Данъчен консулт на "Труд news": Кога човек със свободна професия си връща ДДС при покупка на апартамент

Много хора със свободна професия купуват апартамент, който освен за жилище използват и за офис. Затова в рубриката на “Труд news” “Данъчна консултация” представяме позицията на НАП за това какъв е редът за ползване на данъчен кредит по ДДС в тези случаи. Допълнително разглеждаме ползването на данъчен кредит при продажба на право на строеж.

I Данъчен кредит при покупка на жилище

Човек упражнява свободна професия и не е регистриран по реда на Закона за ДДС. Възнамерява да купи жилище, което ще използва и за офис. Покупката ще бъде финансирана с банков кредит. Поставен е следният въпрос: Има ли право на приспадане на данъчен кредит за начисления данък върху добавената стойност (ДДС) при покупката на жилището?

Правилата за възникване на правото на приспадане на данъчен кредит и условията за неговото упражняване са регламентирани в Глава седма от ЗДДС. Според чл.68, ал.1 от ЗДДС данъчен кредит е сумата на данъка, която регистрирано лице има право да приспадне от данъчните си задължения по закона.

На основание чл.69, ал.1, т.1 от ЗДДС регистрираното по ДДС лице има право да приспадне начисления данък за стоките или услугите, които доставчикът - регистрирано по този закон лице, му е доставил или предстои да му достави, когато стоките и услугите се използват или ще се използват за целите на извършваните от него облагаеми доставки. Тоест право на приспадане на данъчен кредит може да възникне само доколкото стоките или услугите, за които е начислен ДДС по доставката към данъчно задължено лице, се използват или ще се използват за целите на извършваните от него облагаеми доставки, за които същото следва да начислява ДДС като регистрирано по реда на ЗДДС лице. Това е така, тъй като правото на приспадане на данъчен кредит е елемент от механизма на общата система на ДДС, въведен с Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 г. относно общата система на ДДС (Директивата за ДДС), разпоредбите на която са транспонирани в ЗДДС.

Съгласно същността и логиката на системата, въведена от Директивата за ДДС, начисленият данък върху добавената стойност за получени доставки на стоки или услуги, използвани от данъчно задълженото лице за последващи облагаеми доставки, може да се приспадне. Доколкото е предвиден праг на облагаемия оборот, под който данъчно задължените лица, които извършват облагаема икономическа дейност, са освободени от задължението за начисляване на ДДС за извършените от тях облагаеми доставки на стоки и услуги, то за същите лица не възниква и право на приспадане на данъчен кредит за начисления данък върху добавената стойност по получените доставки на стоки и услуги, използвани за извършване на тези освободени от облагане доставки под прага.

От изложеното следва, че до датата на регистрацията му по реда на Глава девета от ЗДДС, озаглавена “Регистрация”, нерегистрирано по реда на ЗДДС данъчно задължено лице не може да приспада начисления му данък върху добавената стойност за получени стоки и услуги по облагаема доставка.

Регистрацията по ЗДДС е задължителна (при наличие на съответните основания) или по избор - доброволна. Характерно за доброволната регистрация е, че предоставя на данъчно задълженото лице възможността да се регистрира по реда на закона без наличието на основания за задължителна регистрация. Тази възможност е предоставена с чл.100, ал.1 от ЗДДС. Въз основа на изложеното в запитването може да се предположи, че човекът със свободна професия удовлетворява критериите на чл.3, ал.1 от ЗДДС и има статут на данъчно задължено лице. В случай че това е така, то той има право да се регистрира по реда на чл.100, ал.1 от закона. След регистрацията по реда на ЗДДС ще възникне задължение да третира осъществяваните облагаеми доставки по общия ред на закона и ще възникне право на приспадане на данъчен кредит за данъка, начисляван при получени облагаеми доставки, използвани за целите на извършваните облагаеми доставки. В случай че имотът, придобит преди датата на регистрация по закона, е наличен към датата на регистрацията по реда на ЗДДС, съгласно чл.74 от ЗДДС и при наличието на посочените в текста на посочената разпоредба предпоставки, ще възникне право на приспадане на данъчен кредит. Доколкото възнамерява да ползва придобития имот както за лични нужди, така и за независимата си икономическа дейност, и в двете хипотези ще има право на приспадане на данъчен кредит само за частта от начисления ДДС, съответстваща на използването на имота за независима икономическа дейност, по правилата и в съотношението, регламентирани в чл.71a от ЗДДС.

