“Арсенал“ на Венгер свърши

Все още „Арсенал“ на Арсен Венгер съществува. Официално. Най-малкото до края на сезона. Но живот вече няма. Отиде си. Всичко приключи. Всеки, който е гледал мача „Арсенал“ - „Манчестър Сити“ (0:3), ще го признае.

Хенрик Мхитарян и Пиер-Емерик Обамеянг бяха скъпи зимни трансфери. Но няма план за тях. Дойдоха, защото нямаше други. Години наред Венгер и „Арсенал“ бяха символ на красив футбол, дори когато не е печеливш. Но всяка империя има своя възход и падение. Време е на „Емирейтс“ с почести да погребат династията на Венгер, продължила 22 години, и да дадат старт на новото начало.

Още миналия сезон агонията трябваше да свърши. Макар и с чуждестранни собственици „Арсенал“ прояви прочутата британска твърдоглавост и награди французина с нов договор. Беше прекалено късно и прекалено безсмислено. Венгер не е човекът, който ще свърши работата на птицата Феникс.

Голяма ирония е! Венгер е човекът, който заслужава всичките похвали за модерния „Арсенал“. Новият стадион, митът за „недосегаемите“, Тиери Анри, трофеите. Най-добрият треньор в ерата на Висшата лига след сър Алекс Фъргюсън. Дори го задмина по мачове. Перверзно е. Венгер ще „обере пешкира“ за падението на империята си. Но нали такава е съдбата и на Александър Велики?

Тъжно бе да се гледат полупразните трибуни на „Емирейтс“ в мач, в който отборът трябва да се хване като удавник за сламка в битката за Шампионска лига. В момента „Арсенал“ се е превърнал в борса на смеха. Феновете на гостите пеят песни как Венгер трябва да остане завинаги. Няма кой да им отговори. Французинът със сигурност не заслужава това. „Манчестър Сити“ на Пеп Гуардиола показва стандартите, които се изискват от един голям отбор. Вярно е – петролните милиони от Абу Даби правят разликата, но тя не е чак толкова голяма. За четири дни „Сити“ два пъти разгроми „Арсенал“ с по 3:0. Качеството, с което „гражданите“ вкарваха, показва колко голяма е липсата на класа при „артилеристите“.

Заветната Шампионска лига. „Арсенал“ има шанс да я стигне, печелейки Лига Европа. Както „Манчестър Юнайтед“. Разликата е, че Жозе Моуриньо имаше план. Загърби Висшата лига и хвърли всичко в турнира, който не обича. А кой може да очаква, че „Арсенал“ ще отстрани „Милан“, след като падна дори от „Йостерсундс“?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят