Украйна иска разрешение от Запада за ракетни удари по Москва и Санкт Петербург, пише The Guardian

Украйна иска разрешение от Великобритания да използва ракети с голям обсег на действие Storm Shadow, за да удари цели дълбоко в руска територия, тъй като това може да принуди Москва да преговаря за прекратяване на военните действия. Това пише The Guardian, позовавайки се на високопоставени украински служители. 

Един от източниците отбелязал, че Русия ще преговаря само ако разбере, че Украйна е способна „да заплаши Москва и Санкт Петербург“. В Киев предполагат, че използването на англо-френските оръжия в „демонстрационни атаки“ ще покаже на Кремъл, че военни обекти близо до самата руска столица могат да бъдат уязвими.

В същото време говорителите признават, че подобна стратегия е много рискована и засега няма подкрепата на САЩ. 

На 12 август украинският президент Владимир Зеленски на фона на настъплението на украинските въоръжени сили в района на Курск нареди да се получи разрешение от Запада за използване на оръжия с голям обсег за нанасяне на удари по руска територия. В същия ден The Telegraph, позовавайки се на представител на кабинета на британския министър-председател, съобщи, че Киев не е получил разрешение от Лондон да използва ракети Storm Shadow по време на нахлуването в руския регион. „Осигуряваме военна помощ, за да подкрепим ясното право на Украйна на самоотбрана. Ние недвусмислено заявихме, че оборудването, предоставено от Обединеното кралство, е предназначено за отбраната на Украйна“, обясни събеседникът на изданието.

Решението за използване на Storm Shadow зависи не само от британското правителство, но и от Франция, тъй като тези ракети са съвместна разработка на двете страни, уточнява The Telegraph. 

Украинската страна също поиска от Вашингтон да разреши използването на ракети ATACMS по време на офанзивата в района на Курск, но Киев все още не е получил положителен отговор на това искане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия