Джулая - море от любов и бира

Къде, кога и как посрещаме първото юлско слънце по Черноморието

Празникът се отбелязва от 1986 г. насам

Посрещането на първия слънчев изгрев за месец юли край морето под звуците на песента July Morning на Uriah Heep се превърна в традиция през последните три десетилетия у нас.

Джулая, както наричат честването, е уникален за България и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Uriah Heep. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало с надежда за по-добро бъдеще.

Началото било сложено във Варна през лятото на 1986 година. Тяната (Стоян Георгиев), млад хипар тогава, легенда днес, дал идеята. Хипи фолклорът разказва, че докато бил в казармата, му се паднало да стои на пост именно в нощта на 30 юни срещу 1 юли. Тогава си обещал, че ще направи така, че повече никой да не посреща този изгрев сам.

Вечерта се събрали на една поляна в Морската градина близо до Първо районно, която и до днес се нарича Джулайската полянка. Били не повече от 10-12 души, все варненци. От следващата година вече се събират на вълнолома до морския фар. Носят китари и касетофон на батерии, за да си пуснат на сутринта July Morning.

26-1По онова време Джулая е място за срещи на хора с еднакво виждане за света. „Искахме да си носим дългите коси, да си слушаме музиката, да си пием на спокойствие" - обяснява Владо. Поети и музиканти активно присъстват сред невписващите се в тогавашните разбирания за живота бунтари. Юлският изгрев освен купон предлага място за обменна идеи, разговори, музика, дори литературни четения.

През годините джулайците стават повече, увеличават се на всеки първи юли толкова, че посрещането във Варна става непоносимо. Джулая се клонира във Варвара, Иракли, Камен бряг, Тутракан, Рила, Пирин и др. Днес посрещането на изгрева на брега на морето е далеч от хипарското движение и все повече се превръща в начин за бягство от градското ежедневие.

Пикът е през 2015 г., когато хиляди посрещнаха на Камен бряг Джулая с Джон Лоутън от „Юрая". Удивен, че в България съществува подобен празник бившият вокалист на легендарната банда изпълни July Morning на самия изгрев.

Така след 23 години от касетофони на батерии песента прозвучава в оригиналното изпълнение на живо.

 

НА СЕВЕР

От Шабла до Карадере вдигат купони

Магическата местност “Огънчето” на Камен бряг и тази година ще събере хиляди

ДАНИЕЛА ФАРХИ

ТРУД, ВАРНА

Магическата местност “Огънчето” на Камен бряг и тази година ще събере хиляди българи и чужденци за посрещането на първия юлски изгрев с прочутото парче на “Юрая Хийп” “Джулай морнинг”. Купонът на най-източния ни морски бряг започва от 1,30 ч и ще продължи до 6 ч сутринта с рокаджиите от “Ахат” и Милена Славова.

Преди да дойде на “Огънчето”, гласовитата певица ще забие на централния плаж в Шабла. Там Джулая започва на къмпинг “Добруджа” още в 22,30 ч в събота. Под звездите до морето до ранни зори публиката ще забавляват още D2, САКАР, FUNK TEMPTATION, DUSTY ROAD DRIVER, ФАРА БЕНД, съобщиха от общината.

В люлката на някогашния хипи празник - Варна, ще тече тридневен рок купон на плажа в култовото заведение “Ред рок” в кв. Аспарухово. Началото му ще даде “Обратен ефект” на 29 юни. Навръх Джулая след 22 ч ще се изявят Ред рок бенд, МИСКИНИТЕ и ТОРНАДО, а за най-неуморните рокаджии на 1 юли вечерта на сцената ще излязат Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд. Очаква се и на градските ивици до зори да се веселят българи и чужди туристи.

По традиция на Север сред посрещачите на първоюлското утро има много румънци. Съседите стигат чак до дивия плаж Карадере на юг край Бяла. От дни девствената ивица вече е окупирана от техни и нашенски кемпери и каравани, разказват беленци. Туристите се стягали за импровизиран купон с огньове и музика на макс за Джулая.

Друг красив и труднодостъпен плаж в региона също ще събере стотици почитатели на празника. Варненският велоклуб “Устрем” организира 20-километров велопоход до Паша дере срещу 1 юли. Участниците ще опънат палатки на ивицата с най-чистото море и ще се веселят до изгрев слънце.

Купон ще има и на поляната пред хотел “Добруджа” в курорта Албена с група Master Hard. А на огромната пясъчна ивица в Шкорпиловци Джулая ще бъде посрещнат не с рок, а с хаус музика. Леките парчета ще върти DJ JIRO в сърф училището на брега, където всяка година се събират стотици фенове на традицията.

 

НА ЮГ

„Земетръс“ в Бургас

Купонът е на специална сцена край Моста

МАРИЯ КЕХАЙОВА

ТРУД Бургас

В Бургас купонът ще е страхотен - както всяка година. Вечерта ще започне със “земетръс”, точно в 19 часа. Мястото на джулайското парти е известно - край специално изградена до Моста сцена. Музиката ще звучи цяла нощ, а на сутринта по традиция - песента July Morning, ще огласи брега.

Партито ще подгреят младите групи STELLAR LUMOS и AVALON. Бургазлиите от “ONCE” са подготвили за меломаните кавъри на много хитове. След тях на сцената ще излезе и известният музикант Фил Джаксън. Той е английски текстописец и композитор, певец и китарист, свири блус, рок, балади. От няколко години си сътрудничи с различни български групи и соло певци, неведнъж песни с негови текстове са печелили награди. Най-известни са песните му с групите Силует и D-family, Фанданго, SmashedCan, Димитър Трендафилов и Soundfull, РичиМанталиев, Ясен Димитров, Красимир Тенев, Тери Дъглас и др. В момента подготвя солов албум, също записва песни с Йордан Йорданов от Фанданго и Горан Едман. В 22:00 часа се очаква на сцената да излезе още една бургаска банда - “Soundfull”. Бургаският рок музикант Димитър Трендафилов обединява сили с баскитариста Илиян Генков, барабаниста Илиян Маринов - барабани соло китариста Петър Монев.

Централният плаж ще посрещне и една група, която е неизменна част от клубния живот у нас. Музикантите от “Faces” ще излязат на сцената около 23:00 часа. Фронтменът Димитър Новачков и колегите му вече имат в репертоара си популярни парчета на “Бийтълс”, “Ролингстоунс” и др. “Гвоздеят” на програмата ще бъдат Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени, които ще щурмуват сцената около полунощ, и Обратен ефект.

Стефан Вълдобрев, Стоян Янкулов - Стунджи, Веселин Веселинов-Еко, Иван Лечев и Мирослав Иванов се завръщат като банда с нов албум, след 15 години отсъствие от българската музикална сцена. Той ще бъде представен на сцената на July Morning заедно с някои от добре познатите им стари хитове като “По-полека”, “Холивуд”, “Рай”, “Към”, “Едно”, “Тази песен не е за любов”, “Фойерверк”, “Аз ли съм или не съм”... Веднага след това на Централния плаж ще зазвучат и някои от най-забавните парчета в историята на българската музика. Обратен ефект ще зарадват публиката с изпълнения на живо на хитове като “Моля ви, мадам”, “За Марчето”, “Полет”, “Карагьоз”, “Какво ли ти говоря”, “Чоки” и други.

Организатори на големия джулайски купон са Община Бургас, съвместно с Марияна Добрева-Велева.

 

Що е то „хипи“?

26-6Хипи, наричано още хипи движение или хипарство (hippy или hippie) е младежко движение, което възниква в САЩ през 60-те години на XX-ти век и постепенно запада след 70-те, макар че и до ден днешен съществуват хипита в отделни страни и райони.

Отличителни белези на хипито са джинси и свободни, широки дрехи в ярки цветове и шарки, гердани и гривни и особено дългата коса, закичена с цветя. Наричат движението Flower Power - Властта на цветята.

Музиката става централен изразител на хипи движенията и тя е предимно разновидности на рока. Особена популярност набира звученето на Битълс, Ху, Ролинг Стоунс, Джими Хендрикс, Лед Зепелин, Дорс, Боб Дилън, Пинк Флойд, Боб Марли, Грейтфул Дед, които олицетворяват духа на епохата видяна през очите на хипитата.

Търсенията и лутанията на младите хора от това поколение най-пълно са изразени на легендарения фестивал 'Удсток', състоял се в градчето Бетъл в щата Ню Йорк на 15, 16 и 17 август 1969 г. Фестивалът е най-популярната проява на хипи движението и остава в историята като реализация на колективния младежки бунт.

“Правете любов, а не война” е сред девизите на Джулая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл