“Cloathed in musicke”: рецитал на Калина Томова – сопран, Явор Генов – лютня

Един необичаен концерт (на ренесансов английски език) ще прозвучи в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. Програмата е премиерна за България и ще се реализира от Калина Томова – сопран, и Явор Генов – лютня, на концерта им на 26 юни (неделя) от 19 ч. в Българския културен център в София (ул. „Веслец“ 13). Английски песни от началото на XVII век по стихове на поета и композитор Томас Кемпиън предлагат двамата млади изпълнители, като по време на концерта публиката ще има шанс да сравни музикалните версии на едни и същи стихове на Кемпиън с тези на други негови съвременници. Текстове на песните на български език са в превод на Ивон Фостър и ще бъдат раздадени на публиката.
Сред авторите, с които столичната публика ще може да се запознае, са Алфонсо Ферабоско, Франсис Пилкингтън, Уилям Коркайн и Робърт Джоунс, както и инструментални произведения за лютня от Филип Росетър и Робърт Джонсън. 
Фестивалът „Софийски музикални седмици“ продължава до 2 юли. Той е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г. и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“, НДК, Софийска филхармония, Български културен център и др.

Калина Томова е завършила Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ с класическо пеене в класа на проф. Маргарита Баснарова и музикознание при проф. Весела Бояджиева. Учила е пеене и при Ема Къркби и Галя Йончева. Носител е на Втора награда от Националния конкурс „Светослав Обретенов“ (2018) и Първа награда от Първи академичен песенен конкурс (2019). От 2021 г. е докторант по ранна музика в Института за изследване на изкуствата, БАН.

Явор Генов е лютнист и басо-континуо изпълнител. Издава три соло диска за холандския лейбъл Brilliant Classics – “Orpheus Anglorum” (2018), “Zamboni – lute music” (2014) и “Kapsberger – Libro primo di lauto” (2013), които получават висока оценка от международната критика. Свири с музиканти като Ема Къркби, Нуриа Риал, Андрю Лоуранс-Кинг, Ларс Улрик Мортенсен, Теодор Курентзис. Като басо-континуо музикант участва в съставите на ансамбли и оркестри като EUBO, Cordevento, MusicAeterna, Valetta International Baroque Ensemble, с които концертира на някои от най-значимите концертни подиуми и фестивали в Европа. Явор учи лютневи инструменти и басо-континуо при Якоб Линдберг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства