Марин Льо Пен: Ще попреча на Франция да стане „съвоюваща страна“ в конфликта между Украйна и Русия

Снимка: Стопкадър CNN

Тя разкритикува футболната звезда Мбапе 

„Ако Еманюел Макрон иска да изпрати войски в Украйна и министър-председателят е против, тогава няма да има изпращане на войски в Украйна. Премиерът има последната дума." 

Това заяви в специално интервю за CNN Марин Льо Пен - лидер на френската крайнодясна партия "Национален фронт" (RN). Тя също така обеща, че ако премиерът на Франция е от нейната партия, то той ще попречи на Киев да използва доставените от Париж оръжия с голям обсег, за да нанесе удари в Русия.

Марин Льо Пен се представи като уверена, борбена фигура, на дни от може би най-голямата политическа победа в кариерата си.

Проучванията сочат, че "Националният фронт" ще държи най-големия дял от 577-те места в Националното събрание.  Потенциално обаче той няма да постигне абсолютно мнозинство, но Макрон вероятно ще им предложи шанса да изберат следващия министър-председател на страната. Младият последовател на Льо Пен и партиен лидер Джордан Бардела по-рано каза, че ще приеме премиерския пост само ако партията му спечели с достатъчно голяма разлика.

Дори и без министър-председател на RN, всяко законодателно действие във френския парламент ще трябва да се движи около крайнодесен център на тежестта. А ако има премиер на RN, това ще създаде напрегнато „съжителство“ с центристкото президентство на Макрон, особено по отношение на централни политики като подкрепата на Франция за войната на Украйна срещу Русия.

Освен блокиране на потенциално разполагане на войски в Украйна – оспорвано от Макрон като начин за повишаване на ефективността на военните инструктори – Льо Пен каза пред CNN, че разрешението на Киев да използва доставени от Франция ракети с голям обсег в Русия също ще бъде отменено.

Льо Пен каза, че нейната единствена „червена линия“ за Украйна е да попречи на Франция да стане „съвоюваща страна“ в конфликта чрез използването на френски ракети с голям обсег срещу цели на руска земя. Повечето западни лидери в момента не смятат, че подобни доставки представляват съвместна война с Украйна.

Говорейки от седалището на партията си в Париж, Льо Пен разкритикува френската футболна звезда Мбапе, който направи многократни коментари през последните седмици, нападащи крайната десница.

„Има спешен случай. Не можем да оставим страната си в ръцете на тези хора“, каза Мбапе в четвъртък след силното представяне на "Националния фронт" на първия кръг. „Наистина е спешно. Мисля, че видяхме резултатите, те са катастрофални.”

Льо Пен отхвърли коментарите му, като го нарече "непредставителен".

„На французите им е писнало да им се изнасят лекции и съвети как да гласуват“, каза Льо Пен пред CNN.

„Мбапе не представлява французите с имиграционен произход, защото има много повече от тях, живеещи на минимална заплата, които не могат да си позволят жилище и не могат да си позволят отопление, отколкото хора като господин Мбапе“, каза тя.

Ако "Националният фронт" спечели достатъчно голяма победа на изборите в неделя, Льо Пен може да очаква да види своя лоялен лейтенант Бардела, назначен като министър-председател на Франция. Тя безспорно ще е успяла да вкара партията си в политическия мейнстрийм.

След като спечели близо една трета от френските гласове, подадени на изборите за Европейски парламент през май, Льо Пен отказа да бъде етикетирана като „крайнодесен“ политик, което според нея носи стигма. Запитана дали е крайнодясна, тя дори отговори: "Шегувате се, нали?" 

„Не отговаря на това, което сме. И изобщо не на това, което е крайната десница в Съединените щати“, твърди тя.

Понастоящем партията на Льо Пен подкрепя прекратяването на автоматичното право на гражданство за хора, родени от родители чужденци във Франция, и силното ограничаване на гражданството чрез натурализация. Освен това партията предлага ограничаване на правата на чужденците за достъп до някои социални услуги, включително жилища, като преференциален достъп се дава на френските граждани.

Льо Пен отхвърли обвиненията в расизъм срещу някои от стотиците кандидати, които нейната партия издигна за изборите.

„Мисля, че във всяко политическо движение може да има това, което наричаме „черна овца“, каза тя.

Един от кандидатите, Флоран дьо Керсосон, публикува отново промоционална снимка, показваща дете от смесена раса като „фалшив Бретан“, друг, Даниел Гренон, каза, че северноафриканците нямат място на „високите постове“ във Франция по време на записан местен дебат, според Партньор на CNN BFMTV. Гренон твърди, че това е „погрешен“ цитат.

„Не оспорвам съществуването на тези коментари“, каза Льо Пен, имайки предвид обвиненията, отправени срещу нейните кандидати. Тя обеща жалбите да бъдат разгледани вътрешно от комисията по конфликтите на партията, но отказа такива кандидати да бъдат отстранени незабавно от гласуването. „Това не е моето виждане за справедливост“, каза тя.

Съжителството с твърдо проевропейския Еманюел Макрон ще има своите усложнения за силно антибрюкселският "Национален фронт".

На първо място в списъка с чувствителни въпроси вероятно ще бъде външната политика, където Льо Пен и Макрон рядко се срещат очи в очи. Едно крайнодясно правителство обаче би било добре дошла новина за руския президент Владимир Путин.

В миналото Льо Пен се похвали с възхищението си от Путин и отказа да осъди незаконното анексиране на Крим от Путин през 2014 г. и дори взе огромен заем от руска банка. Мнозина имаха подобни подозрения преди избирането на италианския министър-председател на твърдо десния културен воин Джорджия Мелони през 2022 г. Но на поста тя се оказа отборен играч в подкрепата на Европа за Киев. 

Все още такива изгледи за Льо Пен няма.

В сряда руското външно министерство публикува снимка на Льо Пен в X, заявявайки, че френските гласоподаватели търсят „откъсване от диктата на Вашингтон и Брюксел“.

Притиснат от уместността на поста, отговорът на Льо Пен може да сочи, че тя следва твърдото рамо на Мелони към Москва.

„Това е форма на намеса и в този смисъл го намирам за неприемливо“, каза Льо Пен за поста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа