Магомед Рамазанов - Боецът от Дагестан

Третият златен олимпийски медал на България дойде благодарение на човек, който е минал през ада на Ковид 19, тежките контузии и огромни разочарования. Дагестанецът Магомед Рамазанов беше като валяк на олимпийския тепих в Париж. На финала не даде никакъв шанс на един от героите в борбата - иранеца Хасан Яздани Чарати. Победи го със 7:1 и развя гордо българското знаме.

Трябваше да спечеля първо схватката със себе си - каза Рамазанов след финала. - Мислех за своите неудачи в миналото. Исках тази олимпийска титла. Събрах се и я взех!

Животът на родения в село Октябърское в република Дагестан е всичко друго, но не цветя и рози. България иска да привлече бореца още през 2019 година, когато беше част от руския национален отбор. Треньорът на “Сборная” Елбрус Тасеев първо му даде разрешение да участва на българския шампионат. В последния момент по неясни и до днес причини промени решението си. Рамазанов носи екипа на Русия на големия турнир “Иван Яригин”. Тогава на негово място у нас пристигна брат му - Рамазан Рамазанов. В интерес на истината представянето му за България не е лошо. Спечели един сребърен и два бронзови медала от европейско първенство, има и трето място на световно.

През това време Могамед се бори за Русия на европейското през 2020 година. Спечели второ място в категория до 79 килограма, която обаче не е олимпийска. А успехът е свързан с една от най-големите трагедии в живота на бореца. Баща му става жертва на световната пандемия от Ковид 19. В края на живота му Могамед му казва: “Татко, за теб ще спечеля олимпийската титла!” Физическата и менталната сила на бореца успя да му помогне да изпълни обещанието.

Годините до титлата са изцяло “трънлив път”. След второто място в Рим борецът минава в категория до 86 килограма, която е олимпийска. В нея три пъти стана трети на първенството на Русия. В страната на Александър Карелин борбата е на огромна почит и е изключително трудно да си титуляр. Конкуренцията е убийствена. Това е причината Рамазанов да погледне навън. Първата покана идва от Румъния. В продължение на три години обаче така и не му извадиха паспорт. Магомед не можеше да се състезава и почти се беше отказал от спорта. В последния възможен момент Рамазанов се свърза с Мирослав Колев. Известният у нас в борбата се зае с мисията да помогне. Времето напредваше, а олимпиадата чукаше на вратата. Имаше само половин година за издаване на български документи, което е дълъг и сложен процес. Ако паспортът не бе излязъл до декември, когато затваря трансферният прозорец на световната централа UWW, то Рамазанов щеше да гледа Париж 2024 по телевизията и вероятно вече щеше да е сменил пътя в живота си.

С герба на България на гърдите си Рамазанов се прероди. Стана шампион на България, после спечели силен ранкинг турнир в Загреб. И когато изглеждаше най-силен, адът отново се стовари с всичките си девет кръга върху него. Точно преди европейското първенство през февруари Магомед закъса с връзки на глезена. Кракът му беше толкова надут, че не можеше да се обуе. Подготовка реално нямаше, но Рамазанов стисна зъби и участва. Спечели две срещи, но на четвъртфинала загуби. Още веднъж в живота си видя черна думка в борцовото си бъдеще. Идваше олимпийска квалификация в Баку, а здравето му не позволяваше да участва. В един наистина последен шанс Рамазанов се записа за световната квалификация в Истанбул. Край Босфора, събрал в юмрука всичките си демони, Магомед взе заветната олимпийска виза.

Първата част от подготовката за Париж премина в Кавказ, където заложи на функционалното си състояние. След това отиде в Махачкала и накрая в Осетия. Тялото му ставаше все по-силно, а увереността растеше с минути. Пет дни преди заминаването за Париж борецът изкара във Велико Търново.

“Могамед е много добродушен човек с благ характер - разказва Мирослав Колев. - Да не си три години на тепиха е страшно много време. Дърпа те назад в подготовката, губиш усета. Това момче обаче е уникално и всички го видяхме на олимпиадата.”
След като приключи еуфорията около златния медал, Рамазанов ще се прибере в руския град Астрахан, където живее с жена си и двете им деца. Плановете на Могамед са да изкара още един олимпийски цикъл. А най-близките да спечели световна и европейска титла за втората си родина България.

 

Изключително трудолюбив, много отговорен

Изключително трудолюбив състезател, затова изглежда сякаш на тепиха му е лесно. Много отговорен. От самото началото си казвахме, че той може да вземе златен медал. Беше в прекрасна форма, след контузиите преди европейското, сега беше сто процента готов. И много го искаше. От 1996 г. нямахме олимпийска титла, това са много години. През цялото време вярвах на момчетата, че ще дойде и нашият ден и той дойде. Господ беше с нас.

Валентин Ангелов, старши-треньор на националния отбор по свободна борба

 

Поздрави, ще пием кафе

Остава само да пием кафе. Поздрави за олимпийския шампион! Световните шампиони един ден стават бивши, но олимпийски - това е нещо друго.

Хабиб Нурмагомедов, ММА легенда

 

Достойно момче, показа дух

Магомед е достойно момче. Беше в неолимпийска категория, а и възрастта му напредна. В други категории отначало не му потръгна и поиска да му дадем шанс да опита другаде. Подзравявам го от цялата си душа! Всички, които разбират от борба, на финала залагаха сто към едно за иранеца. Но Рамазанов показа дух и заслужено спечели олимпийско злато. Той показа руски и кавказки дух, това е наша обща победа.

Михаил Мамиашливи, президент на Руската федерация по борба

Благодаря на България, че повярва в мен

Подобно и на Семен Новиков в свободния стил, основният проблем на Магомед Рамазанов преди да дойде в България бе липсата на шанс за изява. Свободната борба е националният спорт в Дагестан и цял Кавказ, а количеството класни състезатели е толкова голямо, че има за повечето националния отбори в Европа.

“Искам да кажа на всички българи, че благодаря за тази възможност, довериха ми се, дадоха ми гражданство, това е борцова страна и аз се чувствам добре. Много се радвам за цялата подкрепа - заяви шампионът след победния финал в Париж. - Чувствам се страхотно в националния отбор. Фокусирам се върху това, че се боря. Получих страшно много съобщения след победата, треньорът ми плачеше на трибуните и той също е много щастлив, заслугата е негова.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети