Пълно разследване на пандемията от COVID-19

Нищят появата й, реакцията на СЗО и по света

Целта обаче не била да се търси вина

Предупреждения за втора смъртоносна вълна

Пандемията от COVID-19 ще бъде подложена на пълно разследване, чиято цел е да установи как се е зародила, доколко адекватни са били действията на Световната здравна организация (СЗО) и на останалите действащи международни лица. Това стана ясно днес, в първия ден на годишната конференция на СЗО в Женева, която тази година е изцяло посветена на кризата с COVID-19.

Искането за установяване на произхода на пандемията, както и за отговора на нея от страна на СЗО бе повдигнато в навечерието на започналия форум.

ЕС и 110 държави по света подкрепиха чернова на резолюция, в която се призовава за независимо разследване на произхода на COVID-19. От ЕК посочиха обаче, че целта на това разследване не е да се посочи виновник.

Това уточнение идва на фона на обвиненията срещу Китай, че е укрил информация за разпространението на коронавируса и е опитал да повлияе на СЗО. Заради тези подозрения САЩ, които са най-големият донор в бюджета на световната организация, спряха финансирането й.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус съобщи, че ще инициира проверка на начина, по който оглавяваната от него организация е реагирала на пандемията.
Решението за стартиране на разследване трябва да бъде взето утре, във втория ден от конференцията на СЗО.

Междувременно ръководителят на европейския регион на СЗО Ханс Клюге предупреди за опасност от втора, по-смъртоносна вълна на пандемията в Европа през зимата и разкритикува разхлабването на мерките в редица евродържави.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"