комисия, предупреди, че плановете за сключване на инвестиционно споразумение с Китай до края на следващата година са в опасност, като заяви, че преговорите се движат със “скоростта на охлюв” и настоя за повече политически ангажимент от страна на Пекин.

Договорът е приоритет за столиците на ЕС, търсещи по-голям достъп до китайския пазар за европейските инвеститори и бизнеси, а също потенциално изпреварване на САЩ, които наскоро постигнаха “първа фаза” на договореност с Пекин относно търговията.

Но във вторник Веянд, заяви, че ангажиментът за ускоряване на преговорите, поет от страна на Китай по-рано тази година не е довел до особен реален напредък.

През април двете страни си обещаха да постигнат “решителен напредък” в преговорите през 2019, проправяйки пътя към “амбициозно цялостно инвестиционно споразумение между ЕС и Китай”, което да бъде сключено догодина.

“До момента още не сме направили и първите крачки”, каза Веянд на събитие, организирано от Центъра за европейска политика в Брюксел, добавяйки, че разговорите “се нуждаят от повече политически ангажимент от страна на Китай”.

Очаква се ЕС и Китай да представят нов кръг оферти по време на преговорите тази седмица, но запознати коментират, че е малко вероятно Пекин да прояви достатъчно щедрост за постигане на пробив.

Брюксел се мъчи да осигури сделката вече шест години и да докаже, че разполага с необходимите лостове в преговорите, за да сключи с Пекин значимо споразумение, способно да защити европейските компании от нелоялна конкуренция. През март Европейската комисия и нейният отговарящ за външната политика дадоха индикация за по-твърд подход към Китай в ключов документ, определящ го като “системен конкурент” в някои области - твърдение, което Пекин отрича.

Коментарът на Веянд за “скоростта на охлюв” при постигането на инвестиционно споразумение бе в рязък контраст с положителната оценка, дадена от външния министър на Китай Ванг Йи по време на събитие на Центъра за европейска политика предния ден.

“Китай и ЕС трябва да бъдат партньори за свободна търговия. Освен за качествено инвестиционно споразумение, трябва да работим и за своевременно стартиране на преговори за споразумение за свободна търговия, или поне за проучвания на този фронт”, каза той.

Според дипломати, преговорите за инвестиционен договор са част от по-широка борба за надмощие преди срещата на върха ЕС-Китай, планирана за септември в Лайпциг, когато Германия ще поеме шестмесечното ротационно председателство на Евросъюза. Надеждите на Берлин са на срещата да присъства по-скоро китайският президент Си Дзинпин, отколкото премиерът на страната Ли Къцян.

Китай и ЕС се борят с нарастващото напрежение в отношенията си в момент, когато и двете страни са под натиск от САЩ в области, вариращи от търговията до ядрената сделка с Иран.

“Всеки обективен наблюдател ще забележи, че сътрудничеството между Китай и ЕС значително превишава конкуренцията, а областите на консенсус далеч надхвърлят различията. Ние сме партньори, а не съперници”, каза Ванг Йи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Джим Брънсден, Майкъл Пийл и Алън Бийти

Този уебсайт използва "бисквитки"