II Данъчен кредит за право на строеж

В рамките на един месец фирма купува терен от търговско дружество и след това продава правото на строеж на друга фирма. Поставени са следните въпроси:

1. Възниква ли право на данъчен кредит за дружеството, след като в рамките на един данъчен период са сключени двете сделки?

2. Налице ли е неправомерно ползван данъчен кредит от дружество и на какво основание?

Съгласно чл.45, ал.1 от ЗДДС освободена доставка е прехвърлянето на правото на собственост върху земя, учредяването или прехвърлянето на ограничени вещни права върху земя, както и отдаването є под наем или аренда. Ограничените вещни права по смисъла на тази разпоредба са право на строеж, право на ползване и право на преминаване или друг сервитут, т. е., прехвърлянето на ограничено вещно право на строеж е освободена доставка на основание цитираната разпоредба.

С разпоредбата на чл.45, ал.2 от ЗДДС се стеснява обхватът на освобождаването по отношение на учредяването или прехвърлянето на правото на строеж на сгради, като същото е освободена доставка само до момента на издаването на разрешение за строеж на сградата.

Следва да се има предвид, че на основание чл.45, ал.7 от ЗДДС, в случаите на доставка по чл.45, ал.1 от ЗДДС, доставчикът може да избере доставката да бъде облагаема.

При учредяване или прехвърляне на право на строеж на сграда, по отношение на която има вече издадено разрешение за строеж, по силата на чл.45, ал.2 от ЗДДС е налице облагаема доставка.

По смисъла на чл.68, ал.1, т. 1 и 2 от закона, данъчен кредит е сумата на данъка, която регистрирано лице има право да приспадне от данъчните си задължения по този закон за получени от него стоки или услуги по облагаема доставка, както и извършено от него плащане, преди да е възникнало данъчното събитие за облагаема доставка.

Правото на приспадане на данъчен кредит възниква, когато подлежащия на приспадане данък стане изискуем (чл.68, ал.2).
Правото на приспадане на данъчен кредит по реда на ЗДДС възниква и се упражнява по общите правила на чл.69, при ограниченията на чл.70, и при условията на чл.71 от закона.

Според регламентираните в чл.69 от закона общи условия за приспадане на данъчен кредит, регистрирано по ЗДДС лице има право да приспадне начисления му данък за получени стоки и/или услуги, когато използва тези стоки и услуги за извършване облагаеми доставки.

Видно от цитирания законов текст, за да е налице право на данъчен кредит за начисления данък за получени стоки и услуги, законът поставя условие получателят по доставката да извършва с тях облагаеми доставки в качеството си на регистрирано лице. Когато стоките и услугите са предназначени за извършване на освободени доставки по глава четвърта от закона в т. ч. за доставка по чл.45, ал.1, за лицето не възниква право на приспадане на данъчен кредит, на основание чл.70, ал.1, т.1 от ЗДДС.

Димитрина Захаринова е управляващ съдружник в одиторско дружество “Захаринова Нексиа” ООД (www.ZaharinovaNexia.com). Дружеството е част от 9-ата в света международна одиторска мрежа Nexia international. Преподавател е във Висшето училище за застраховане и финанси в гр. София. Била е Директор на Националната агенция за приходите град София, съветник в ДАНС, както и директор на дирекция в Агенцията за държавна финансова инспекция. Регистриран одитор и данъчен консултант. Има двама сина, внук и две внучки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Данъчен консулт