Проф. Николай Овчаров пред евродепутати в Страсбург: Тече възродителен процес срещу българите в РСМ

Българските учени бяха на срещи в Европарламента цял ден.

Наши учени представиха аргументи в защита на историята и езика ни

Занесоха 200 книги, издадени от БАН за езика и историята

В Република Северна Македония се извършва своеобразен възродителен процес спрямо българите там в последните десетилетия. Тази теза е застъпил проф. Николай Овчаров по време на разговорите на българската делегация учени в Европарламента днес.

Заедно с него в Страсбург бяха и проф. Пламен Павлов, проф. Ана Кочева и доц. Спас Ташев като част от Националния кръг “За Македония”. В края на миналата седмица те представиха в София меморандум от над 19 изтъкнати български учени, интелектуалци, журналисти до всички страни в ЕС, който съдържа научните аргументи, които обосновават българската позиция във връзка с наложеното вето на РСМ. Обяснено е точно защо не сме съгласни с кражбата на история и език.

“Ако ние, българите, днес признаем неправомерните искания на РСМ, какво ще кажем на нашите деца. Нали по този начин ще ги лишим от историята на техния народ, записана не само от български, но и от византийски, старофренски, старонемски, староруски и други хронисти. А и вие самите, наистина ли искате да приемете безусловно в нашия велик съюз да влезе страна, изградила миналото си чрез кражба и фалшифициране на историята? Убедени сме, че това не може да бъде истина! Защото противоречи на философията на самия Европейски съюз, създаден с Маастрихтския договор от 1992 г. Ние, българите, вярваме в неговите ценности и ще ги отстояваме докрай!”, гласи част от документа, написан от кръга “За Македония”.

Именно на меморандума стъпиха и срещите в Страсбург днес, но нашите учени са засегнали и още теми. Изложението им е било внимателно изслушано и добре прието по време на дискусиите.

Първият кръг разговори бе с групата “Западни Балкани” на Европейските консерватори и реформисти. “В залата присъстваха 8 наши евродепутати, както и 10 техни колеги от други страни-членки на ЕС, но имаше и 300 гледания онлайн на евродепутати, които не бяха в залата, но видяха и чуха какво говорим”, уточни проф. Овчаров.

“Проф. Ана Кочева изнесе основната презентация, изключително аргументирано, не само за езика, разбира се, макар тя да е специалист, но и по всички въпроси, свързани с историята. Аз наблегнах в моето изказване на възродителния процес спрямо българите в РСМ. Доц. Спас Ташев говори много важни неща за правата на човека до днес и за фалшификациите, които са правени и при последното преброяване в РСМ, и преди това. Проф. Пламен Павлов също конкретизира въпросите от историческото познание”, разказаха проф. Овчаров.

Следобед в програмата бяха още срещи с българските представители в Европейския парламент и участие в заседания на ЕП.
Нашата делегация е занесла в Страсбург около 200 книги - издания на БАН, за езика и за македонската идентичност.

Инцидентът в Битоля

Задържаха певец за палежа на културния център 

Македонските медии говорят за 34-годишен мъж

Културният центъра “Иван Михайлов” в Битоля горя в нощта срещу неделя.

Случаят с пожара в центъра “Иван Михайлов” в Битоля е разрешен, имаме задържано лице, което е направило самопризнания. Това съобщи в официалния си профил във фейсбук министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски. Според македонските медии зад инициалите на задържания подпалвач се крие 34-годишният певец Ламбе Алабаковски, който наскоро се върнал със семейството си от САЩ.

“Работеше се денонощно по издирването на извършителя и като се взеха предвид всички доказателства днес съдът разреши претърсването на две места, използвани от задържания Л. А. на 34 години. При извършените обиски бяха открити и иззети предмети, съотносими към делото. Мъжът остава в ареста”, обяснява в поста си Спасовски.

Българският културен център в Битоля горя в нощта срещу неделя. На място са изпратени екипи на пожарната, които са погасили пламналата входна врата на имота. Поради ранния час в сградата не е имало хора, огънят не е стигнал до вътрешността ѝ.

Двустранно споразумение би допринесло за отношенията

Среща София-Скопие в Париж предлага Макрон

Френският президент е провел телефонни разговори с Румен Радев и с Димитър Ковачевски

Френският президент Еманюел Макрон предлага да е домакин на двустранна среща между България и РС Маке­дония.

Представители на правителствата на България и РС Македония да се срещнат в Париж, за да сключат двустранно споразумение. Това предлага френският президент Еманюел Макрон, който е изразил готовност да събере двете страни “в подходящ момент”.

Това би позволило да започнат преговори за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз.

От Елисейския дворец съобщават, че Макрон е провел в понеделник телефонни разговори с българския президент Румен Радев и с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски. Френският президент е изразил своята пълна подкрепа за споразумение между двете страни, което би допринесло за добросъседските отношения и би конкретизирало европейската перспектива на РСМ.

От президентската институция изпратиха позиция за проведения разговор с Макрон. Българският държавен глава е изразил очакването на страната ни за конкретни резултати от РСМ в изпълнението на Копенхагенските критерии за членство, които да придвижат напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка, посочват от “Дондуков” 2.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България